Sådan tackler du dine ulæste bøger på 500-sider

På universitet havde jeg et fag om bestsellerlitteratur, hvor min underviser argumenterede for, at læsere i dag ikke kan få bøger, der er lange nok, fordi de ønsker at forblive i det fiktive univers så længe som overhovedet muligt. Det eksemplificerede han blandt andet med kæmpesuccesen Game of Thrones, hvor det ikke kun er serien i sig selv, der er lang men også bøgerne i den. Alligevel er det ofte den slags bøger, som jeg ser mig selv tage tilløb til. Du har dem med stor sandsynlighed selv stående i din bogreol. De store, de tunge, dem du planlægger at læse i løbet af året, men som alligevel står urørt tilbage ved årets udgang. Murstensbøgerne, der vejer tungt på hylderne og i din samvittighed. Det kan ofte virke som lidt af et projekt at give sig i kast med bøger på over 500 sider, selvom din interesse i dem er oprigtig. Derfor har jeg samlet fem råd til, hvordan du kommer i gang med at læse de store bøger i din bogreol.

Lad det tage tid

Det er ikke sikkert, at du kommer til at flyve igennem 500 sider lige så hurtigt, som du måske gør med kortere bøger. Det behøver du heller ikke. Jeg brugte fjorten dage på at kæmpe mig igennem Midnight’s Children af Salman Rushdie, som jeg kun færdiggjorde, fordi jeg skulle læse den på universitet, men jeg har også prøvet at blive så fange af en bog, at jeg fløj igennem War and Peace af Lev Tolstoj på en uge.

Gør læsningen til en vane

Bøger læser ikke sig selv, og det har ikke noget med længden af dem at gøre. Det kan lyde banalt, men som med enhver form for læsning kræver det, at du sætter tid af i din hverdag til at få det gjort. Det kan være på farten, før aftensmaden eller inden sengetid. Sørg for at få læst regelmæssigt, så skal du nok nå i mål.

Synliggør dine fremskridt

På universitet skulle jeg både læse Bleak House af Charles Dickens og Vanity Fair af William Thackeray på henholdsvis 992 og 1024 sider på samme semester. Det virkede uoverskueligt sammen med alt det andet, jeg skulle læse, men jeg fandt en måde, der gjorde projektet mere overskueligt. Jeg brugte sticky notes til at markere hvert kapitel i de to bøger, så jeg på den måde kunne se, hvor langt der var til næste kapitel. Du kan også tage dine sticky notes ud, når du har læst et kapitel og dermed se, hvor meget du rent faktisk har læst. Overvej også at bruge Goodreads til at fremhæve dine læsefremskridt.

Overvej format

Hvis det giver mening for dig, kan du overveje at skifte format, hvis det kan lette din læsning. Skift for eksempel mellem papirbogen og lydbogen. På den måde kan du fortsætte læsningen, når du er på farten eller klare en masse praktisk som gør, at du ikke kan sidde i sofaen med din bog. Overvej også at lette dit læseprojekt ved at læse kortere bøger ved siden af. På den måde undgår at føle, at din læsning går i stå. Det er ofte den følelse, jeg selv oplever, når jeg giver mig kast med bøger på over 500 sider.

Dybe vejrtrækninger

På trods af de mange sider, tykkelsen og vægten, er bøger på 500 sider stadig bare bøger, selvom de på mange måder kan virke uoverskuelige og overdimensionerede eller noget, som du måske udskyder som et sommerferieprojekt, der med stor sandsynlighed aldrig bliver til noget. Træk vejret helt ned i maven og mind dig selv om, at murstenene i din bogreol stadig bare er bøger. Det skal helst være sjovt at læse, så det er også helt okay at opgive et læseprojekt midtvejs, når det bare ikke fungerer.

Hvordan har du det med murstensbøger? Synes du også, at det kan være svært at give sig i kast med den slags bøger, selvom du egentlig gerne vil læse dem? Har du tips til, hvordan man gør det lettere?

 

10 thoughts on “Sådan tackler du dine ulæste bøger på 500-sider

 1. sikke et fint indlæg. jeg håndterer nærmest ikke murstensbøgerne, fordi jeg får følelsen af at miste pusten inden jeg overhovedet er begyndt. men det her indlæg har givet mig helt blod på tanden til at få givet mig i kast med nogle af dem.

  1. Jeg er simpelthen så glad for at høre, at du har mod på at kaste dig ud i at læse lange bøger. Ved du allerede nu, hvilken bog, du vil kaste din opmærksomhed på? Jeg kan ikke anbefale tricket med sticky notes nok. Det gør på en eller anden måde processen lidt lettere.

 2. Hvor er det skønt, at du tager denne problematik op – og hvor er jeg overrasket over din undervisers udtalelse faktisk. Jeg kan sagtens se argumentet i det – og der er helt sikkert meget sandhed i det, men jeg havde faktisk en modsat oplevelse af, at vi i dette moderne samfund, hvor alt skal gå så stærkt, også gerne vil hurtigt videre til den næste bog. Jeg ved, jeg selv har det sådan (hvilket er dybt frustrerende – men det forhindrer mig dog ikke i fordybelse, når jeg endelig er gået i gang med en bog. Kun i udvælgelsesprocessen). At binde mig til en bog på 500+ sider virker enormt uoverskueligt, fordi jeg ikke aner, hvornår jeg så skal få tid til alt det andet, og fordi det virker voldsomt at sætte flere uger/måneder af til en bog med det samme. Det er bedre at opdage, når man slutter bogen, at det tog længere tid end forventet.

  Men jeg skal da helt sikkert have prøvet nogle af dine gode råd af – den med sticky notes ved hvert kapitel lyder bestemt som noget, jeg kan forholde mig til. For det er jo mange (sandsynligvis fantastiske) læseoplevelser, jeg går glip af, alene pga. den skræmmende længde.

  Tak for gode ideer.

  1. Det er jeg virkelig glad for at høre. 😊 I forhold til min undervisers argument synes jeg, at det giver meget god mening, hvis vi ser på måden vi for eksempel binger Netflix-serier på eller går i biografen for at se den næste Avengers-film. Det er ret interessant. Jeg kender dog virkelig godt til følelsen af at ville videre til den næste bog, fordi lange bøger kan få det til at føles som om læsningen går i stå. Tricket med sticky notes virkede overraskende godt for mig, og det håber jeg også, at det vil for dig. Det er så let at drukne i de store bøger og føle, at man aldrig kommer videre i dem, fordi 100 sider ikke ser ud af meget, når der er 400 tilbage, så det at tydeliggøre mine fremskridt var en stor hjælp. En jeg kender anbefalede mig på Facebook at læse de lange bøger på Kindle. På den måde bliver det ikke bogens størrelse, længde eller vægt, som påvirker min læselyst, fordi alle bøger vejer lige tungt i hænderne, når de læses på Kindle – og så kan man også have dem med på farten. Det skal jeg helt sikkert prøve.

 3. Det tog jo også nogle år for mange af os at komme igennem Knausgaard’erne. Men åh en smuk rejse. <3

  1. Bøger må også gerne tage tid. Problemet er først, når de på forhånd virker uoverskuelige. Det kan jeg forestille mig Knausgasrds bøger gør for mange, og det er jo synd, når der er en smuk rejse i vente. 😊

 4. Min første murstensbog var Stephen Kings bog IT som endte med at stjæle en hel weekend🤪

  Lige nu er jeg langtids sygemeldt så tykke mursten skræmmer ikke – jeg bruger bøgerne som medicin/terapi….bruger GoodReads, når jeg ikke er for opslugt

  1. SÅDAN! Hvor er det vildt. Det er jo en sand murstensbog. 💪🏻
Hvor er det godt, at bøgerne virker som medicin/terapi for dig. Bøger er bare magiske.

 5. Jeg har det lidt ambivalent med de tykke bøger. Jeg læser mange af dem, fordi forfattere inden for mine yndlingsgenrer (fantasy, scifi og horror) åbenbart ikke kan fatte sig i korthed (hvilket selvfølgelig til dels også har noget at gøre med world building). Men omvendt er det nu også rart at kunne sluge en bog på 300 sider på ingen tid.

  Et af mine læsemål i år er at få læst mindst én 500+ siders bog om måneden. Det ville jeg nok gøre under alle omstændigheder, men det får mig til at finde nogle af de tykke bøger frem, som har stået og puttet på boghylden i flere år.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.