Afsked med september: en gennemgang i læseglimt

Hvor august markerede afslutninger, markerede september nye begyndelser, som jeg så småt tog hul på i den forgangende måneds allersidste solbeskinnede sommerdage. Solen skinner i kortere tid, morgenerne unægteligt er blevet køligere, og jeg tæller utålmodigt dagene til bladene på trænerne indånder solens sidste sommerstråler og skifter farve. Jeg har efterhånden fået indarbejdet en hverdagsrytme igen som kredser om mit praktikforløb hos Gyldendal. Oktober kommer til at gå med planlægning af diverse udgivelse og Bogforum, og vi får travlt på forlaget. Jeg vil i den forbindelse gerne nå at læse mere af Patrick Ness, som gæster arrangementet, og som jeg virkelig glæder mig til at møde. Alene tanken får mig til at se stjerner. 

Af samme grund havde jeg ingen forventninger til min læsning i september, netop på grund af mit nyopstartede forlagsliv, men jeg har alligevel brugt min rejsetid som læsetid og fået læst intet mindre end 20 bøger. Langt de fleste har været arbejdsrelateret, men jeg er nu alligevel overrasket over min læsning, nu hvor timeantallet i min hverdag virker langt mindre, end det nogensinde har gjort. Af de mange læseoplevelser elskede jeg især “Vi andre bor her bare” af Patrick Ness, “Det tidlige forår” af Tove Ditlevsen og digtsamlingen, “Milk and Honey”, af Rupi Kaur. Jeg færdiglæste også “Den anden kvinde” af Therese Bohman på blot en eftermiddag, fordi sproget var så godt. Sproget var derimod tungt hos H.G. Wells i “The War of the Worlds”, og det sparsomme sideantal føltes pludselig så uendeligt langt.

Forlaget Lindhardt & Ringhof inviterede mig også til at møde den amerikanske debutantforfatter, Emma Cline, der så jordnært og sympatisk fortalte om hendes arbejdsprocesser med “Pigerne”. Tidspunktet for Emmas besøg var helt perfekt, for weekenden efter mødet med hende samledes læseklubben for netop at tale om hendes debutroman. Det var som om bogen voksede hos mig jo mere Cline fortalte om den. Hun fortalte blandt andet, at hun først og fremmest skrev bogen ud fra sin egen interesse i Charles Manson-kulten, men også ud fra den opfattelse at verdensbilledet hos teenager er meget ekstrem, noget som hun selv kunne nikke genkendende til. Hun fortalte om den udfordring der ligger i at genkalde sig den tid, men også de, der melder sig, når man skriver ud fra en, der er langt ældre end en selv. Hun var meget veltalende og velovervejet at lægge øre til. Du kan læse meget mere om mødet med Emma Cline her.

I slutningen af måneden rev jeg en dag ud af kalenderen og tog med Emil til Comic Con i København, for at tilbringe dagen blandt klassiske superhelte, pastelfarvede anime karakterer og diverse Disney prinsesser. Der blev trykket på knapperne på forskellige spillekonsoller, trådt ind i virtuelle spiluniverser, hvor de forbipasserende kunne følge med på fjernsynskærme, og danset i centrum af det hele til Just Dance og høj musik. Der var merchandice boder så langt øjet rakte, fremvisninger af ny spilteknologi og paneler med skuespillere fra blandt andet the 100, Supernatural og Game of Thrones. Der var dog næsten ingen bøger – heller ikke tegneserier, hvilket gjorde, at dagen ikke blev helt, som jeg havde forestillet mig, men den blev alligevel noget andet og mindeværdigt. Du kan læse mere om det her.

På grund af mit arbejde hos Gyldendal, har jeg haft mulighed for at forevige nogle af forlagets mange titler til min egen samling, bøger som jeg længe har sukket efter og som nu omsider er en del af mit hjemmebibliotek. Samtidig venter jeg på en bogpakke fra Folio Society, som har været længe undervejs, og som jeg frygter er gået tabt i posten. Det er bøger, som jeg bestilte tilbage i August, og som jeg tripper utålmodigt efter at få sat i min bogreol. Heldigvis har de fantastisk kundeservice, som allerede nu arbejder på sagen, så jeg er fortrøstningsfuld.

September har også budt på andet end bøger, læsning og forlagsliv. Der har også været tid til sociale stunder med nogle af de mennekser, jeg skatter højest i min hverdag. Den første weekend i måneden tog min kæreste og jeg hinanden og et vennepar under armen for at se Anders Matthesens nye standup-show i København. En søndag eftermiddag mødtes jeg også med min læseklub for at tale om Emma Clines “Pigerne”, som fik timerne til at flyve forbi, imens snakken flyttede sig fra bogen til det mere generelle. Vi vendte i traditionens tro verdenssituationen og ledte i øst og vest efter vores næste fælles læseoplevelse, hvor valget fald på “Hex” af Thomas Olde Heuvelt. Bogen skulle være lige i ånden til den tid som bliver i forbindelse med Halloween — hvis nogen af os da tør bevæge sig uden for en dør til den tid.

Har I haft en god september måned med gode læseoplevelser? Hvilke læseplaner har i for oktober?

18 thoughts on “Afsked med september: en gennemgang i læseglimt

 1. Glæder mig til at høre, hvad du synes om Tove Ditlevsen-bogen, elsker hendes bøger, men har læst så få af dem.
  ‘Milk and Honey’ er virkelig smuk!

  1. Milk and Honey var en helt vidunderlig læseoplevelse. Det er moderne poesi, når det er bedst! Jeg var i øvrigt vild med Ditlevsen!

  1. Tak min søde! Jeg ville gerne prøve et andet layout, og jeg blev faktisk helt tilfreds med resultatet.

  1. Det lyder som om du også har haft en dejlig september.
   Min pakke kom faktisk i går som en glædelig overraskelse. Folio Society har heldigvis den bedste kundeservice!

 2. Imponerende at du har fået læst så mange bøger. Der kan jeg slet ikke være med – har kun fået læst 4 (måske 5, hvis jeg bliver færdig med den sidste i aften).

  1. Det er næsten for mange, synes jeg. Det er jo næsten en bog om dagen. Jeg synes heller ikke man skal undervurdere at ‘kun’ at læse 4-5 bøger. Det handler jo om glæden og lysten til at læse, og det er jo på ingen måde en konkurrence. Når man læser rigtig mange bøger, risikerer man også at historierne drukner i hinanden.

 3. Først og fremmest: Hvor er det første billede virkelig fint, og hvor ser Emma Cline sød ud på billedet af hende! :)

  Derudover er det virkelig imponerende, at du har nået at læse så meget. Især når måneden har budt på praktikstart og dermed en helt ny hverdag. Jeg tænker dog virkelig, det er smart, at udnytte transporttiden til læsning. Det må vel også få tiden til både at gå hurtigere, og måske endda være noget man kan glæde sig til? :)

  Min egen læsning i september har også været ret god. Jeg har læst nogle virkelig gode bøger, og en større mængde end jeg havde forventet. Jeg håber derfor selvfølgelig på, at det fortsætter i oktober, hvor jeg planlægger at læse en god stak anmeldereksemplarer, men også gerne lidt uhyggelige bøger. De er jo helt perfekte til det mørkere og koldere vejr. Desuden glæder jeg mig så uendeligt meget til readathon. Det bliver så godt!

  1. Emma Cline er simpelthen den sødeste! Så smilende! Så veltalende!

   Jeg synes faktisk jeg har læst lidt /for/ mange bøger. Historierne flyder lidt sammen, men omvendt set har jeg også op mod fire timers transport om dagen, og når man læser hurtigt bliver der selvfølgelig læst et par bøger i rejsetiden. Jeg er dog spændt på om det varer ved, nu hvor det snart bliver mørkt om morgenen.

   Oktober indbyder også næsten til uhyggelige og gotiske bøger, synes du ikke? Jeg planlægger i hvert fald selv at fylde min måned med den slags bøger. Det er også den helet rigtige måde at komme i efterårsstemning på. Readathon bliver det bedste! Jeg glæder mig simpelthen så meget. Har du planlagt hvilke bøger, du gerne vil læse?

   1. Åh, ja. Jeg kender godt det med, at man nogen gange kan føle, at man når for mange bøger. Især kan jeg godt tænke, at historierne let flyder sammen, når man samtidig også læser hurtigt. Så befinder man sig jo heller ikke så længe i de specifikke bøger.

    Jo, det gør den nemlig. Mørket, regnen, blæsten og hele stemningen omkring oktober indbyder virkelig bare til uhyggelige bøger. For ja, det er nemlig den helt perfekte måde at komme i efterårsstemning på. Jeg har endnu ikke planlagt mine bøger til readathon, men jeg er så småt begyndt at overveje dem. Det er jo sådan en hyggelig proces :)

   2. Ja, og det er lidt ærgerligt, når der er tale om en god bog med et spændende univers. Omvendt er det også svært at holde igen med en bog, hvis den bare er så spændende.

    Oktober er den hyggeligste måned af dem alle af præcis de grunde, som du selv nævner, og så forandringerne i naturen med dens røde kanter og svindende grønne skær. Det er så kønt, at det næsten gør ondt.

  1. Det er for real! Er det ikke fedt? Jeg er sådan oppe at køre over det, fordi vi på Gyldendal skal repræsentere ham på Bogforum.

   1. Det er for vildt. Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre af mig selv lige nu. JUHU!

    Nu bliver jeg helt misundelig på din praktik. Det lyder mageløst!

   2. Det er simpelthen også så vildt! Hvad skal jeg dog sige til manden, og vil jeg overhovedet kunne få fremstammet en eneste sammenhængende sætning?Men hvor jeg dog glæder mig til at opleve ham, så må den indre fangirl lige trække vejret et øjeblik.

 4. Det lyder til du har haft en skøn september måned, trods travlhed med din nye praktik hos Gyldendal.
  Men det er da kun en herlig frynsegode at du er ‘nødt til’ at læse alle de gode bøger som en del af din praktik ;)

  1. Jeg elsker travlheden i forlagslivet! Efteråret er den mest hektiske tid på grund af Bogforum og den slags, og udgivelserne er også mange – det er virkelig spændende, så jeg er bestemt ikke ked af travlheden!
   Det samme gælder for de bøger, som jeg er ‘nødt til’ at læse. ;)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.