Fra og med dig af Mhairi McFarlane


Fra og med dig (org titel Here’s Looking at You) af Mhairi McFarlane, udgivet af HarperCollins Nordic i 2016 (org. udgivet i 2013). Læst på dansk — originalsproget er engelsk.

Anna har forsøgt at lægge sin fortid bag sig, og det har både resulteret i et job, som hun elsker, men også en række dates fra helvede, som hun har svært ved at slippe af med igen. Hendes skoleår var et sandt mareridt, og bedst som Anna har lagt fortiden bag sig, dukket James Fraser op i hendes liv igen. Han var dråben, der fik bægret til at flyde over, og heldigvis for Anna, kan han ikke genkende hende. Anna får dog hurtigt spundet sig ind i et spind af løgne, som kun fanger James’ opmærksomhed. Deres kærlighed tvinger dem på en uundgåelig rejse tilbage til fortiden.

Fra og med dig besidder alt det, som kendetegner McFarlanes romaner, og alligevel skiller den sig ud fra hendes tidligere bøger ved at besidde en anden dybde. Jeg ved, at jeg burde hade hele konceptet med den grimme ælling, der vokser op og bliver til en smuk svane, men sandheden er, at det gjorde jeg ikke. Med denne har hun hun begået en hjerteskærende roman om second chances, der får smilet til at spille på læberne, og hjerte til at banke. Fra og med dig er fyldt med ærkeengelske betragtninger og en tør humor, som gennemsyrer handlingen og letter for læsningen.

“Nej, Anna ledte efter en sjæleven, som sikkert ikke eksisterede, på et sted hvor han næsten helt sikkert ikke var. Velmenende mennesker sagde ting som: “Du er det sidste menneske i verden, man ville tro, stadig var single! Verden er gået fra forstanden!” Men det var Anne ikke enig i. For hende havde verden altid været sådan.”

McFarlane skriver i en kategori, hvor slutningen ofte er givet på forhånd, men vejen dertil er det, det gør historien læseværdig, og samtidig formår hun at skrive nuancerede og troværdige karakterer, som er lette at holde af eller afskrive. Fra og med dig er fyldt med mange fine betragtninger med masser af styrke og karakter om livet på godt og ondt. Måden hun formår at skrive om Annas svære skoleår og samtidig opretholde bogens humor og lethed er virkelig beundringsværdig. Jeg føler ikke, at Annas historie blev glorificeret, fordi forfatteren formåer at nuancere den og fortælle konsekvenserne af tankeløs behandling af andre mennesker, men at de også kan forandre sig. 

Jeg græd utrøseligt, da Annas fortid blev afsløret i detaljer, og jeg forelskede mig helt og aldeles i hendes kærlighed til James Fraser.Fra og med dig knuste mit hjerte og helede det igen, og det er præcis, hvad en god kærlighedshistorie skal gøre. Der hviler en naturlighed over måden, hvorpå McFarlane skriver forelskelser på, og hun gør det med stor overbevisning. Selvom slutningen føltes en smule forhastet sammenlignet med tempoet i resten af historien, ændrer det dog ikke på, at jeg virkelig nød at læse hvert et ord, for de er så lette at genkende sig selv i. McFarlane skriver bøger, der får dig til at sukke, grine højlydt og tro på kærligheden. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.