Årets bedste YA-bøger

2017 har været et godt læseår. Ikke fordi jeg har læst mere, end jeg plejer, men fordi jeg læste mere end forventet. Året startede ud med specialebegyndelse, som i høj grad kom til at præge min læsning med faglitteratur og tunge tekster, og dernæst fulgte fuldtidsgang hos Gyldendal, der ligeledes gjorde sig mærkbar i min læsning. På trods af alt dette, læste jeg alligevel 156 bøger i årets løb, og en hel del af disse var YA-bøger. Jeg troede, at udvælgelsen ville være svær, fordi jeg har læst så mange gode og vigtige YA-bøger, men faktisk kunne jeg udvælge fire af de fem uden problemer, imens jeg tøvede mere med den sidste, og derfor vil jeg også gerne anbefale Solen er også en stjerne af Nicola Yoon, Release af Patrick Ness og De dør begge til sidst af Adam Silvera. De fem bøger er listet i tilfældig rækkefølge.

 • Hun bad selv om det af Louise O’Neill tog pusten fra mig med sit skræmmende virkelighedsbillede, der gav mig hjertebanken og åndenød. Det er en bog om voldtægtskultur, der læner sig op ad virkeligheden, og den er både klaustrofobisk og frustrerende at læse, men samtidig er det en bog, som alle bør læse mindst én gang i deres liv.
 • Valget af Sarah Engell er en aktuel og vigtig historie om nødvendigheden af at tage stilling til flygtningekrisen, men også de store politiske og menneskelige overvejelser, som følger med. Det er en bog, der gør politik tilgængeligt, samtidig med at den fortæller en vigtig historie mellem at gøre det rigtige eller det, der er lettest. 
 • The Nowhere Girls af Amy Reed er lidt en blanding mellem Thirteen Reasons Why og Hun bad selv om det. Den italesætter minioritetsgrupper, voldtægtskultur og victim blaming, og fortæller historien om pigers opfattelse og forståelse af deres egen krop og værd i relation til det modsatte køn. Jeg kan ikke understrege dens vigtighed nok, og derfor nøjes jeg blot med at sige følgende: Læs den! Læs den! Læs den!
 • The Hate U Give af Angie Thomas lå i ugevis på New York Times bestsellerliste og med god grund. Den er en af årets absolut vigtigste bøger, og handler om etnicitet og racisme og nødvendigheden af at gøre op med sidstnævnte.
 • Turtles All the Way Down af John Green er forfatterens mest personlige bog til dato, og så afgjort også en af hans vigtigste. Hvis ikke den vigtigste. Den fortæller historien om en piges daglige kamp mod sig selv og sine tanker, og det er helt tydeligt at mærke, at hendes OCD udspringer af forfatterens egne oplevelser med samme.

Hvilke YA-bøger har du læst i år, som gjorde særligt indtryk på dig, og er der mon nogle af bøgerne på min liste, som du planlægger at læse?

Reklamer

8 thoughts on “Årets bedste YA-bøger

 1. Noelia Alonso

  The Hate U Give is the only YA book that made it to my favourites this year and I want to reread it soon. The Nowhere Girls sound good and deals with topics I’m interested in. Happy New Year!

  1. Nikoline

   Happy New Year!
   The Hate U Give is so good. I cannot wait for Thomas’ next book. Have you heard of it, and are you planning on reading it? I cannot recommend The Nowhere Girls enough. It is without doubt one of the best and most important books I read last year.

 2. brittanyantoinette

  It has to be Six of Crows-I read it all the way though christmas and the ending shock me, and now I’m reading Crooked Kingdom and it’s soo good too-I can’t honestly put it down because I want to know more of what happens afterwards

  1. Nikoline

   Six of Crows and Crooked Kingdom are both very good books. I recently reread Six of Crows and I’m very glad I did, as I did not like it that much the first time around. Now I really do. Crooked Kingdom is even better in my opinion. Which do you like the best?

   1. brittanyantoinette

    Oh gosh….both of them are really, really good…but my heart’s telling me crooked kingdom and my mind’s telling me six of crows…but my vote’s for crooked kingdom

  1. Nikoline

   Det er egentlig lidt sjovt, for det er ikke en gribende historie med et hurtigt tempo eller en masse handling, og alligevel sidder den længe i en efter endt læsning. Den gør næsten ondt at læse, men den er simpelthen så god og så vigtig.

   1. Rebecca

    I princippet (udover Azas tanker) er den jo ret klassisk – både i forhold til historie og persongalleri. Men, som du også siger, så er den bare virkelig vigtig, ægte og pokkers velskrevet. Sådan nogle bøger er jeg rigtig glad for, der også er plads til i verden! :)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.