Vinterkold fantasy fyldt med mytologi og mørke er fortalt i eventyrligt sprog, der gør den svær at glemme


The Bear and the Nightingale (Winternight Trilogy #1) af Katherine Arden fra forlaget Del Rey i 2017.

Vasilisa er et usævanligt barn. Hun kan nemlig se væsner, som ingen andre kan, og fordi hun er familiens sorte får, føler hun sig tryg ved deres tilstedeværelse. Hos dem finder hun venskab og varme i en verden, dækket af sne. Da Vasilisa far gifter sig med en ny kvinde, efter morens død, nægter hun at acceptere Vasilisas evner, men mørket trænger sig langsomt på til det til sidst banker på døren hos familien, og Vasilisa er nødt til at drage ud på sit eget eventyr, hvis hun vil redde dem, hun elsker.

The Bear and the Nightingale er en af den slags sjældne bøger, som er svær at genfortælle på en måde, som yder den retfærdighed. Historien er lige så stille som den russiske sne, og det er stilheden, der fortryller. Katherine Arden har skrevet en kærlighedserklæring til historiefortællingen. The Bear and the Nightingale er sat i en rammefortælling, der begynder med netop det. Ønsket for at fortælle historier og behovet for at høre dem. Hvad der følger derfra, er en forunderlig verden af frost og fantasi, hvor der netop er gjort plads til myter og mytologi, der fungerer som et fundament for Vasilisas egen fortælling.

“All my life,” she said, “I have been told ‘go’ and ‘come.’ I am told how I will live, and I am told how I must die. I must be a man’s servant and a mare for his pleasure, or I must hide myself behind walls and surrender my flesh to a cold, silent god. I would walk into the jaws of hell itself, if it were a path of my own choosing. I would rather die tomorrow in the forest than live a hundred years of the life appointed me.”

Det er med sproget, at Katherine Arden for alvor indfanger sin læser. Med malende billeder som “The years slipped by like leaves”, ”air sullen with wet that was neither rain nor snow” og “the clouds lay like wet wool above trees” sætter hun den helt rigtige stemning for vasilisas historie, og som gør den umulig at slippe. Arden er en overtalende fortæller, der både formår at fange læserens opmærksomhed med sit sprog, samtidig med at hun skaber en overbevisende verden. Vasilisa er kun et barn, da læserens møder hende første gang, men allerede der vandt hun mit hjerte. Hun er ikke rebelsk af natur, som mange heltinder i fantasygenren. I stedet er hun et helt almindeligt barn, der dog evner at se gennem virkeligheden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.