Forventningerne til Aurora Rising er så store, at verdensrummet dårligt kan rumme dem og resultatet er middelmådigt


Aurora Rising (The Aurora Cycle #1) af Jay Kristoff og Amie Kaufman fra forlaget Knopf Books for Young Readers, udgivet i 2019.

Året er 2380, og Tyler Jones er klar til at rekruttere et stjernehold af kadetter fra Aurora Academy, men han misser chancen, da han på en mission støder på en pige, der har været nedfrosset i 200 år. Efter at have reddet hende ender han derfor med et hold bestående af alle dem, ingen af de andre kaptajner vil have: en rapkæftet diplomat med stort bælte i sarkasme, stærkt tatoveret pilot, som helt sikkert ikke er forelsket i Tyler, en videnskabsmand med sociopatiske træk, en kriger med stort temperament og en alien, der excellere i mekanik og upassende vittigheder. Og så er der pigen med de mørke evner, Tyler reddede, som måske at hun katalysator for en intergalaktisk krig, der har været længe undervejs. De er ikke de helte vi fortjener, men det er dem, der er til rådighed. Ingen grund til panik.

Jay Kristoff og Amie Kaufman er en forrygende forfatterduo. Deres skrivestil føles altid som én, hvilket jeg anser for at være et kvalitetsstempel. Sammen slog de benene væk under mig med The Illuminae Files, men det gjorde de dog ikke med Aurora Rising. Bogens største udfordring er ikke de syv hovedpersoner, der deler historien med hver sit synspunkt, men derimod det faktum, at hovedparten af dem har sammen stemme. Det gør det svært for læseren at differencer mellem dem, fordi de flyder sammen som en grødet masse. Det betyder selvfølgelig ikke, at alle karaktererne skal minde som lidt om hinanden som muligt. Det ville være urealistisk og mindst lige så ærgerligt, som når de lyder tilsvarende ens. Der ligges stor vægt på ydre faktorer i beskrivelserne af de andre karakterer, og selvom det kan synes nødvendigt, når så mange er i spil, så ser jeg det mere som en svaghed. Min personlige favorit var Zila, og hun er den af karaktererne, der siger mindst (og næsten ikke noget) i sine kapitler, hvilket jeg finder ret sigende.

“We the Legion. We the light. Burning bright against the night.”

I mine øjne er det en styrke, når forfattere evner at lade deres karakterer bryde fri af deres stereotype rammer. Det stereotype er nemlig ikke problemet, men det er bliver det hurtigt, hvis ikke det bliver til mere end det, og langt hen ad vejen er det tilfældet her. Forfatterne udnytter ikke de mange sider til at lade karaktererne komme til deres ret, og i stedet bliver de reduceret til overfladiske kendetegn som lederen med de uimodståelige smilehuller, fyren med de violette øjne, og den rødhårede med de mange ekskærester. Flere af karaktererne har stort potentiale, men frem for at lade dem komme til sin ret virker det mere som om forfatterne har travlt med at være morsomme. Tyler Jones er en spændende karakter, men det eneste hans holdkammerater kan tænke på er hans smilehuller. Det virker mest af alt som om forfatterne prøver for hårdt, og af samme grund husker jeg kun karaktererne i brudstykker.

Læseren kastes nådesløst direkte ind i historien uden rigtigt at blive indført i hverken karaktererne eller historien. Det behøver ikke være en skidt ting, men når resten af historien føles lang og den egentlige handling forhastet, så er det. Jeg savnede mere viden om karaktererne og deres univers, selvom handlingen er både nuanceret og fyldt med pludselige sving, der vender det hele på hovedet, selvom selve optakten til det punkt, hvor historien endelig tager fart er lang som en ørkenvandring. Når det er sagt så formår Jay Kristoff og Amie Kaufman stadig at levere en udmærket historie om venskab. Der er plads til forbedring, men jeg vælger at være optimistisk, for jeg har ikke grund til at tro andet. Retningen historien bevæger sig i er interessant og efterlader trods alt læseren higende efter mere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.