Litterære nytårsforsæt #1: 100 bøger i 2019

Det er meget forskelligt, hvad der virker for den enkelte læser. For nogen er grove læse mål vejen frem, imens det for andre aldrig bliver til mere end gode intentioner, der hurtigt går i glemmebogen. Andre bestemmer på forhånd, hvad og hvor meget de vil læse, imens andre trækker på skulderen og læser uden pligt men efter lyst. Jeg plejer ofte at lave upræcise nytårsforsæt som, at jeg gerne vil læse mere af en genre eller forfatter, og det er sjældent noget, som rigtig lykkes for mig. Måske fordi det er så upræcist. Noget, der dog virker rigtig godt for mig er netop at bestemme, hvor mange bøger, jeg vil læse i årets løb. I 2018 læste jeg 127 bøger med målet om at læse 100. Derfor vil jeg igen i år stræbe efter at runde de 100 bøger, men der er også en række bøger, der kaster længselsesfulde blikke efter mig fra min bogreol, som jeg gerne vil nå at læse også. Derfor har jeg også udvalgt fem bøger, som helt konkrete mål for min læsning i år.

 • The Poppy War af R.F. Kuang er første bind i en voksen fantasyserie, der tager afsæt i Kinas historie med guder og mytologi, et opgør med et ondt regime og en ung kvinde, der binder det hele sammen. Det er en bog, der har fået meget ros uden at hypen har taget overhånd, og jeg ser meget frem til at dykke ned i dens sider.
 • The Essex Serpent af Sarah Perry udspiller sig i det victorianske London, handler om en kvinde i victoriatiden, som er særligt interesseret i videnskab. Derfor mener hun også at kunne finde en forklaring på det havyre, der efter sigende skulle have taget menneskeliv for 300 siden i Essex. Bogen blev kåret som årets bedste roman 2016 ved British Book Awards og af boghandlerkæden Waterstones.
 • Den blinde morder af Margaret Atwood. I virkeligheden burde hele Atwoods forfatterskab befinde sig på min tbr, fordi hun fortæller så stærke kvindehistorier med stor gennemslagskraft. Denne roman er en skæbnefortælling om to søstre, Iris og Laura, deres indbyrdes forhold og komplicerede kærlighedsliv.
 • The Future is Blue af Catherynne M. Valente. Valente er en sand magiker med ord, og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at denne samling af novelle er lige så fortryllende som resten af hendes forfatterskab. Hendes fantasi kender ingen grænser. Desuden indeholder samlingen også en novelle fra Fairyland, som forfatteren skrev som følge af, at Trump blev valgt som præsident. Det er meget rørende og et must for Fairyland-fans.
 • Min historie af Michelle Obama er ikke til at komme udenom. Hun er en kvinde, jeg beundrer af flere grunde og som er værd at se op til. Derfor er der heller ingen tvivl om, at jeg skal læse hendes historie.

Hvordan har du det med boglige nytårsforsæt? Er det noget, du gør dig i, eller læser du udelukkende efter hjertets lyst? Hvor mange bøger læste du i 2018, og hvor mange bøger vil du gerne læse i år? 

15 thoughts on “Litterære nytårsforsæt #1: 100 bøger i 2019

 1. I put that I’m going to try and read nineteen books, but I know I’m going to go over that and read 41 books like I did last year when I said I’m going to read 25 books-mostly because of school-but I might change that nineteen to fifty or something like that I don’t know yet

   1. Well right now I’m reading Murder of the Orient Express by Agatha Christie so that’s one of my books I’m gonna read, and I’m gonna be reading the Crazy Rich Asians novels (the two that I have) and I might finally read Northanger Abbey

   2. Great books! I hope you like Northanger Abbey as much as I do. Is it your first Austen? I have to add Crazy Rich Asians to my tbr. It is everywhere and hard to avoid.

 2. Jeg har faktisk aldrig prøvet at sætte mig et mål for hvor mange bøger jeg vil læse, men jeg tror heller ikke det vil passer til den måde jeg læser på. At sætte mig for at læse en bestemt bog vil nok ikke fungerer for mig – men jeg er så imponeret over dem der kan planlægge deres læsning.
  De sidste to år har jeg imidlertid haft en række prompts som jeg forsøger at udfylde og det gør jeg også i år. Det fungerer rigtig fint for mig, fordi jeg på den måde har noget at gå efter, når jeg ikke ved hvad jeg skal gå i gang med. For nogle prompts har jeg allerede besluttet hvad jeg vil læse og andre er så åbne at jeg kan finde en bog som jeg har lyst til at læse.

  1. Der er ikke to læsere, der er ens, så jeg kan sagtens forestille mig, at læsemål ikke virker for alle. Det virker enormt motiverende for mig, og det er på den måde med til at sørge for, at jeg får læst hele tiden. Mine læsemål er heller ikke mere faste, end jeg til hver en tid kan bryde dem uden følelsen af nederlag. De fem bøger, jeg har listet op, er bare et udvalg af nogle af de bøger, som jeg håber på at finde tid til. Ellers når jeg det nok næste år, eller året efter det.

   Jeg er virkelig også imponeret over de, der kan planlægge deres læsning ned til mindste detalje. Det beundrer jeg virkelig, for selvom jeg altid har en ret klar idé om, hvad jeg gerne vil læse som det næste, så tror jeg ikke, at jeg ville kunne følge en så stram plan.

   Det lyder interessant med prompts. Hvilke bøger ved du så allerede nu, at du gerne vil læse?

   1. En bog om et “imaginary creature” bliver nok Interview with the vampire som jeg har haft den stående ret længe
    En bog fra flere synsvinkler bliver en NA-romance – sandsynligvis den nyeste fra Elle Kennedy og Sarina Bowen.
    Terry Pratchett passer ret godt til en bog uden kapitler, jeg tænker Virginia Woolf som klassikere og Isabel Allende kunne godt passe med en familiesaga.

    Det gode ved prompts for mig er også at de kan trække min læsning i mange forskellige retning og nogle gange endda få mig til at læse noget som ikke ellers stod øverst på min liste.

   2. Det lyder virkelig spændende med dine læsemål. Jeg skal helt sikkert også dykke mere ned i Terry Pratchetts bøger. Dit læsemål var en god påmindelse om at få det gjort.

 3. Jeg er meget spændt på at høre din mening om ‘The Poppy War’ – den har jeg kig på :)

  Jeg læste 160 bøger sidste år og satser på at læse minimum 150 bøger i år. Mine læseudfordringer er meget simple i år (sammenlignet med de seneste år) – jeg skal nemlig læse mindst én bog på min. 500 sider om måneden, og så skal jeg læse/genlæse mindst én Stephen King bog om måneden.

  Jeg kan allerede nu mærke, at jeg får læst langt flere af de bøger, jeg har stående – også selvom jeg tidligere har valgt læsetemaer, som skulle rumme de ulæste bøger, jeg havde på hylderne. Men ofte fik jeg så blot købt flere bøger i samme genre og nåede ikke altid at få læst dem, jeg oprindeligt havde udset mig.

  God læselyst!

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  1. Den lyder simpelthen så god. Jeg er meget spændt på at læse den, selvom jeg nok skal tage lidt tilløb på grund af størrelsen og ikke mindst vægten. 🙈

   Det lyder som lidt af en drøm at få læst ud (haha) i bogreolen. En lidt utopisk drøm for mit vedkommende, fordi der af en eller anden grund altid bliver ved med at komme nye bøger til. underligt nok. 😅 Dine læsemål lyder gode. Ambitiøst med 500 siders bog hver måned. Stærkt! Genlæsning er klart blevet en mangelvare i mit læserliv, og er der noget bedre end at vende tilbage til de historier, der så ihærdigt kalder på os?

 4. Sikke en spændende liste af konkrete bøger du vil læse sammen med dine præcise læsemål. Jeg har også lavet nogle mere præcise mål for i år for at jeg forhåbentlig for dem gennemført. Plejer kun at gennemføre goodreads målet med 100 bøger og det gjorde jeg også sidste år, i 2018 og ikke i 2810. Tror dine fingre er smuttet lidt😉😅 Jeg vil også gerne bestræbe mig på at læse en af Margaret Atwoods bøger i år, jeg vidste slet ikke at de havde udgivet Den blinde morder i en fin ny udgave! Den skal på ønskelisten.

  1. Nu må vi se, hvor længe de konkrete mål holder. 🙈 Jeg ser virkelig også frem til at læse Atwoods nye Atwood på dansk. Det er simpelthen de fineste forsider.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.