“The Fishermen” af Chigozie Obioma

“The Fishermen” af Chigozie Obioma fra forlaget Little, Brown and Company, udgivet i 2015.

“The Fishermen” er en skæbnehistorie om Benjamin og hans brødre, hvis liv forandredes for altid, da deres far rejser nordpå for at arbejde. Den strenge orden, som drengene har været vant til, brister og giver drengene mulighed for at gå ud og opdage verden. I stedet for at passe deres skole begynder de at fiske i byens flod, som engang var et livgivende sted, men nu er forbudt, uren og livsfarlig. På en af deres mange hemmelige fisketure, møder de en dag byens gale mand, som i et syn forudser, at den ældste af drengene vil blive myrdet af sine brødre. Mandens forudsigelse får panikken mellem drengene til at sprede sig som en steppebrand. Familien hvirvles ind i et mareridtsagtig tilstand af fingerpeg, der udfordrer deres tætte bånd og river dem nådesløst over, samtidig med at samvittigheden vokser sig større i brystet hos drengen Benjamin, og tilværelsen vejer tungt på hans skuldre med truende konsekvenser.

Chigozie Obiomas “The Fishermen” er shortlisted til Man Booker-prisen, og jeg forstår godt hvorfor. Obioma har skrevet en skæbnesvangerhistorie om fire brødre, hvor en gal mands profeti forurener deres familiære bånd og skaber splid imellem dem. Samtidig forpestes deres sind også af deres bange anelser og resulterer i talrige beskyldende fingerpeg rettet mod hinanden, og mørket sænker sig over familien og mørklægger deres hverdag. Historien giver samtidig et indblik i et nigeriansk liv i 1990’erne, der farves af familiebånd, religion og overtro, og resultatet er intet mindre end en fantastisk historie, der blev hængende længe i luften efter jeg havde vendt den sidste side. Obioma er, som rosen af ham lyder, en af de mest originale nye stemmer indenfor moderne afrikansk litteratur på niveau med Achebe og Adichie, der blander fabellignende lignelser med det hverdagstragiske og skaber noget helt enestående.

“Hatred is a leech: The thing that sticks to a person’s skin; that feeds off them and drains the sap out of one’s spirit. It changes a person, and does not leave until it has sucked the last drop of peace from them.”

Da jeg læste bogen blev mine tanker ved med at rette sig mod russiske Dostojevskij “Forbrydelse og straf”, der netop handler om det at bære på en sort samvittighed og dens æstetisk spørgsmål i håndteringen af den: går man til erkendelse eller forsøger man at leve med den, og kan man det? Det er de spørgsmål som Benjamin, der også er fortælleren i “The Fishermen”, balancerer med og balancegangen er vanskelig at mestre. Han forsøger at leve med det mørke, der har skabt distance mellem brødrene, men samtidigt vejer samvittigheden tungt i hans hjerte og ender i stedet med at farve hverdagen sort af sorg og skyld. Igennem Benjamins udlægning af historien om brødrenes interne splid, skaber Obioma en socialpolitisk kritik af det nigerianske samfund, der også peger i retning af noget psykologisk, som han sammenvæver med den overtro og menneskelige frygt, som gradvist får båndet mellem brødrene til at briste.

Obioma skriver med stor indlevelse og meget tæt om begivenhederne, hvor hvert kapitel handler om en af hsitoriens personer sidestilles med noget andet så som “we were fishermen”, “spiders were beasts of grief” eller “mother was a falconer”. Det er disse undertitler, der slår tonen an i hvert kapitel, som undersøger hver sammenligning. Der er en særlig skønhed at finde i forfatterens sprog, hvis sprogblomster er simple men bestandige. Det strømmer gennem fortællingen som den forbudte flod, drengene i al hemmelighed fisker ved. Historiens perspektiv skifter mellem Benjamins udlægning af begivenhederne som barn, og hans forståelse af disse som voksen, som af samme grund giver et mere nuanceret og særligt aftryk på historien. Historien fortælles med afsæt i dyriske og esoteriske greb, der peger tilbage på et uskyldigt barns vage forståelse af livet og dets konsekvenser. Det er enkelt, anspændt og samtidig følelsesladet og mangesidigt, og dets gennemslagskraft er ikke til at tage fejl af.

“The things my brother read shaped him; they became his visions. He believed in them. I have now come to know that what one believes often becomes permanent, and what becomes permanent can be indestructible. This was the case with my brother.”

Obiomas stemme er glasklart ligesom bogens budskab, der gav genlyd i mit hoved efter endt læsning. Jeg kunne ikke slippe historien og jeg ville heller ikke. Det er en hsitorie, der splittede mig mellem sorg for de lidelser, den nigerianske familie måtte gennemleve men også håb for dens slutning. At læse “The Fishermen” vækkede mange forskellige følelser i mig. Den tog mig med på en rejse til den afrikanske jord, der brændte under mine fødder og luften var støvet, hvor en fabellignende fortælling i stil med den om Kain og Abel langsomt foldede sig ud for øjnene af mig. Det var en læseoplevelse, der ramte mig i hjerte, og som jeg fandt vanskelig at lægge fra mig. Jeg ønskede at vide, hvad der skete med brødrene, da de forsvandt i nattens mørke med frygt i deres hjerte, og jeg ønskede at vide, hvad Benjamin gjorde med sin skyldfølelse, og mest af alt ønsker jeg at læse meget mere fra Obiomas hånd i fremtiden.

3 thoughts on ““The Fishermen” af Chigozie Obioma

  1. Siden Louisiana har jeg glædet mig helt vildt til at læse din anmeldelse af “Vi var fiskere”. For du var så begejstret over at møde forfatteren, at jeg ikke kunne undgå at blive smittet! Det lyder som en super spændende fortælling, hvor forfatteren bidrager med noget helt unikt. Jeg tænker, det vil være passende at sætte den højt på læselisten? :)

    1. Det kan jeg kun anbefale dig at gøre. Hans sprog er noget helt særligt, meget konkret og kortfattet og alligevel drømmende. Det er svært for mig helt at forklare. Jeg tror han skal opleves.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.