Geminiderne (Spektrum #2) af Nanna Foss


Geminiderne af Nanna Foss, udgivet af Tellerup i 2015.

Det begynder med kryptiske drømme, en besked fra fremtiden og en rød hættetrøje. Siden Pi og hendes venner ufrivilligt blev bundet sammen på tværs af tid og dimensioner, da de opdagede deres fælles evner til at rejse i tiden, er intet længere det samme. Hverdagen er fyldt med usikkerheder, og det får dem til at famle desperat i blinde efter svar på deres endeløse spørgsmål. For hvem kan de betro sig til, og hvem vil overhovedet tro dem, hvis du afslørede deres fælles hemmelighed? Hver gang antydning af et svar svagt viser sig, dukker nye spørgsmål op, som leder dem på sporet af et nye mysterier, der får tidsdimensioner til at ryste. Pi og hendes venner er nemlig ikke de eneste, der kan rejse i tiden …

Nanna Foss skriver på en måde, som får mit hjerte til at banke hurtigere. Hendes ord er små symfonier, hvis genklang ikke er hørt før. Og så er bogen medrivende fra første til sidste side uden at være forhastet eller kedsommelig. Hun tager sig tid til at lade sit eventyr udfolde sig, lade karakterer forme sig og tempoet tage fart. Hun skriver med en ømhed, der giver gåsehud, og som gør historien svær at lægge fra sig, når man først er begyndt at læse den. Den er noget helt særligt. Jeg elskede Emilies historie, men jeg faldt pladask for Pis. Hendes indre magtkampe med sig selv er relaterbare og stærke. Hun kæmper med minder fra fortiden, der får ilden i hende til at selvantænde, og det var på mange måder så hjerteskærende at læse om hendes oplevelser, at jeg ofte havde svært ved at holde tårerne tilbage

“Jeg har altid syntes at fremtiden var spændende. Tanken om at det kun var mig selv der satte grænserne … det var sindssygt fedt. Men nu er det som om jeg er blevet låst fast på en kurs som har været fastlagt siden universets skabelse. Jeg forestiller mig et koordinatsystem, tegnet i det evigt ubevægelige månestøv. Det har hele tiden været meningen at linjerne skulle mødes og skilles igen. Men hvorfor skal min nutid føles så virkelig, så rigtig, her i fortiden?”

Pis historie adskiller sig fra Emilies ved at besidde en anden dybde, der ramte mig hårdt i hjertet. Men historien adskiller sig også ved det forhøjede tempo. Med Leoniderne tog historien tid til at udfolde sig og præsentere det brede persongalleri, imens tempoet i Geminiderne er noget mere energisk og hurtigt, dog uden at forfatteren mister fodfæste med sin historie. Forestillingen om at kunne rejse i tid og aktivt eller passivt ændre den, samt hvilke skæbnesvanger konsekvenser, det kan få for fremtiden, er virkelig interessant. Historien går samtidig op i en højere enhed, fordi forfatteren blander Pis fortid med hendes nutid, som uden tvivl også kommer til at få indflydelse på hendes fremtid.

Jeg har sjældent oplevet, at efterfølgeren er bedre end sin forgænger, men Geminiderne indfriede ikke bare alle mine forventninger men overgik dem også. Emilie og Pi er også to vidt forskellige hovedpersoner. Emilie er stille og velovervejet, hvor Pi er temperamentsfuld og handlekraftig, men begge stemmer gjorde hver bog til noget særligt at læse. Jeg fandt det også interessant at se, hvordan hver af karaktererne optræder i hinandens historier, hvor den følsomme Pi i Emilies forsat var stærk og mærkbar, imens Emilie er mere usynlig i Pis fortælling. Nanna Foss bringer enhver forestilling om den svære toer til skamme med Geminiderne, der fuldstændig tog fusen på mig. Lige så hurtigt, som jeg blev opslugt af den første bog i serien, lige så hurtigt læste jeg denne til ende, ladt tilbage med et ønsket om mere. Selv med intentionen om at få bogen til at vare så længe som muligt, fløj jeg alligevel igennem bogen, og da jeg nåede slutningen var det med et ømt hjerte, der bankede hårdt mod mine ribben.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.