Åndeløs (Elements #1) af Brittainy C. Cherry


Åndeløs (org. titel The Air He Breathes) af Brittainy C. Cherry, udgivet af forlaget Flamingo i 2017 (org. udgivet i 2015). Læst på dansk — originalsproget er amerikansk. 

Efter at have mistet sin mand vender Elizabeth sammen med sin lille datter hjem til sin fødeby i håbet om, der at kunne komme videre med livet. Tilbage i byen forsøger hun at være stærk for sin datter, og så møder hun Tristan. Han er typen, som Elizabeth ved hun burde gå en store bue udenom, men da de bliver ved med at rende på hinanden, bliver det svære og svære at nægte den tiltrækning, hun føler. Snart finder hun ud af, at Tristans hårde facade skyldes, at han selv har mistet sin kone og søn. Med fortiden hængende tungt over sig og forsøget på at klamre sig til nutiden, forsøger Elizabeth at få Tristan til at sænke paraderne, så de begge kan hele.

Åndeløs er en tung bog om et opløftende fremtidssyn. Bogens to hovedpersoner har begge mistet nogen, som var en stor del af deres verdensbillede, og hvordan skal man kunne turde håbe på fremtiden, når nutiden hjemsøges af fortiden? Bogen giver et indblik i, hvad der sker med mennesker, når de bliver udsat for nogle af livets største prøvelser. Elizabeth og Tristan fortæller historien om det at miste, om midlertidig at have mistet troen på fremtiden, og at genvinde styrken og håbet. Deres historie er ikke den samme, og jeg holdt meget af nuanceringen i deres håndtering af sorgen, selvom det også gjorde, at jeg længe fandt Tristan utålelig. Men da han langt om længe sænkede sine parader, og hans historie kom frem i lyset, forstod jeg pludselig, hvor han kom fra.

“Han og jeg sammen var en virkelig dårlig ide. Han var torden, jeg har lynild, og vi var sekunder fra at skabe den perfekte storm.”

Elizabeth og Tristan fortæller historien om at turde tro på fremtiden, uden at det betyder, at de skal glemme deres sorg og kaste sig hovedkluns ud i fremtiden uden den mindste omtanke. Jeg kom til at holde meget af Elizabeth, selvom på hun på mange måder er ne klassisk romanceheltinde, der søger mod det, som hendes logik strider imod. Mest af alt vandt hendes datter mit hjerte, og Brittainy C. Cherry evner virkelig at skrive børnekarakterer, der er fyldt med barndommens grænseløse fantasi og tankegang, og jeg måtte blinke tårer væk, hver gang hun så en fjer, som mindede hende om sin far. Forfatteren formår virkelig at tage skrøbelige emner og behandle dem nænsom og forsigtigt, samtidig med at hun viser hvor forskellige håndtering af sorg kan være, og hvor usandsynligt det end lyder, formår hun samtidig at gøre sin historie til en pageturner, som er svær at slippe, når først fortællingen er begyndt.

Som læser er det svært ikke at føle sig i godt selskab med Åndeløs, på grund af bogens mange litterære referencer. Elizabeth er en hjertelæser, der som en del af en læseklub både læser Little Women og Fifty Shades og Grey, imens er Tristans krop dækket af tatoveringer, der forestiller karakterer fra en række børnebogsklassikere, Elizabeth kalder Tristian for Stormfulde øjne som en reference til klassikeren Stormfulde højder, og Tristian begriber ikke, at Elizabeth aldrig har læst Harry Potter, samtidig tror han, at Pride and Prejudice er en erotisk roman. I lige så høj grad som bogen handler om sorg og håndteringen af denne, handler bogen også om kærlighed og erotik. Dog kunne jeg aldrig forlig mig med det store plottwist, som jeg virkelig tog fusen på mig i sådan en grad, at jeg ikke havde set det komme, om det så havde stået lige foran mig. Det tog i bogen i en retning, som jeg ikke brød mig om, og så kunne jeg heller ikke undgå at føle, at forfatteren langsomt kommer til at gabe over for meget i skildringen af Elizabeths forhold til sin mor.

“‘Nogle gange, når jeg slår græs, og du sidder på verandaen og læser dine beskidte bøger, ser jeg, at du rødmer, når du når til et rigtigt godt sted. Den Mr. Darcy må virkelig have gjort noget vildt ved Elizabeths krop.'”

Brittainy C. Cherry skriver dømmende og atmosfærisk om nogle af livets mest ømme emner. Beskrivelserne af Elizabeth og Tristians sorg er næsten ubærlig at læse, deres langsomt voksende kærlighed fik mine kinder til at brænde, og jeg fniste over deres bogdiskussioner. Der er lige dele handling og beskrivelser som gør, at forfatteren både tager sig tid til at vende og dreje sorgen på alle ledder og kanter, samtidig med at historiens drives fremad mod en forløsning. Hun tager sig tid, og det kan jeg godt lide, selvom det også sætter handlingen i stå, imens den eskalerer hen mod slutningen i sådan en grad, at den efterlod mig præcis, som titlen dikterer. Åndeløs er en smuk bog, som efterlod mig med en masse følelser. Det er en historie om to ødelagte mennesker, der finder trøst i hinanden og en vej tilbage til livet igen.

2 thoughts on “Åndeløs (Elements #1) af Brittainy C. Cherry

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.