Holly Bourne har skrevet en roman, som jeg ville ønske, jeg havde haft, da jeg var femten


It Only Happens in the Movies af Holly Bourne fra forlaget Usborne, udgivet i 2017. 

Audrey er færdig med kærligheden. Hun har set den gå i stykke gang på gang. Først med sine forældre, hvis skilsmisse har revet familieidyllen itu, og så med sin kæreste, der for længst er kommet videre, imens Audrey hænger fast i det, der skete mellem dem. Derfor nøjes hun med kærligheden på film, men da hun får arbejde i en biograf, støder hun ind i filmfanatikeren Harry. Harry vender op og ned på alt, men kærligheden er ikke let, og den er aldrig helt som på film. Det ved Audrey alt for godt …

It Only Happens in the Movies begynder med slutningen, hvor Audrey skal træffe et afgørende valg i sit kærlighedsliv. Derfra begynder historien midt i Audreys kaotiske liv, hvor moren søger svar fra sin eksmand i bunden af sprutflaskerne, imens han har travlt med at etablere sit nye liv med sin nye familie. Samtidig kæmper Audrey med resterne af et break up, der har været med til at gøre hende kynisk overfor kærligheden. På fineste vis stiller Holly Bourne sig kritisk over for den klassiske romcom, hvor hun afromantiserer nogle af de velkendte tematikker, som for eksempel når fyren fortæller pigen, at hun ikke er som de andre piger. Hun lader sin hovedperson være stærk og selvbevidst, men det betyder ikke, at hun ikke er usikker på sig selv i relation til kærlighed og sex. I dette opgør med tilsyneladende romantik i kærlighedshistorier, formår forfatteren at skabe en realistisk og troværdig hovedperson.

“No one ever tells you how much a heartbreak physically hurts. How it literally feels like you’ve been kicked down the stairs. How you can’t swallow. How every muscle aches. How your heart lurches inside you like it’s been poisoned. Nobody tells you that.”

Holly Bourne skriver ikke bare overbevisende og realistisk om ung kærlighed, hun gør det også med humor, som når hun laver en liste over, hvor dates på film typisk bliver holdt, som for eksempel en skovtur under åben stjernehimmel eller en gåtur igennem en fremmed by, hvor de i virkeligheden ofte finder sted på Nando’s. Humoren er britisk og tilpas tør, men giver samtidig lidt kant til historien og et modspil til den del af Audreys liv, hvor der hersker kaos. Det gør ondt at læse, hvordan Audrey er nødt til at tage sig af sin mor, hvordan hendes storebror er fraværende, og hvordan hun er nødt til at mægle mellem sine forældre, der ikke kan udstå hinanden, samtidig med at hun ikke må miste besindelse.

It Only Happens in the Movies er en vigtig bog med et stærkt budskab, som jeg ikke kan anbefale nok. Hvis ikke det var fordi jeg vidste, at forfatteren er en voksen kvinde, ville jeg på baggrund af bogen have troet, at hun havde samme alder som Audrey, for hun formår virkelig at indfange essensen af det at være ung og fanget i krig og kærlighed. Hun gør det nænsomt, men uden at holde noget tilbage fra læseren. Det korte af det lange er, at Holly Bourne har skrevet en roman, som jeg ville ønske, jeg havde haft, da jeg var femten.

2 thoughts on “Holly Bourne har skrevet en roman, som jeg ville ønske, jeg havde haft, da jeg var femten

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.