Forholdet mellem anmelder og forfatter: Hvor går grænsen?

En fejlslået dialog

Det er set mange gange før. Ord bliver skrevet, grænser overskrides, men hvor går grænsen egentlig i forholdet mellem forfatter og anmelder? Jeg mener bestemt, at man skal kunne adskille forfatter og værk, og dog har jeg før set mig nødsaget til at afskrive et forfatterskab på grund af forfatterens dårlige opførelse eller kontroversielle holdninger. Tilbage i 2016 læste jeg en fantasybog, som ikke var min kop te, og det faldt ikke i forfatterens smag. På trods af min saglige anmeldelse, fandt forfatteren det nødvendigt at påpege, hvordan min læsning var forkert, selvom den var saglig og sober. Jeg begik den fejl at indgå i dialog med ham, for han var hverken til at hugge eller stikke i, og da det gik op for mig, at vi diskuterede hvorvidt min læseoplevelse var rigtig eller ej, valgte jeg at slette anmeldelsen sammen med vores samtale. Dialogen med forfatteren var tabt på forhånd, fordi vi aldrig ville kunne nå til enighed om hans bog. Jeg har også oplevet en forfatter, der ønskede en mere konstruktiv anmeldelse, som vedkommende kunne bruge, men faktum er bare, at mine ord ikke er rettet mod forfatteren. De er rettet mod læseren.

En kamel, der skal sluges

Jeg skriver ikke boganmeldelser som en sparring til forfatterne. Jeg skriver først og fremmest boganmeldelser og boglige debatindlæg for mig selv, fordi ordene hober sig op til bristepunktet og vil høres, men jeg skriver også med håbet om, at andre har lyst til at dele deres holdninger med mig, hvad end de stemmer overens med mine egne eller ej. Så længe en boganmeldelse er sobert skrevet (både i respekt til forfatteren såvel som til andre læsere, der måske er vilde med bogen, hvor jeg ikke er det), føler jeg ikke, at en holdning til bogen skal forsvares. Jeg kan kun forestille mig, hvor stor en kamel det må være at sluge, når nogen ikke bryder sig om det værk, som man formentlig har brugt lang tid på at skrive og få udgivet, men ikke desto mindre er det en kamel, der skal sluges. Man kan ikke please alle, og i det øjeblik ord udgives er de ude af forfatterens hånd, og det tror jeg er vigtigt at huske på.

Hvis du også anmelder bøger, har du så haft dårlige oplevelser med forfattere, der er gået over grænsen? Og som almindelig læser, har det så påvirkning din lyst til at læse bøger af forfatteren, når du hører om den slags? 

 

Reklamer

7 thoughts on “Forholdet mellem anmelder og forfatter: Hvor går grænsen?

 1. Jeg har ikke haft nogen direkte dårlige oplevelser med en forfatter, en enkelte kommentar på Goodreads, som jeg synes var ret så ligegyldig, men ikke noget der påvirkede mig. Men synes at når jeg bliver mødt med negativ feedback for anmeldelsen, så har jeg ikke lyst til at læse noget af forfatteren igen. De må kunne forstå at det er smag og behag. Jeg husker da tydeligt da jeg anmeldte en bog, som knap så god, men hvor stort set alle andre bloggere fuldstændig elskede den. Det er smag og behag og man kan ikke please alle, og det tror jeg nogen forfattere glemmer

  1. Det er godt at høre, at du ikke direkte har haft den slags oplevelser. Jeg har desværre hørt om andre, hvis oplevelser har været langt være end mine. Jeg har det på samme måde, hvis forfatterens møde med en negativ anmeldelse ikke er god. Hvis respekten før ryger, er det svært at forestille sig forfatterens bog i sin tbr-stak.

 2. Jeg har heldigvis aldrig haft sådan en oplevelse men jeg bliver næsten rystet af at høre at det er noget der sker og ikke bare en enkelt gang. Hvis jeg skriver en anmeldelse er det også for læserens skyld hvis ikke mest for min egen. Derfor kan jeg slet ikke forstå at en forfatter kan finde på at blande sig i andres anmelders af deres bog. Enhver har ret til sine egne meninger og enhver læser en bog forskelligt – det er det smukke ved litteratur synes jeg. Da jeg jeg som sagt ikke selv har prøvet noget lignede bliver jeg nysgerrig – er det danske forfattere eller internationale?

  1. Du har fuldkommen ret. Litteratur er smag og behag. Selvom det ville være skønt, må man også som forfatter vide, at ens bog ikke kan ramme alle, fordi smag netop betyder så meget. Lige så snart du skriver science-fiction afholder set nogen fra at læse din bog på samme måde, som hvis du skriver moderne samtidslitteratur. Og selv hvis genren er spot on er der jo ingen garanti for, at indholdet, tonen eller skrivestilen er det, og det er okay.

   Den forfatter, der kritiserede min læsning var en amerikaner. Den anden, de ville have konstruktiv feedback var dansker.

   1. Jeg kan godt forstå lysten, men derfra og til at gøre det forstår jeg ikke. Jeg tror, at set hører sjældenhederne til, at der kommer noget godt ud af sådan en situation.

 3. Jeg syntes det for dårligt! Man kan ikke diktere hvordan en person læser og oplever en bog og i sidste ende syntes om den. Vi mennesker er så forskellige og oplever tingene forskelligt, vi kommer med hver sin bagage og har derfor også forskellig smag. Man skal kunne have lov til, at have hver sin smag. En forfatter kan sagtens have haft en bestemt hensigt med en bog, men folk fortolker forskellig. Lige når snart en bog er ude af hænderne på forfatteren kan han/hun ikke bestemme over den mere. De kan have et ønske om noget, men man skal aldrig bestemme over læseren, for så skulle man nok have valgt et andet fag eller lade værd med at udgive det. Jeg syntes det er forfærdentlig når forfattere eller forlag prøver at bestemme eller påvirke jeres meninger eller begrænse jer. Det er simpelthen at gå over grænsen og burde give noget stof til selvransagelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.