Den hemmelige historie om Twin Peaks (Twin Peaks #1) af Mark Frost


Den hemmelige historie om Twin Peaks (org. titel The Secret History of Twin Peaks) af Mark Frost, udgivet af Politikens forlag i 2017. Læst på dansk — originalsproget er amerikansk. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

It’s happening again. Mark Frost, der sammen med David Lynch skabte den tv-serie, der forandrede tv for altid, har nu skabt et imponerende dossier om det obskure filmunivers, Twin Peaks. 25 år efter at FBI-agenten Dale Cooper forsvandt ud i den blå luft, dukker en kasse fyldt med indsamlet arkivmateriale op i FBI-arkiverne. Ophavsmanden kendes ikke, men agent TP får til opgave at gennemse filerne og se, hvordan sagsakterne har forbindelse til den efterforskning, som agent Cooper ledte. Sagsakterne består af alt lige fra menukort, avisudklip, postkort, boguddrag til politirapporter suppleret af fotografier og illustrationer, som inviterer læseren til at tage del i agent TPs store detektivarbejde.

Den hemmelige historie om Twin Peaks giver et anden indblik i Twin Peaks’ historie ved at tage afsæt i en en anden historisk kontekst med en række ekspeditionsdagbøger, for derefter at fortælle historien om indianerstammen Nez-Perces, før historien endelige kommer til at handle om Twin Peaks. De første 100 sider kan godt virke tunge, hvis man længes efter gensynet med de velkendte karakterer, og dertil kommer romanens opbygning, der med sine mange sagsakter adskiller den traditionelle romanform. Romanens form fungerer overraskende godt, og jeg vendte mig hurtigt til den selv, selvom det kræver, at man holder tungen lige i munden for at følge med.

“En klog mand fortalte mig engang, at mysterier er den vigtigste ingrediens i livet af følgende grund: Mysterier skaber forundring, der fører til nysgerrighed, som er grundlaget for vores trang til at forstå, hvem og hvad vi virkelig er.”

Historien spænder over en enorm tidsperiode, og selvom det er et stort tidsspring, så føles det aldrig uoverskueligt eller langtrukket, selvom de tidlige sagsakter kan synes forvirrende til at begynde med. Samtidig er de med til at opbygge en spænding, der understøttet hele Twin Peaks-universet, der samtidig giver anledning til spekulationer om, hvordan de hænger sammen med den historie, som er givet på forhånd. Jeg indrømmer gerne, at jeg til at begynde med hurtigt mistede overblikket, men de mange spørgsmål indstillede aldrig min søgen efter svar – tværtimod!

Den hemmelige historie om Twin Peaks er et langt mysterium, der er fyldt med hemmeligheder, der efterlader sig flere spørgsmål end svar, og som læser må man ikke forvente at blive klogere på Twin Peaks-universet. I stedet tilføjer bogen en ny dimension til det i forvejen etablerede univers, og det fungerer. Dog tror jeg, at det kan være lidt af en benspænder at læse bogen, hvis ikke man har bare en smule kendskab til universet, der ellers kan forekomme mærkeligt. Agent TPs annoteringer er dog ikke den eneste stemme, der giver genlyd gennem bogen, der også fyldes af Arkivaren og spørgsmålet om hans identitet. Ligesom agent TP, har han annoteret alt materialet.

“Uglerne er muligvis virkelig ikke, hvad de ser ud til at være, men husk, at de stadig har en vigtig  funktion: De minder os om, at vi skal kigge ind i mørket.”

Mark Frost, som har skrevet bogen, giver også Dougie Milford en større rolle i bogen, end han har i tv-serien, hvilket skaber en forbindelse mellem fiktion og virkelighed. På den måde bliver begivenheder som Bigfoot, Roswell og mordet på Kennedy en del af Twin Peaks’ historie. Virkelige personer som præsident Nixon og Ronald Hubbart, grundlæggeren af Scientology, indgår også i historien og tilføjer endnu en dimension til den fiktive verden. Jeg nød, trods min forvirring, at læse bogen og vende tilbage til et velkendte univers fyldt med løgne og hemmeligheder, der både vækker foragt og forundring. Det er en unik læseoplevelse, selvom der er uoverensstemmelser mellem bog og serie, men det tror jeg dog er meningen. Desuden er bogen et visuelt vidunder, der med sine mange medieelementer gør den svær at lægge fra sig.

One thought on “Den hemmelige historie om Twin Peaks (Twin Peaks #1) af Mark Frost

  1. Det er virkelig en fantastisk bog, og hold nu op for er den godt designet! – men jeg vil give dig helt ret i, at man skal holde tungen lige i munden. Jeg havde godt nok lidt svært ved at finde hoved og hale i historien et par gange. :) Jeg elsker donut detaljen btw! :D

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.