Fordele og ulemper ved at være en hurtig læser

Jeg er en hurtig læser. Ingen tvivl om det. Siderne vender nærmest sig selv, når først jeg er begyndt at læse, og det er ikke utænkeligt, at jeg færdiggør en bog samme dag, som jeg påbegynder den. De sidste par år har læst mellem 150-200 bøger, men sommetider ville jeg dog ønske, at jeg ikke fløj igennem bøgerne så hurtigt, så jeg kunne leve lidt længere i dem, inden de sættes tilbage i reolen. Der er mange åbenlyse fordele ved at være en hurtig læser, men der er også klare ulemper, og det har jeg lavet en liste over her, der dog udelukkende tager afsæt i mine egne erfaringer.

Nogle af fordelene ved at være en hurtig læser:

 • Præcis som det lyder, får en hurtig læser læst en masse og ret hurtigt.
 • Jeg føler sjældent at min læsning går i stå, selv når jeg skifter mellem at læse flere bøger på samme tid, fordi de stadig bliver læst relativt hurtigt.
 • Nye bøger for sjældent lov til at stå ulæste i min bogreol, fordi jeg 1) virkelig gerne vil læse dem og 2) hurtigt når dertil. Af samme grund kan jeg bedre retfærdiggøre købet af nye bøger over for mig selv.
 • Det er enormt tilfredsstillende at færdiggøre en bog hurtigt, og kunne sætte et mentalt flueben ved den.
 • Læstelister som for eksempel BBC’s Top 100 Books You Need to Read Before You Die eller The Rory Gilmore Reading Challenge virker sjældent uoverskueligt, selvom det selvfølgelig stadig er et projekt.
 • Spoilers er nemmere at undgå, når det gælder nye udgivelser.

Nogle af ulemper ved at være en hurtig læser:

 • Jeg har før oplevet at stå i en boghandel med en bog i hånden, som lyder god, og da jeg slog den op på Goodreads for at læse mere om den gik det op for mig, at jeg allerede havde læst den.
 • Det sker, at mindre detaljer går tabt under læsningen, fordi det naturligt går stærkt.
 • Som en naturlig følge af at læse mange bøger og behovet for at eje dem, bruger jeg også flere penge på bøger end den gennemsnitlige læser.
 • Fordi jeg læser mange bøger, kan jeg hurtigt føle mig overvældet af de mange karakterer, forskellige historier og fiktive universer, hvilket før har resulteret i læsetørke.
 • Derimod påvirker det min læsning, hvis det tager mig mere end halvanden uge at færdiggøre en bog, selv hvis der er tale om en lang bog, og i værste fald påvirker det min læseoplevelse.
 • Læsning kan blive for meget. Engang læste jeg 2000 sider på et døgn i forbindelse med et læsemaraton, hvilet resulterede i opkast og dårligdom.

Er du en hurtig eller langsom læser, og er det noget, der er mærkbart i din læsning? 

2 thoughts on “Fordele og ulemper ved at være en hurtig læser

 1. Jeg har det meget som dig. Dog kan jeg godt have ulæste bøger stående i længere tid, da jeg også bruger Ereolen, Ereolen Global samt biblioteket meget. Men det er meget sjældent, at jeg ikke får læst bøgerne.

  Mvh
  Den lille Bogblog

  1. Der er heller ikke noget galt i at have ulæste bøger stående længe. Det har jeg i hvert fald selv. Bøger, som jeg besluttede mig for, at jeg ville læse for mere end fem år siden. Biblioteket er også en stor hjælp til at have en tbr, der ikke nødvendigvis er synlig i en hjem, hvis du forstår. Det kan også være en god motivation til at få læst.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.