Saga: Book One (Saga #1-3) af Brian K. Vaughan


Saga: Book One af Brian K. Vaughan udgivet af Image Comics i 2014.

Marko og Alana er to forelskede på hver deres side af en galaktisk krig. På trods af mange forskelle forelsker de sig i hinanden, og da Alana føder deres barn, er de for alvor nødt til at tage benene på nakken og flygte til den anden ende af galaksen, for begge deres racer har i sinde at dræbe dem og beholde barnet. Deres rejse gennem tid og rum binder dem sammen med andre skæbner, bringer dem på kant med monstre og talrige fjender. Med universets bedste snigmorder i hælene og med et spædbarn på armen, hvordan skal de så nogensinde gøre sig forhåbninger om en lys fremtid?

Saga er blevet kaldt Star Wars på syre, og jeg forstår godt hvorfor. Inspirationen er tydelig, men historien er sig egen. Brian K. Vaughan har skabt en enestående historie om to triste skæbner, der på trods af alverdens modstand alligevel står sammen for at bringe en tidsløs krig til ende, og sammen med Fiona Staples farverige illustrationer bringes historie for alvor til live. Hendes streger er spændende og kulørte, samtidig med at de er omskiftelig i balancen mellem lys og mørke. På trods af præmissen, er der ikke plads til sentimentalisme i Vaughans univers, for selvom den handler om krig og flugten derfra, er den i højre grad fyldt med humor og action. Jeg faldt for Alanas hårde ydre og hendes skarpe tunge på samme måde, som jeg faldt på Markos kærlige væsen. De er en perfekt harmoni af fejl og mangler, og dynamikken mellem dem er fyldt med lige dele humor og ømhed.

“When a man carries an instrument of violence, he’ll always find the justification to use it. If we really want to escape this war, we have to stop bringing it with us.”

Det er sjældent at jeg bryder mig om historier med et splittet narrativ, men delingen mellem Alana og Marko og den lejemoder, der er lige i hælene på dem, er enormt vellykket. Jeg tror i særdeleshed, at det fungerer, fordi lejemoderen, The Will, bliver beskrevet så nuanceret, at han ikke på klassisk vis bliver reduceret til blot at være en skurk. Han er en mand med drømme og længsler, der har lidt tab og kæmper i en urimelig verden for at overleve, og af samme grund blegnede mit had til ham en smule i takt med at jeg lærte ham at kende. Historien fortælles i høj grad med et glimt i øjet, men rummer samtidig nogle vigtige og stærke øjeblikke, som slog skår i mit hjerte. Da seksårige Sophie, som blev solgt som sexslave af sin onkel, sidder med en kat, der er i stand til at afsløre løgne, siger hun, at hun er beskidt indvendigt på grund af de ting der hændte hende, hvortil katten svarer, at det er løgn. Situationen fylder kun én side, men den var så stærkt, at mit hjerte flød over, og det er muligvis min yndlingsside i denne samling.

Saga var en tegneserie, som jeg af uforklarlige grunde måtte tage tilløb til, men som ret hurtigt vandt mit hjerte. Vaughans univers er fyldte med endeløse vidundere i form af mennesker med fjernsynsskærme som hoveder, sex-on-legs-skabninger og et edderkoppelignende væsen med en kvindelig torso uden arme. Der er ingen grænser for hans fantasi eller Staples forunderlige evne til at indfange den. Da jeg nåede slutningen var den brat og pludselig. Ikke fordi Vaughan efterlader sin læser med en urimelig afslutning, men fordi denne samling også indeholder en masse materiale om historiens tilblivelse. Jeg læste de fem første tre uden at lægge bogen fra mig. Historien greb mig fra første side, og blev hele tiden ved med at overraske. Det var umuligt for mig at forudsige dens næste træk, og det var en sand rutsjebanetur af en læseoplevelse, der på mange måder er ulig noget andet, jeg har læst.

2 thoughts on “Saga: Book One (Saga #1-3) af Brian K. Vaughan

  1. Det er en skøn og modig serie. Der kommet et nyt album om 1½ uge, og da det seneste album ender med lidt af en cliffhanger, så er jeg spændt på, hvor længe jeg kan vente, inden jeg bliver nødt til at læse det :-)

    Mvh.
    Den lille Bogblog

    1. Jeg tør ikke læse dem for hurtigt, fordi jeg er bange for at ventetiden til det næste album bliver for lang, men samtidig er det svært at holde igen, når historien er så god. Jeg er i hvert fald meget spændt på at se, hvad der kommer til at ske, så jeg er nok nødt til at give efter og købe de næste album snart.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.