Louise O’Neills debutroman er en feministisk genistreg


Skabt for dig (Only Every Yours) af Louise O’Neill fra forlaget Gyldendal i 2018 (org. udgivet i 2014). Læst på dansk — originalsproget er engelsk.

Langt ude i fremtiden er verden en anden. Her fødes kvinder ikke. De bliver designet, trænet på skoler som evaer og oplært i at opfylde mænds behov. Når de dimitterer, bliver de enten koner, konkubiner eller kyske. Freida og Isabel er begge sikre på, at de vil ende med at blive nogens kone, for de er blandt de mest attraktive piger på skolen. Men på deres afsluttende år sker der noget. Isabel begynder at tage på, udebliver fra undervisningen og forsvinder fra ranglisten. Freida er nødt til at fokuserer på sin fremtid, hvis hun vil vælges som kone, selv hvis det betyder, at hun må kappe båndene til den eneste veninde, hun nogensinde har haft.

Louise O’Neills debutroman er hjerteskærende, upoleret og hårdtslående. Dens dystopiske fremtidssyn rammer ind i nutidige tendenser og debatter, og jeg håber og ønsker for forfatteren, at hendes stemme vil give genklang over hele verden. O’Neill har nemlig skabt en vigtig roman om en ekstrem verdensorden, der begyndte langsomt, indtil det tog fart og blev til virkelighed. I den verden, hvor Freida lever, er er feminisme et skældsord, og der er kalorieregning på skemaet i skolen. Det er let at afskrive historien som ekstrem, men sandheden er, at selvom kalorietælling ikke er en del af nogen uddannelse, så er det hverdag for rigtig mange, og desværre anses feminisme også som et skældsord for mange.

“Tomheden i min krop føles enorm, som et stort åbent rum uden noget at holde fast i.”

Flere gange tog jeg mig selv i tænke, at historien var sat på spidsen, men min næste tanke var også en lang række eksempler, der fuldkommen affejede den første. Når en sanger synger om at være øverst i fødekæden, og at alle kvinder skal tilfredsestille ham seksuelt, imens de vrider dig på gulvet foran ham, afklædte, så er det ikke karikeret, sat på spidsen eller dystopisk fremtidsspekultion. Det er virkelighed på samme måde som alle de, der hver dag tæller kalorier og føler skyld, når lysten til at spise tager til. Alle karaktererne er en mundfuld, fordi ingen af dem er sympatiske eller elskelige. De er derimod selvoptagede, overfladiske og konkurrenceminded i forsøget på at blive den smukkeste, tyndeste og mest populære pige, imens drengene oplever et pres fra omverden om at præstere. Det kan synes enormt endimensionelt, men i virkeligheden ser jeg det som et udtryk for den verdensorden, de lever under.

Undervejs måtte jeg lægge bogen kortvarigt fra mig. Ikke fordi jeg ikke nød at læse den, eller fordi den var svær at komme igennem, men fordi den gjorde så stort indtryk på mig. Den rørte mig fra første side som noget genkendeligt, der gang på gang blev ved med at skylle ind over mig. Forfatteren er ikke kun god til at skrive, hun formår også at skabe små øjebliksbilleder af følelser, der fremkalder gysen og gåsehud, fordi gennemslagskraften er så stor at den udfordrer den fiktive verden. Men O’Neills dystopiske roman er ikke historien om en revolution, og det er også med til at gøre den til en langt stærkere og mere realistisk historie. Skabt for dig er en forfærdelig fantastisk bog, som der slet ikke er blevet talt nok om, og det er en bog, jeg slet ikke kan anbefale nok. Læs den!

 

6 thoughts on “Louise O’Neills debutroman er en feministisk genistreg

 1. Din anmeldelse har kun gjort, at jeg glæder mig endnu mere til at læse den :)

 2. Det er rigtig sjovt hvordan man kan være så forskellige, for jeg synes nemlig den kammede helt over og blev latterlig og næsten ligegyldig fordi det hele var så “SE HVOR FORKERT OG OND VERDEN ER!” – For mig havde den gjort meget mere indtryk hvis den ikke så tydeligt havde været så eks-New Yorker agtigt. Jeg er dog enig I at selvom jeg synes den er ret elendig, så er der helt klart teenagepiger derude der har behov for bogen og som vil få så meget værdi ud af at spejle sig i det absurde de uden tvivl oplever fordi de ikke har oparbejdet filtre til at sortere fra!

  1. Det er noget af det, der gør det sjovt at tale om bøger, ikke sandt? 😉
   Det er ingen hemmelighed at jeg elsker bogen. Den ramte virkelig noget i mig. Måske fordi jeg ser så meget af virkeligheden i den? Jeg mener ikke, at det kun er teenagepiger, der har gavn af at læse bogen. Det har voksne også. Kropsidealer, lavt selvværd og pres fra omverden stopper ikke, bare fordi man bliver voksen.

   1. Okay omformulering. Stort set alt der “pres” er stoppet for mig, og derfor registrede jeg den som en teenage bog men den kan selvfølgelig også læses af voksne hvis det er der de er! Jeg synes desværre bare bogen blev for bulldozor agtig i sin fortælling af pointer at den for mig hører mere til i perioden med ekstremt store følelser og en hård sort/hvid tænkning som er så karakteristisk for teenageren!

 3. Ps, ville ønske man kunne like opslag på WordPress, haha, for hvor er det fantastisk at du kan li bogen! Og hvor er det mega fedt at du har fundet værdi i den, det er en af de allerbedste læsefølelser!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.