“Pigerne” af Emma Cline


“Pigerne” (org. titel “The Girls”) af Emma Cline fra forlaget Lindhardt & Ringhof udgivet i 2016. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget, der er læst på dansk, hvor originalsproget er amerikansk.

Forsiden til Emma Clines “Pigerne” får en ungdommelig sommerstemning til at brede sig i hele kroppen, men under den brændende sommersol er formørkes den fjorten årige Evie Boyds verden, da hun møder en gruppe piger med et mystisk liv fjernt fra sit eget. Evies hjerte hænger i en tynd tråd; hun længes efter kærlighed og drengenes kærlige berøring, hun ryger sig høj for at undslippe hverdagens tyngde, og ganske langsomt begynder hun også at hænge ud med de forkerte, og før hun får set sig om begår gruppen mord. De unge piger holder til på en ranch i de californiske bjerge, som ledes af den karismatiske Russell, som kan få dem til hvad som helst. Evies hverdag smuldrer langsomt og rives væk under hende, som et klæde, der har lagt sig over den og pludselig trækkes fra og blotter sandheden.

I 30 år forskede Freud i kvindelighed uden at finde ud af, hvad det er, som kvinder søger. Evie Boyd ved det heller ikke, men Emma Cline tager hende med på en psykologisk rejse i søgen efter hendes hjertes længsler, der går hånd i hånd med begivenhederne omkring Charles Manson og hans kult, og “Pigerne” er derfor alt andet end en letsindig og ordinær sommerbog, hvis formål er at genkalde solens varme stråler mod huden og den brændende fornemmelse af strandsand under fødderne. Det er derimod en bog om en forvirret pige i den mest klaustrofobiske tid i sit liv, i en tidsalder, hvor mange børn helt var overladt til sig selv, og hvor selv det dårligste selskab er bedre end ensomheden. Historien begynder i retrospektiv, hvor Evie bliver mindet om sine unge og turbulente år, hvor hun blev ledt på afveje og forsvandt fra virkeligheden for en kort stund, før hun igen fandt sig selv. Titlen råber, at bogen ikke handler om Russell, men derimod de piger, som fanges i hans spind, og hvordan de langsomt kvæles der.

“Så stor en del af begæret i den alder var en viljesag. Det gjaldt om at udviske drengenes grove, skuffede kanter så de fik en form man kunne forelskede sig i. Vi beskrev vores desperate længsel efter dem med talemåder og velkendte ord, som om vi læste replikker højt af et skuespil. Senere stod det klart: hvor upersonlige og desperat vores kærlighed var, som den susede rundt i universet i håbefuld søgen efter en vært som kunne give vores drømme form.”

I nutiden kæmper Evie med en tilværelse, der er præget af tiden hos Russell. Hun er uden arbejde og ude af stand til at have et relationer til andre mænd, samtidig med at hendes hjerte banker for den unge Suzanne, som hun mødte på ranchen. Hun ved, at Suzanne ikke er noget godt menneske, men sammen har de en helt særlig forbindelse, som Evie mangler ord for. Cline skriver på en helt enestående måde som slog benene væk under mig. Hun opholder sig ved den vedblivende følelse som et traume fører med sig, hæfter sig ved de små deltaljer og giver dem liv. Hendes skrivestil er rytmisk og sensuel, grænsende til det poetisk, og jeg elskede det. Det er i dens sproglige finesser at historien slår igennem, imens selve historien i høj grad er forudsigelig. Min læsning var desuden meget ambivalent, fordi Evies virkelighed er så forfærdelig, at jeg ved jeg burde kigge væk, men alligevel blev jeg ved med at kigge.

Livet på ranchen i de californiske bjerge er alt andet end en lykke familie af unge, der føler sig hjemløse i hjertet og derfor så brændende ønsker sig et tilhørsforhold. Livet er en illusion, en forvrænget verdensforestilling, hvor fred og harmoni er grundprincipperne, imens virkeligheden er en anden. De unge piger udnyttes af Russell og hans mænd, overbevises om at livet handler om kærlighed og glæde, som de skal give til hinanden igennem sex, stoffer og alkohol. De børn, der fødes i familien overlades til sig selv, imens kvinderne forsvinder i en daglig rus af billige rusmidler. Alting handler om en virkelighedsflugt, og pigerne tror af hele deres hjerte, at Russell giver dem det, som de søger. Evie er bare fjorten år, da hun forsvinder ind i en af virkelighedens sorte huller af mandlig begær, og selvom hun virker langt ældre i sin verdensopfattelse, måtte jeg flere gange holde mig for munden imens jeg læste hendes beretning.

“Stakkels piger. Verden opfeder dem med løfter om kærlighed. Som de dog længe efter den, og hvor det få af dem der nogensinde får den.”

Jeg tabte pusten hen mod bogens slutning, mest fordi jeg havde på fornemmelsen, hvordan den ville ende, og jeg fik ret. Clines bygger op til et mord, der begås af Russellss kult og på en eller anden måde føltes denne del antiklimatisk, men jeg tror heller ikke at det var forfatterens intention at afdække den fiktive handling, som gruppen begår, men derimod det følelsesmæssige den efterlader hos et menneske som det skildres igennem Evie. Af samme grund bliver hendes historie et modstykke til de virkelige overlevelseshistorier, hvor unge piger forsvinder fra virkeligheden og dukker op mange år efter med et traumetungt hjerte og tilgivelse på sinde. I mange af deres beretninger er tilgivelse et stort omdrejningspunkt, og uden at negligere deres helingsprocess, tror jeg at Cline forsøger at give disse beretninger modstand, hvor hvad nu hvis du som overlevende af noget traumatisk ikke kan finde ro og dit hjerte ikke vil hele? Det siges, at tiden læger alle sår, men for Evie er traumet stadig nærværende så mange år senere. “Pigerne” er en historie om, når tilværelsen går i stå og aldrig rigtig går i gang igen, og det er en historie der fortjener at blive læst.

5 thoughts on ““Pigerne” af Emma Cline

    1. Why, thank you! It’s a very good novel. The language alone is enough reason to read it – so beautiful!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.