Hank Greens debutroman er præcis som titlen lyder, men den er også udfordret af teknologi og tvivl


An Absolutely Remarkable Thing af Hank Green fra forlaget Dutton i 2018.

Et fuldstændig fantastisk fænomen finder sted klokken tre om morgen, da April May er på vej hjem fra sit dødssyge arbejde. Midt på en gade i New York står en kæmpemæssig robot, som er dukket op ud af det blå, og da April beslutter sig for at dække fænomenet i en video, går den viral. Fænomenet hvirvler April ind i de sociale mediers kaotiske verden, et opkald fra selveste præsidenten og en forbindelse til et fællesskab, der kalder sig selv Dreamers, som alle drømmer det samme, efter at have rørt robotten. April må afsløre, hvad robotterne er, og hvad de vil menneskeheden.

Da jeg første gang hørte, at Hank Green skrev på en bog, var jeg spændt, men med bogens præmis overtog min skepsis. Historien om et teknologisk fænomen lyder på mange måder som en bog, Hank Green ville skrive, og nu hvor jeg har læst den, er der ingen tvivl om, at dette er en bog, som kun Hank Green kan skrive. Uden at virke fordømmende kommenterer Hank Green på brugen af sociale medier, og på hvad pludselig berømmelse kan gøre ved et menneske og dets relationer til andre. hans betragtninger igennem hovedpersonen April May er vittige såvel som vigtige, og hvis du følger Hank Green online er det tydeligt at mærke hans tilstedeværelse i bogen. Faktisk i sådan en grad, at jeg kun kan læse historien med forfatterens stemme i mit hoved, på trods af at hovedpersonen er en kvinde.

“Behold the field in which I grow my fucks. Lay thine eyes upon it and see that it is barren.”

Green gør et hæderligt forsøg på at håndgribeliggøre den videnskabelige og spekulative del i bogen, og selvom jeg ikke er i tvivl om, at denne del hænger sammen rent faktuelt (det er trods alt Hank Green, der er tale om), er jeg ikke sikker på, at den hænger ordentlig sammen med den resterende historie. Denne del kræver mere af læseren, og af samme grund var jeg ikke sikker på, at jeg forstod bogen, da jeg lukkede den. Det, der overraskede mig mest ved bogen er, at den er en del af en serie. Det gjorde et eller andet for min læseoplevelse, som jeg har svært ved helt at sætte ord på, for da jeg begyndte at læse den, var det med overbevisningen om, at der var tale om en stand alone.

Historiens styrke er uden tvivl dens fokus på sociale medier og berømmelse, og jeg ville i højere grad have foretrukket, hvis det havde været dens primære fokus. Men hvis den tekniske og videnskabelige del med robotterne og de gådefulde drømme blev skrevet ud af historien, ville det så overhovedet være en bog skrevet af hank Green? An Absolutely Remarkable Thing er særegen og svær at placere både i forhold til målgruppe og genre. Så selvom bogen er lidt af et fænomen, præcis som titlen lyder, så er det også en bog, der med stor sandsynlighed går direkte i hjertet hos sin læser, eller rammer helt ved siden af. Selv placerer jeg mig et sted midt imellem med min tvivl om mine mange spørgsmål.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.