Bloggerevent med Celeste Ng — om identifikation, moderskab og farveblindhed

Et blankpoleret samfund på overfladen

Der er lidt som at træde ind i en ny verden, når man møder forfatteren bag en bog, der stjal ens hjerte. Sådan havde jeg det, da forlaget Hr. Ferdinand inviterede til bloggerevent med Celeste Ng (hvis du er i tvivl om, hvordan hendes efternavn skal udtales, henviser jeg til hendes twitter), der lige nu er aktuel med Små påsatte brande. Det er en af den slags prisbelønnede bøger, som jeg har set alle steder i bogverdenen, og som jeg længe måtte tage tilløb til selv at læse af netop samme grund. Bogen endte med at stjæle min nattesøvn. Det er en bog, der kan læses for den umiddelbarhed, som den besidder, men det er også en historie fyldt med dybe lag og svære tematikker, og dem valgte forfatteren at italesætte en regnvåd eftermiddag i København. Små påsatte brande handler om to familier, der er hinandens modsætninger, og som netop tiltrækkes af den grund. Den handler også om et samfund med strenge regler om hvor affald skal opbevares, for at gaderne tager sig bedst ud, og hvor bøder udskrives, hvis græsset bliver for højt. Det er et samfund med en blankpoleret overflade, men som gemmer på dybe hemmeligheder i hver en skygge.

Walk a mile in my shoes

I bøger lærer vi at sætte os i andres sted, og derfor ændrede Ng også syn på sine karakterer undervejs i skriveprocessen. Det var hendes intention fra starten, for ingen mennesker er udelukkende gode eller onde, selvom det ofte er den forestilling vi bliver præsenteret for. Her henviste hun Chimamanda Ngozi Adichies fænomenale Tedtalk om faren ved the single-story. Derfor er det er ikke uden grund, at familien McCullough vil adoptere Bebe Chows datter, og det er heller ikke uden grund, at Bebe var nødt til at opgive hende, eller at Elena Richardson behandler Izzy som hun gør. Alt er enormt velovervejet og virkelig veludført. Ngs oplæg handlede også om det at være mor, for det er også et gennemgående tema i bogen. En række forskellige mødre præsenteres løbende og viser et nuanceret billede af moderskabet på godt og ondt, men hun talte også om hvad moderskab egentlig er. Er det defineret ved blod eller kærlighed, og er det overhovedet det samme? Hun giver ingen svar, men opfordrer læseren til at tage stilling. Ng talte også om det at være farvet i USA, hvordan hendes generation troede, at feminismen var et overstået og vellykket projekt, og hvor lidt, der i virkeligheden har ændret sig. Hun tog afsæt i sin egen opvækst, hvor hendes mor kæmpede for at finde bøger og legetøj, som hun kunne spejle sig. I den forbindelse talte hun også om påtaget farveblindhed og det hvide privilegium, som også er en vigtig del af bogen. Eksempelvis bliver en hvid pige gravid med en afroamerikansk fyr, og hvor hun allerede planlægger deres fremtid, tager han afstand på grund af det syn, der er på hans etnicitet.

En filmatisering med kvinder i fokus

Der er ingen tvivl om, at jeg skal læse mere af Celeste Ng. Hun er en utrolig intelligent og velovervejet kvinde, som jeg sagtens kunne have lyttet til i timevis uden at kede mig. Hendes evne til at observere selv de mindste tendenser i mennesket, og hendes evne til at gennemgive dem nuanceret, detaljeret og realistisk er imponerende. Bogen udspiller sig i Shaker Heights, som er en virkelig by i USA, og selvom jeg aldrig har besøgt byen (og til at begynde med troede, at der var tale om en fiktiv by), formåede Ng at virkeliggøre byen i sådan en grad, at jeg følte, at jeg havde været der. Til sidst gik snakken på den kommende TV-filmatisering af bogen, som Reese Witherspoon instruerer og medvirker i, og af samme grund bliver det en produktion med kvinder i fokus. Indtil da kan jeg varmt anbefale bogen.

Reklamer

2 thoughts on “Bloggerevent med Celeste Ng — om identifikation, moderskab og farveblindhed

  1. M. Tora

    Okay, kan vi lige tale to sekunder om det geniale twitter handle? Ahaha. Jeg fnes ned i kaffen, det gjorde jeg altså.
    Nå, men bortset fra det, er det virkelig et fint indlæg. Nu har jeg endnu mere lyst til at læse hendes bøger. Hun lyder seriøst for sej.

    1. Nikoline

      Jeg kom også til at spytte min kaffe ud over det hele, da jeg læste det. Sæt Små påsatte på din tbr. Den er virkelig god. Jeg planlægger selv snart at læse hendes debut, Everything I Never Told You.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.