Bogoprydning #1: These books does not spark joy

I forbindelse med den modvind, som Marie Kondo har mødt hos mange læsere, har jeg reflekteret meget over omfanget af min bogsamling. Marie Kondos oprydningstilgang stræber mod minimalisme, og hun anbefaler derfor at begrænse sin bogsamling til 30 bøger, som du har lyst til at læse igen. Med en samling på omkring 1000 bøger bliver det aldrig mit mål at reducere mine bøger så markant, men det betyder ikke, at jeg ikke kan rydde ud i min samling. På grund af pladsmangel rydder jeg jævnligt ud i mine bøger. Jeg vender og drejer dem mellem hænderne, mærker efter i maven med stor omtanke før jeg enten sætter dem tilbage på deres plads i reolen eller fjerner den endegyldigt. Denne gang har jeg fundet fem bøger, som jeg har valgt at skille mig af med.

 • The Toymakersaf Robert Dinsdale læste jeg i december med ønsket om at blive fortryllet af en magisk legetøjsforretning, men i stedet endte jeg med at læse om rivaliserende brødre, en fraværene far og krigens konsekvenser. Det er ikke en bog, jeg ser mig selv genlæse, og derfor skiller jeg mig af med den (se anmeldelse).
 • Vicious af Victoria Schwab er en af de bøger, hvor hypen snød mig. Jeg nød at læse den, men jeg blev ikke taget med storm, og fordi jeg ikke er sikker på, at jeg vil fortsætte serien, skiller jeg mig af med den. Desuden er den kommet i en langt flottere udgave, som jeg hellere vil eje, hvis lysten pludselig melder sig.
 • The Powers faldt til jorden med et brag for mig, på trods af det ellers store potentiale. Af samme grund har jeg klinget mig til den i håb om, at en pludselig kærlighed ville vokse frem, men i virkeligheden har jeg nok hele tiden vidst, at bogen ikke skulle være en del af min samling (se anmeldelse).
 • Dorothy Must Die af Danielle PaigeJeg har et svagt punkt for genfortællinger, men denne var ikke nogen bemærkelsesværdig en af slagsen. Faktisk har den irriteret mig lige siden jeg færdiglæste den, fordi jeg ikke kunne genkende verdenen med den gule murstensvej, som jeg elsker så højt. I virkeligheden har bogen nok fået lov til at stå så længe i min reol, fordi jeg er så vild med forsiden og idéen om bogen.

Hvordan har du det med at rydde ud i dine bøger? Hvilke bøger er så de sidste, du skilte dig af med?

8 thoughts on “Bogoprydning #1: These books does not spark joy

 1. I slutningen af sidste år donerede jeg et sted mellem 300-400 bøger. Faktisk også i forbindelse med en Marie Kondo-oprydning. Mange af dem kan jeg slet ikke huske, så jeg tænker at det vidst var fint nok at de røg.

  1. Det er i hvert fald en god måde at få bekræftet sin beslutning på, når man alligevel ikke kan huske dem. Jeg tror kun, at jeg har oplevet at tænke tilbage på en eller to bøger, som jeg gav væk, men taget i betragtning af hvor mange bøger jeg har fjernet fra mit hjemmebibliotek, er det det hele værd. Stærkt at du donerede så mange bøger i øvrigt!

 2. Jeg kigger min bogsamling igennem en gang i kvartalet og piller dem fra, som ikke giver ‘sparkle of joy’ :)

  Jeg kan faktisk ikke huske, hvad jeg sidst lagde fra, men jeg har en stabel liggende, som enten er bøger, jeg vil sælge eller give videre.

  God weekend!

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  1. Det er en fin måde at mærke efter på, om en bog skal blive eller ej. Især hvis man står i den situation og ikke kan beholde alle de bøger man køber eller får i gave.

   Jeg håber på at få kigget min bogsamling efter i sømmene her i weekenden. Ikke fordi jeg absolut skal skille mig af med bøger, men netop fordi det altid er lidt trængt med pladsen (indtil jeg får købt en ny bogreol, men er det i virkeligheden ikke også bare en udsættelse af et vedvarende problem? 😉)

   Hav en skøn weekend!

 3. Jeg rydder jævnligt ud i mine bøger, for at give plads til nye. Ofte er det blot 2-3 bøger, som sorteres fra, men i sidste ende vil jeg bare hellere eje en masse bøger, som jeg elsker, fremfor en række middelmådige læseopelevelser :)

  1. Det er også en fin måde at gøre det på, så der hele tiden kan blive plads til nye bøger. Jeg gør det selv. Så virker det heller ikke så voldsomt, som hvis man gør det en enkelt gang eller to om året.

 4. Hvis man føler, man ikke bruger dem…
  Jeg har et lille lifehack her:
  Jeg har nogle gange lavet en gave til mine veninder, hvor jeg har indkøbt en lille notesbog, som jeg så fylder med citater fra mine yndlingsbøger. Udover at det er en virkelig fin lille gave – at give hinanden ordene – så gør det også, at man kigger lidt i bøgerne igen. Og så dukker det hele jo op!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.