Jeg er et barn af bøger

Jeg er et barn af bøger. Det har jeg altid været. Som barn voksede jeg op i et hjem, hvor der altid var adgang til bøger. Det var ikke nødvendigvis fine klasssikere, der senere fik en særlig plads i mit hjerte, men ikke desto mindre var der altid bøger. Jeg husker, at jeg læste Troldepus, Peter Plys, Anne fra Grønnebakken og Børnene i Kragevig. Jeg læste Vinden i Piletræerne og samtlige bøger af Astrid Lindgren, og fordi jeg læste så meget, er jeg heller ikke sikker på, hvilken bog, der for alvor gjorde mig til et barn af bøger. Det er noget, som jeg længe har søgt mine barndomsminder igennem for, og en af de bøger, der fremstår klarest i min hukommelse er J.K. Rowlings bøger om drengen, der ikke kunne slås ihjel. Det lyder måske som en kliché at sige, at Harry Potter gjorde mig til et barn af bøger, men da lynet slog ned tog jeg form som læser. Bøgerne fremstår endnu klokkeklare i min hukommelse som nogle, der ramte mig hårdt.  Jeg læste bøgerne med så stærke reaktioner af ren forunderlighed, at jeg stadig tror min far kan fortælle historien om, da jeg læste Harry Potter og De Vises Sten for første gang. Jeg husker endnu, at jeg til at begynde med nægtede at læse bøgerne, fordi jeg kunne se filmene, og jeg husker stadig min reaktion, da jeg læste om Snapes udfordring i kælderen, og hvordan jeg løb ud til min far for med stor forbløffelse at påpege, at den ikke er med i filmen.

Jeg fik Harry Potter-feber og tilbragte de fleste af døgnets vågne timer med at læse om den bebrillede drengs eventyr, men en anden bog, der stjal mit læserhjertet i samme periode var Philip Pullmans Det Gyldne Kompas. Jeg kan ikke huske første gang jeg læste om Lyras rejse til norden, men jeg kan huske, at jeg tryglede min far om at tage mig med til boghandleren, så jeg kunne købe de efterfølgende bøger i trilogien. Jeg forstod ikke bøgernes forholdsvis komplicerede politiske handling, men sproget tryllebandt mig til at læse videre, selvom jeg ikke altid forstod historien, og det har jeg altid fundet meget sigende for bøgernes kvalitet. I begge tilfælde har jeg med årene genlæst bøgerne et utal af gange af den simple grund, at jeg ikke kan lade være. Når jeg kigger rundt på hylderne i mine bogreoler, går det også op for mig, at flere af de bøger, som jeg skatter højest, og som jeg har købt i ekstravagante udgaver og i udgåede indbinding til mange penge, også er bøger fra min barndom. Det er de bøger, som gjorde mig et barn af bøger.

Hvilken bog gjorde dig til et barn af bøger, og hvis du er det, hvornår og med hvilken bog, blev du det så? 

Reklamer

10 thoughts on “Jeg er et barn af bøger

 1. Rebecca

  Ligesom dig, så var det nok også Harry Potter. Jeg har egentlig altid læst meget fra jeg var helt lille, men det var særlig J.K. Rowlings verden, der åbnede mine øjne op for, *hvor* fantastisk det er at sidde og læse og blive helt opslugt. Ellers læste jeg også Tamora Pierces bøger i Tortall-universet med stor begejstring – og beundring. Jeg elskede (og elsker!) hendes kvindekarakterer! Ville ønske jeg havde bøgerne stående, for jeg kunne godt bruge en genlæsning! :)

  1. Nikoline

   Rigtig mange har nok Harry Potter som deres første helt store læseoplevelse. Fedt, at du har det sådan med Pierce! Selv er jeg virkelig ikke fan, men det er nok mest på grund af hendes world-building og skrivestil, for der er helt sikkert nogle stærke kvinder blandt hendes mange eventyr.

 2. Elida

  Eg har vokst opp med ei mor som leste for meg og mi lillesøster på senga. Astrid Lindgren, Heldiggrisen Babe (Dick King Smith) og 101 dalmatinere er bøker som står for meg som høytlesing. Det største øyeblikket var då mor las Den hemmelige hagen, og seinare då eg såg filmen. Nå er eg 31 år og framleis står den boka meget høgt i livet.

  Harry Potter har ein stor plass i livet, men eg vart eit barn av bøker då eg las Anne frå Bjørkely. Eg fekk første bok i julegave, også lånte mor resten av serien på biblioteket. Eg gjorde fint lite anna enn å lese dei neste dagene…

  Nå held eg på med siste HP-bok i lydform, og etter x antall gjenlesinger er det mykje eg ser nå som eg ikkje såg første gong. Det er spennande, og det er ingen bok/bøker eg har lest/høyrt fleire gonger enn Harry Potter.

  1. Nikoline

   Åh, Astrid Lindgren har også en helt særlig plads i mit hjerte! Det er også det mest fantastiske ved at genlæse bøger, at man bliver i stand til at få øje på detaljer og elementer, som an enten har glemt, eller som er helt nye. Sådan har det jeg det også med Harry Potter.

 3. Noelia Alonso

  I’m also a child of books and as cliché as it sounds like you said Harry Potter is also the reason why I love books so much. It was not the first book I read; I was an avid reader before that thanks to my parents and group of friends who were also readers but it’s true Harry Potter was a turning point. It gave us read fever. And it hasn’t stopped ever since

 4. Michella Tora (@michellatora)

  Sikke et fint indlæg! Selv er jeg også et barn af bøger.
  Jo mere jeg tænker over det, jo mere overbevises jeg om, at Skammerens Datter var den udslagsgivende serie for mig. Det er de første bøger jeg læste, hvor en decideret fandom begyndte. Og hvor jeg vitterligt ikke kunne vente med at få fingrene i den næste bog. Harry Potter overtog selvfølgelig rampelyset senere, og ændrede alt jeg nogensinde havde tænkt om det at læse.

  1. Nikoline

   Det er simpelthen så spændende at høre, hvilken bog, der gjorde andre til læser. Jeg tror, at Harry Potter tog de fleste med storm. Bøgerne ændrede også min opfattelse af læsning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.