Go big or go home er bogens tagline, og det er lige præcis det, Julie Murphy gør med sin debutroman

Dumplin’ af Julie Murphy udgivet af forlaget Balzer + Bray i 2015.

Willowdean Dickson er en stor pige, men det er kun resten af verdenen, der har et problem med hendes størrelse. Efter hendes mening er alle kroppe bikinikroppe, men selvom Willowdean hviler i sig selv, så er det udfordrende at have en mor, der har været den lokale skønhedsdronning, og som lever og ånder for den årlige konkurrence. Men da Bo Larson begynder at vise interesse for hende, begynder Willowdean at tvivle på sig selv. Stik imod sine principper beslutter hun sig for at tilmelde sig Miss Teen-konkurrencen, men er der overhovedet plads til en stor pige i en skønhedskonkurrence?

Dumplin’ er en vanskelig bog at genfortælle. Ikke fordi historien er kompleks, eller fordi der er skruet helt ned for tempoet, men fordi det er en bog med meget på hjerte. Den handler både om kropspositivisme, fordomme, forelskelse, sorg over at have mistet et familiemedlem og venskaber på godt og ondt, men den handler også om noget så simpelt som hverdagslivet med skole og arbejde. Kan romanen så bærer alt det? Ja, det kan den faktisk godt. Julie Murphy favner bredt, men ikke for bredt. I stedet styrker hendes fyldte favntag hele det univers, hun har skabt. Hun viser flere nuancer af et ungt liv, som ikke kun begrænser sig til forelskelse eller venskab. Jeg tror, at det er en bog, der kan være øjenåbnende for mange, samtidig med at mange vil kunne spejle sig selv i Willowdean og hendes verdenssyn.

“All my life I’ve had a body worth commenting on and if living in my skin has taught me anything it’s that if it’s not your body, it’s not yours to comment on.”

Min eneste anke mod bogen er dens hovedperson. Willowdean gennemgår ikke nogen videre udvikling. Hun starter på toppen, hviler i sin tykke krop og retter sig selv, når hun træder ved siden af. Og det samme gør hovedparten af hendes venner. At hun hviler så meget i sig selv, er ikke problemet. Problemet er derimod, at det er svært at mærke, at hun ikke oplever modgang på grund af sin størrelse, og det er på trods af sin ellers fordummende skønhedsdronning af en mor. Stærke heltinder er vigtige, men ingen heltinde er uden fejl, og det er Willowdean. Hun siger alle de rigtige ting på de rigtige tidspunkter, og det er kun en gnist af usikkerhed på kærestefronten, der gør hende jordnær. Den første forelskelse kan virke overvældende, men Willowdean formår at gøre den unødvendigt kompliceret med Bo. Hun siger ting, som hun ikke føler, og det er ikke fordi panikken sætter ind, eller at det er udtryk for overraskelse. I stedet virker det som et virkemiddel til at skabe billig spænding i historien, som ikke er nødvendig.

Dumplin’ forsvandt mellem hænderne på mig. Det er en utrolig medrivende og hjertevarm historie som udfordrer nutidens snæversynet kropsidealer. Willowdean viser, at ordet tyk ikke er det værste man kan være, og at det ikke er et skældsord, der definere dig som menneske. Hun gør også op med forestillingen om, at tykke krop er udfordret sundhedsmæssigt, som et resultat af dovenhed. Nogle kroppe er ganske enkelt større end andre, men det gør dem ikke mindre værd. Dumplin’ er en hjertevarm og vigtig historie, og selvom Willowdean ikke gennemgår nogen større udvikling, så er alt det hun står for en mangelvare i moderne skønlitteratur. Hun kræver sin plads i verden, og retten til at være mere end størrelsen af sin krop. Go big or go home lyder bogens tagline, og det er lige præcis det, Julie Murphy gør med sin debutroman, som jeg ville ønske, at jeg havde haft adgang til tidligere i mit liv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.