Når lysten til at læse bliver til læsetrøke

Lige for tiden er jeg i et læsehumør, hvor jeg har lyst til at læse adskillige bøger på samme tid. Jeg har gerne ville læse Min historie af Michelle Obama lige siden, jeg fik et eksemplar i hænderne, men The Poppy War af R. F. Kuang kalder også mit navn, selvom påmindelsen om alle de uafsluttede serier også melder sig. Jeg har lyst til at genlæse Lord of the Rings og The Hobbit, dykke ned i Harry Potter-bøgerne på ny og læne mig tilbage med støvede klassikere. Når mit blik glider over mine reoler efter en bog, snubler mine indskydelser over hinanden og ramler sammen med et rabalder af ubeslutsomhed. Når læselysten bliver så stærk, kan den virke handlingslammende og ende med, at jeg slet ikke får læst noget, eller at den bog jeg ender med at vælge, bliver læst med andre bøger i tankerne. Jeg har også et store behov for at genlæse, hvilket også kan være lidt af en benspænder, når der i forvejen står så mange nye udgivelser på hylderne og venter, og samtidig er min Kindle fyldt til bristepunktet med fængende titler og arbejdsmanuskripter, der venter på min opmærksomhed. Jeg har også fået påbegyndt uoverskueligt mange serier, som jeg føler, jeg burde læse til ende i det omfang jeg nu kan. Ofte drejer det sig om trilogier, hvor jeg mangler at afrunde serien eller den seneste bog i rækken, der er udkommet. Det korte af det lange er, at mit læsehumør har resulteret i en form for læsetørke, som jeg ikke før har oplevet. Min læsetid er uændret, men min lyst stemmer ikke overens med den. I stedet for at gribe ud efter ordene, lytter jeg til dem i form af podcasts eller eftermiddagstogets summen af trætte passagerer. Mit hoved er fyldt med gode intentioner, planer for, hvordan jeg skal gribe læsningen og min evigt voksende tbr-liste an, men nogle gange er der langt fra tanke til handling, og det er der nu. Det er ikke fordi jeg ikke læser. Det er ikke den slags læsetørke jeg lider under, for jeg læser skam. Det tager bare evigheder for mig at færdiggøre en bog, og selvom jeg godt ved, at det går over igen, så virker læselammelsen så meget stærkere, fordi jeg samtidig har lyst til at læse alt det, der står i mine reoler på én gang. Særligt nu hvor det er sommer og dagene virker længere og med større overskud. Tiden er til det, men mit hoved er ikke. I stedet prøver jeg at give mig selv tid til at finde tilbage til en rytme, hvor det hele virker lidt mere overskueligt. Hvad det så end skal betyde.

Har du også oplevet, at læstelysten bliver for overvælende, og hvordan håndterer du det i så fald? 

4 thoughts on “Når lysten til at læse bliver til læsetrøke

 1. Ja, det kender jeg så godt. Når man virkelig har lyst til at læse og helst en masse bøger på én gang – og så ender man med ikke rigtigt at få læst særlig meget alligevel. Det er så ærgerligt.
  Når jeg har det sådan, prøver jeg at udvælge 1 bog og prøver at fokusere på den inden jeg åbner en ny, og stille og roligt vente på, at læserytmen “normaliseres” igen :)

  1. Det er selvfølgelig aldrig sjovt at have det sådan, men det glæder mig nu alligevel, at jeg ikke er alene om den følelse. 😌 Jeg gør præcis det samme som dig med at prøve at fokusere på én bog. Jeg mister nemlig overblikket, hvis jeg læser for mange bøger på én gang.

 2. Jeg har selv uanede mængder af bøger, jeg mægtig gerne vil kaste mig over. Men jeg læser helst en bog ad gangen, og derfor kan de synes uoverskueligt, når den bog man er i gang med, egentlig ikke er den bedste, men man vil alligevel gerne læse den færdig.
  Mit problem er særligt også, at jeg har alverdens tid til, at kaste mig over de litterære værker for tiden, da jeg render arbejdsløs rundt. Men det er som om, at det presser mig unødigt, at jeg har så meget tid, at jeg ikke får læst særlig meget. Ens hjernes måde at håndtere ting på, er nogle gange lidt forunderlig :)

  1. Det er både en luksus og en forbandelse, ikke sandt? Og hjerner er skør.
   Det kan virkelig også være lidt af en udfordring at læse en bog, når tankerne kredser om andre bøger. Måske trænger dig hoved til ro, selvom du gerne vil læse en masse. Det oplever jeg også fra tid til anden, og selvom det er svært st at, så er det nok nødvendigt. Overskuddet og lysten kommer igen. Heldigvis!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.