Med Every Heart a Doorway fandt jeg en dør ind til en verden, jeg ikke ønsker at forlade


Every Heart a Doorway (Wayward Children #1) af Seanan McGuire fra forlaget  St Martin’s Press i 2016.

Alice gjorde det, da hun faldt ned gennem kaninhullet og ind i Eventyrland, Coraline fandt en hemmelig dør i familiens dagligstue, og det samme gjorde Lucy Pevensie, da hun trådte ind i garderobeskabet og ind i Narnia. Børn forsvinder. Eleanor West’s Home for Wayward Children er en skole for de børn, der finder en dør ind til en anden verden, vender hjem men aldrig rigtig føler det sådan. Nancy er en af de børn, og da hun bliver sendt til Eleanors skole, er det med længsel i hjertet. Men hendes ophold på skolen åbner op for et mørke, som en af hendes klassekammerater har i sinde at afsløre uanset prisen.

Med Every Heart a Doorway viser Seanan McGuire, at god fantasy sagtens kan veje tungt i hjertet uden at gøre det i hænderne. På bare 173 sider formår hun at skabe en enestående fortælling om børn, der finder en magiske dør og forsvinder, børn, der vender hjem, og børn, der længes. Alle skolens elever har besøgt en magisk verden, der har efterladt dybe spor i deres personlighed og længsel i deres hjerter. Der er hovedpersonen Nancy, der længes efter at danse med de dødes konge igen, der efterlod en hvid stribe i hendes sorte hår, tvillingerne, der sukker efter Slikland med blodtørstende vampyrer og skøre opfindere, og drengen Christopher, der længes efter pigen, som han skulle giftes med i en verden af skeletter.

“We went down, and at the bottom there was a door, and on the door there was a sign. Two words. ‘Be Sure.’ Sure of what? We were twelve, we weren’t sure of anything. So we went through.”

På trods af den eventyrlige ramme, er Every Heart a Doorway grundliggende et mysterium, der skal løses. Det begynder med et mord, der forgrener sig ud i resten af historien, hvor en gruppe af skolens elever leder efter svar med lys og lygte, samtidig med at de er nødt til at håndtere deres savn. Every Heart a Doorway er nemlig ikke kun et eventyr. Den handler i høj grad om alt det, der kommer bagefter, og fælles for alle eleverne er det traume, de står tilbage med og som har efterladt dem i frit fald. Der er intet overflødigt i historien, og hvert et ord føles nøje udvalgt. Der følger forklareringer på, hvorfor flere piger end drenge falder igennem virkelighedens sprækker og på, hvordan de forskellige verdener er struktureret, men samtidig fortælles det distance for netop at opretholde den magi, som historien bygger på.

McGuire skriver som en eventyrdrøm, der på fineste vis indfanger essensen af det at være fanget mellem drøm og virkelighed. Skrivestilen er lyrisk og i forfatterens sprog fandt jeg en dør, der åbnede en uforglemmelig verden af eventyrer og mysterier. Med noget, der ligner den største lethed, balancerer hun perfekt på grænsen mellem lys og mørke, alvorlighed og lethed. Det giver ikke kun plads til personlighed og tematik, men skaber også den perfekt velafbalanceret historie. Every Heart a Doorway bør ikke dømmes på bogens størrelse og omfang, for den verden, der gemmer sig mellem dens ord, er noget af det største, jeg længe har læst. Jeg længes allerede efter Eleanor West’s Home for Wayward Children.

2 thoughts on “Med Every Heart a Doorway fandt jeg en dør ind til en verden, jeg ikke ønsker at forlade

  1. Jeg hørte den som lydbog og det var virkelig en skøn oplevelse. Så hele serien står på min ønskeliste, jeg vil nemlig også gerne tilbage til den her verden. :)

    1. Lydbogen er FANTASTISK! Jeg læste den også sådan. Du kan roligt glæde dig til resten af bøgerne. Jeg synes virkelig, at de holder niveauet hele vejen igennem.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.