“Forbandelsesbryder” (Parasol Protectorate #2) af Gail Carriger


“Forbandelsesbryder” (org. titel “Changeless”) af Gail Carriger fra forlaget Tellerup, udgivet i 2015 (org. udgivet i 2010). Bogen er læst på dansk — orgiginalsproget er amerikansk.

I Gail Carrigers victorianske London er byen befolket med overnaturlige væsner som varulve og vampyrer, der inddeler byen i kobler, der er også de sjælne fornaturlige, som er overmenneskelige men sjæleløse. Da flere af byens overnaturlige indbyggere på mystisk vis bliver forvandlet tilbage til deres menneskelige skikkelse, beder dronning Victoria den fornaturlige Alexia om at finde frem til kilden og eliminere den. Alexia, der i forvejen lever et farefyldt og begivenhedsrigt liv med sin nye ægtemand, der også vareulvenes alfahan og greve af Woolsey, komme rpå en kompliceret mission, da sporene leder hende i retning af sin ægtemand.

Varulve har af uforklarlige grunde aldrig rigtigt været min kop te — tværsimod er jeg altid gået en stor bue uden om de bøger, der handler om dem, og de få romaner om dem, som jeg læste, var heller aldrig historier der blev særligt længe hos mig efterfølgende. Gail Carrigers forsættelse af “Sjælesluger” er heller ingen undtagelse. Den tryllebandt mig ikke på samme måde, som dens forgænger, som både fik mig til at grine og holde vejret. “Forbandelsesbryder” krævede fra min side overbærenhed og tålmodighed, imens “Sjælesluger” var et eventyr fra ende til anden. Hvor handlingen i forrige bog var langt mere favnende af de overnaturlige væsner, kredser denne forsættelse i langt højere grad afgrænset om varulvenes liv. Hvor “Sjælesluger” også handler om et mysterium, var den også en kærlighedshistorie, og fordi den er beseglet i “Forbandelsesbryder”, der dog stadig handler om et mysterium, føltes bogen pludselig lang med sit rolige tempo, der pludselig slår over i massiv storm og vender historien på hovedet få sider før det sidste punktum. De to bøger skal selvfølgelig ikke læses i sammenligning. Det tror jeg ikke er meningen, og alligevel har jeg svært veda t skille dem endegyldigt ad, fordi de er så vidt forskellige læseoplevelser.

“Hun bevægede sig så målbevidst at det var som om hun gik med udråbstegn efter hvert skridt.”

Jeg følte mig ikke tilpas i den forunderlige verden, som jeg fandt mellem siderne i “Sjælesluger”. Handlingen forløb uden løfter om noget større, men eksploderede så pludselig og rev historien i stykker. Tilbage sad jeg med blandede følelser, som jeg måtte samle op mellem de sprængte dele af historien. “Forbandelsesbryder” er dog ikke uden handling, men den er dog en anden end i “Sjælesluger”. Slutningen så eksplosiv, at jeg priste mig lykkelig for, at jeg allerede har forsættelsen liggende, og alligevel tog jeg den ikke ned fra hylden med det samme. Det voldsomme skel i historien gjorde, at jeg var nødt til at lægge Alexias historie fra mig et øjeblik, før jeg kunne forsætte den. Jeg er dog stadig betaget af, hvordan Gail Carriger formår at gøre en så pedantisk hovedperson tiltalende, og jeg agter at følge hendes historie til ende. Som jeg nævnte i min anmeldelse af den forrige bog, er Alexia kølig på grund af sin manglende sjæl, og hun tænker og handler derfor langt mere rationelt end emotionelt, end så mange andre mennesker.

Gail Carriger skal have ros for at have skabt et troværdig univers inden for dets eget rammesæt. Det er tydeligt at mærke, at hendes kombination af fortidens ynde og elegance blandet med moderne teknologi og videnskab er gennemarbejdet og skrevet på en måde, som får det til at fremstå som noget virkeligt og faktuelt, selvom det langt fra er tilfældet. Carrigeres univers baserer sig på hendes enorme viden om den engelske victoriatid, som hun på fineste vis formår at sammenvæve med det moderne. Kombinationen skaber et virkelig interessant univers, der perfekt balancerer mellem det velkendte og det uventede. Som læser troede jeg ganske enkelt på hendes fiktive verden og dens sammenspil mellem fortidens etiske og korrekte opførelse, de prægtige kjoler og kvindernes ihærdige søgen efter en velhavende ægtemand, blandet med den moderne dampteknologi, som gør karetturene i London mekaniske og fjernstyrede, imens hvor himlen indtages af svævende luftfartøjer. Det fungerer ganske enkelt på dets egne præmisser.

“Lady Maccon forbandede blæsten som desværre var uundgåelig ved luftfart, fordi den bar ordene væk før de kunne nå hende, og hun ville usigeligt gerne vide hvad der blev sagt.”

Carrigers skrivestil er eksperimentere på den måde, at hun ligesom med kombineringen af forskellige genreelementer også inkluderer dem i sit sprog, der holder sig tro overfor den victorianske dialog, men som samtidig udfordrer den med Alexias utraditionelle og frigjorte sind. Det er en sand fornøjelse at læse, fordi humoren er så let og legende. Jeg savner dog den samme grad af nærvær i det brede persongalleri, som der er i “Sjælesluger”, hvor man som læser virkelig kommer ind på livet af de mange karakterer, hvor flere af dem udelukkende reduceres til deres ydre værdier og beklædning. Dog formår Carriger ganske langsomt at brede sin historie ud geografisk, sådan at den ikke kun handler om livet i London, og det giver mulighed for virkelig at åbne hendes univers op og udforske det i dybden. Jeg tror ikke på guilty pleasures når det kommer til læsning, men hvis jeg gjorde ville Parasol Protectorate-bøgerne uden tvivl være det.

2 thoughts on ““Forbandelsesbryder” (Parasol Protectorate #2) af Gail Carriger

  1. Jeg er enig – jeg savnede også lidt mere nærhed, men omvendt elskede jeg humoren. Jeg sætter virkelig pris på, at Carriger har skabt en hovedperson, der er en voksen og selvstændig kvinde med seksuel appetit, uden at det behøver at være meget detaljeret eller corny. Og så er der i det hele taget nogle interessante bipersoner – også i de følgende bøger :-)

    Mvh.
    Den lille Bogblog

    1. Humoren er god, selvom jeg også synes den ofte grænser sig til det tørre. Det er nemlig virkelig fedt at læse en bog om kvindelighed og frigørelse, uden at det bliver for corny at læse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.