Moderne digter deler vandene. Er det kunst at skrive digte på Instagram?

Instagrampoeten, der tog verden med storm

Siden den nu 25-årige Rupi Kaur udgav digtsamlingen milk and honey har læsere diskuteret bogen til ukendelighed, for flere af Kaurs digte består kun af få ord, og er det overhovedet kunst? Ikke desto mindre har Kaur taget verden med storm, og hendes digtsamling har solgt 2,5 millioner eksemplarer på verdensplan. Salgstal behøver ikke sige noget om kvaliteten af en bogs indhold, og mange har da også kritiseret Kaurs ord for at være lette, banale og overfladiske. Andre har kaldt hendes digte for ligegyldig Tumblr-poesi. Hos mig ramte digtene med en noget uventet gennemslagskraft, og jeg elskede hvert et ord. Kaur skriver om sit eget liv, og digtene er derfor meget personlige, men samtidig rummer de også en form for universalitet i sig, da mange kvinder verden over at kunne genkende sig selv i hendes ord. Det er kvindehistorie på godt og ondt med alt lige fra ulykkelig kærlighed til seksuelle overgreb og kønsproblematikker.

Et slag for anerkendelsen af kvindehistorie

Alligevel har mange valgt at rette blikket mod digtenes umiddelbarhed, og i samme sætning bliver der råbt meningsfascisme. Der er ikke et facit i litteratur og læsning. Selvom jeg ikke bryder mig om E L James’ Fifty Shades of Grey, så har bogen ramt noget hos mange andre læsere og resulteret i et salg på over 100 millioner eksemplarer på verdensplan. Bogen fik mange til at læse og endnu flere til at tale sammen, og det skal den anerkendes for. Uenighed skal der være plads til, men jeg finder det enormt problematisk, når nogle læsere peger fingre af andre af netop den grund. Ved at sige, at en bog er ligegyldig, overfladisk eller banal, kaster disse domme skygger over den læser, som selv fandt den meningsfuld. Måske er kritikken et udtryk for det, som Lena Dunham skrev i Not That Kind of Girl: A Young Woman Tells You What She’s “Learned”. Hun mener, at det altid har været sådan, at når kvinder fortæller om deres liv, bliver det, de fortæller, udråbt som banalt. Selvom bogen måske deler vandene, har milk and honey ligget over 100 uger på New York Times’ bestsellerliste og solgt millioner af eksemplarer i hele verden. Det er en bog, der har ramt ved siden af hos nogle og direkte i hjertet hos andre, fået os til at føle og tale om den, og er det i virkeligheden ikke det, kunst kan?

Hvis du har læst milk and honey, hvad synes du så om den? Er det efter din mening kunst eller er det for banalt til din smag?

4 thoughts on “Moderne digter deler vandene. Er det kunst at skrive digte på Instagram?

    1. Det er virkelig også end dejlig bog. Har du læst hendes nyeste? Det er sjældent (oplever jeg), at alle digte i en digtsamling rammer lige hårdt. Det samme gælder med novellesamlinger og antologier. Det er okay, men Kaur er ret dygtig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.