Har mine læsevaner ændret sig?

Der er sket noget med måden bøger indgår i min hverdag. Mit studie har altid givet mig et stort frihedsrum til at læse efter lyst, og selvom min læselyst ikke er blevet mindre i løbet af det sidste års tid, så har mine vaner dog ændret sig, og jeg er heller ikke længere studerende. Da jeg var studerende kunne jeg sagtens læse helt op mod tyve bøger om måneden, når mit læsegame var stærkest. Jeg pløjede mig med lethed vej igennem murstenstunge klassikere med lille skrift og mange sider, færdiggjorde den ene fantasyroman efter den anden, konstant på jagt efter flere ungdomsromaner og uopdagede skatte i børnehistorier. Uden for mange overvejelser tog jeg den ene bog efter den anden ned fra reolen og satte den hurtigt på plads igen – læst. Sådan er det ikke længere. Nu bærer mine læsevalg præg af beslutninger og lange overvejelser, fordi min læsetid er reduceret til en brøkdel af hvad den tidligere var. Jeg læser ikke længere før solopgang, hvor verden endnu sover, og jeg lister stille rundt på tæerne af frygt for, at vække den. Jeg bruger ikke hver en ledig stund med en bog, og min læsning står ikke længere i forlængelse af min position som studerende. Den begrænser sig til tidlige morgentimer i toget til arbejde. Jeg læser sjældent før sengetid, men ofte om søndage, hvor der er ro til det. Der er også længere mellem de rigtige lange romaner, fordi de kræver mere tid og fordybelse, men derimod er jeg begyndt at finde lydbøger frem igen, fordi de giver mig frie hænder til daglige gøremål. Min hverdag kredser ikke mindre om bøger, end den har gjort, men den kredser om bøger på en anden måde end før.

Hvordan fylder bøger og læsning i din hverdag? Er det noget du arbejder med eller  kun bruger som en hverdagsflugt? 

9 thoughts on “Har mine læsevaner ændret sig?

 1. Jeg kan så godt genkende det. Der er sket et stort skift fra mit tidligere arbejde, hvor jeg kunne læse natten væk og til nu, hvor det skal passes ind i fritiden, der jo også er fyldt med mange andre gøremål.
  Det er til tider hammer frustrerende, men ak, også bare en del af en ny og skøn hverdag. <3

  1. Det er helt bestemt en ny og skøn hverdag, der bare kræver tilpasning. Heldigvis er weekenderne gode til at få indhentet den “forsømte” læsning fra ugen.

 2. Jeg synes det er imponerende, du har kunnet læse så meget, da du var studerende. Jeg synes godt nok, det er svært at sætte sig ned efter at have brugt dagen på at læse den ene tunge tekst efter den anden. Til gengæld synes jeg, at det gør at jeg nyder læsetiden endnu mere, når jeg endelig sætter mig ned med en god bog.

  Er det The Marriage Plot du har taget et billede af? Den er jeg faktisk igang med – og på et eller andet tidspunkt så skal jeg nok få den læst færdig, haha!

  1. Det var måske også i overkanten, nu hvor jeg tænker over det. Mange af bøgerne har jeg jo helt glemt igen, og jeg har også oplevet, at købe den samme bog flere gange, fordi jeg ikke troede, at jeg havde læst den. Det er jo decideret fjollet. Men jeg nød nu den læsetid, som jeg havde på studiet, selvom den i høj grad også udsprang af mit pensum. Det er en ret fin pointe du har med at nyde læsetiden mere nu.

   Det er godt spottet. Det er nemlig The Marriage Plot (som jeg endnu ikke har fået læst). Hvor længe har du været i gang med den?

 3. Jeg har det pudsigt nok lige omvendt. Da jeg var studerende, læste jeg kun skønlitteratur i ferierne, for jeg havde en delfaglitteratur, der skulle læses resten af tiden. Da jeg fik fuldtidsarbejde, fik jeg pludselig en masse fritid (man havde jo fri, når man gik fra arbejdet – i modsætning til studietiden, hvor man altid liiiige kunne læse en fagtekst mere). Det har så siden eskaleret – ikke mindst fordi jeg har knapt tre timers transport hver dag, og de bruges næsten altid på en bog/lydbog.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  1. Se, dét er ret sjovt! Jeg troede næsten at det var reglen, at arbejdslivet frarøvede læsetid. Men med tre timers transport giver det jo sig selv. Jeg havde selv fire timers daglig transport om dagen, så jeg kender det godt. Der fik jeg virkelig også læst en del bøger, selvom jeg var i praktik på et forlag. Læser du så hovedsageligt lydbøger eller papirbøger, når du pendler?

   1. Jeg følte i hvert fald, at jeg fik mere fritid med fuldtidsarbejde, når jeg ikke længere skulle både læse og have studiearbejde ved siden af. Jeg foretrækker at læse papirbøger i toget (hvor jeg typisk har 25-30 minutter i træk) og hører så lydbog resten af tiden, hvor jeg bruger andre transportmidler (inkl. at gå). Ind imellem har jeg også en e-bog med mig, hvilket er praktisk, da den jo ikke fylder ekstra, og så kan jeg også læse, når jeg kører på cykel i motionscentret (hvor jeg typisk cykler hurtigere, når jeg læser :D).

    Mvh.
    Den lille Bogblog

 4. Jeg gennemgik det samme, da jeg gik fra at være studerende til fuldtidsarbejdende. Jeg tror stadig ikke helt jeg har fundet min ideelle rytme, trods det er snart er tre år siden…

  1. Det er også svært at skemalægge sin læsning med en helt almindelig hverdag – også selvom man ikke skulle tro det. Lige nu har jeg “faste læsetider”, fordi jeg sammenlagt pendler en time om dagen, men udover det er der ikke noget system i hverdagene.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.