“Som stjernerne står” (Losing It #1) af Cora Carmack


“Som stjernerne står” (org. titel “Losing it”) af Cora Carmack fra LOVEBOOKS, udgivet i 2016 (org. udgivet i 2012). Læst på dansk — originalsproget er amerikansk.

“Som stjernerne står” fortæller historien om den 22-årige Bliss Edwards, der snart er færdiguddannet på college. Hun lever et liv i streng kontrol, selvom det spænder ben for hende i hverdagen. Hun er altid velovervejet og refleksiv, og af samme grund har hun heller aldrig kunne give sig hen til en fyr seksuelt. For Bliss er det noget, der fylder mere og mere i hverdagen, så en aften tager hun sin veninde under armen og sætter kurs mod en nærliggende bar for at få sig et one-night-stand. Da hun møder en britisk fyr, Garrick, der læser Shakespeare, får hun dog kolde fødder, og dagen efter opdager hun, at hendes nye dramalærer er manden, hun efterlod nøgen i sin seng for mindre end otte timer siden.

“Som stjernerne står” er en roman, som fik mig til at vakle. Dens simple handling tiltalte mig, men jeg forventede mig samtidig ikke noget af den, og derfor blev jeg ved med at udskyde at læse den. Oven på en tid med eksaminer, viste bogen dog at være lige præcis det, som jeg havde brug for at starte min sommer med: en letsindig og fjerlet fortælling om kærlighed om det at blive voksen, turde give slip og give sig hen til et andet menneske, men også det at turde give efter for sig selv. Historien er meget traditionel på den måde Bliss og Garrick ikke kan undgå hinanden, selvom det er deres intention, og hvordan kemien imellem dem også vokser sig så stor, at de er nødsaget til at give efter for den.

“Jeg er træt af den måde, vi begge lader som om. Træt af altid at længes og aldrig give efter. Jeg kan mærke det på min hud, se det i dit smil. Vi er mere. Vi har altid været mere.”

Bliss starter ud som en kontrolleret pige, der holder sit liv i stramt greb, og til at begynde med kunne jeg med lethed spejle mig i hendes begrænsning af sig selv. Jeg synes dog, at denne kontrollerethed hurtigt blegnede og blev erstattet af et voksende kaos, som Bliss ihærdigt forsøger at ordne, uden at der er tale om decideret kontrol. Det var et element, der beskrivelsesmæssigt fylder meget i begyndelsen, men som hurtigt forsvandt uden at det nødvendigvis blev erstattet af noget andet. I stedet føltes det lidt som om, hun gik fra at være en karakter til en anden, og alligevel kom jeg til at holde af hende på grund af hendes ufrivillige komiskhed i måden hvorpå hun gebærder sig i livet. Garrick var en karakter, som jeg ikke havde de store forhåbninger til, og selvom han til at begynde med forekom mig at være arrogant og selvhøjtidelig på en klassisk stereotyp måde, så synes jeg faktisk, at hans karakter fungerede.

Kemien er mellem dem er ikke til at tage fejl af, og sammen udgør de et par, der går godt i spænd, hvis ikke det var på grund af deres positioner som henholdsvis studerende og underviser, som gør, at de ikke kan være sammen. Bliss er en god karakter på grund af hendes mange tanker omkring sex, som jeg tror er relaterbare for rigtig mange. Hun frygter ikke at være god nok, at alle hendes tanker omkring det vil blive gjort til skamme og at det slet ikke er godt, men samtidig fortæller hun også en historie i relation hertil, som handler om at turde give slip og give sig hen. Hvor sex for hende er noget, der skal overstås, bliver det pludselig noget, der betyder meget, og jeg holder af måden hvorpå forfatteren fremstiller tilgangen til sex, selvom karakterens syn på det er meget endimensionelle. Det samme gælder for mange af historiens bipersoner, som viste sig at være ret omfattende for denne type bog.

“Min mor havde engang fortalt mig, da jeg var lille, og et venskab faldt fra hinanden, at nogle relationer bare ender. Som stjerne brænder de lyse og strålende, og så går der ikke noget særligt galt, de ender bare. De brænder ud.”

Bliss minder mest af alt om en ung Bridget Jones, der gang på gang kommer galt af sted, på trods af gode intentioner. Hendes ufrivillige komiske adfærd fik mig flere gange til at grine, som for eksempel da hun ser sig nødsaget til at anskaffe sig hunkat med et drengenavn, der også viser sig at være asocial, fordi hun har bildt Garrick ind, at hun har en kat, uden at det er tilfældet. Løgnen spinder sig større og Bliss er fanget i den, på samme måde som jeg var fanget i Carmack letsindige fortælling. Dog forekom slutningen mig for afrundet, selvom den kun komplimenterer det romantiske i bogen. Når det er sagt, har Cormack skabt en sød fortælling, der også begrænser sig til samme, men som samtidig er fin for det, som den er: en letsindig og sommervarm bog, der får hjerte til at banke.

6 thoughts on ““Som stjernerne står” (Losing It #1) af Cora Carmack

 1. God anmeldelse. Det er sjovt fordi alle de kritikpunkter du kommer med var det det gjorde at den bog slet ikke var for mig. Faktisk alle dem du nævner gjorde det var en ret træls bog for mig. Dejligt vi er forskellige og godt at bogen også bliver nydt 😃

  1. Det er det gode ved litteratur. Det handler om præferencer, og det kan der komme rigtig spændende snakke ud af. Bogen er heller ikke revolutionerende, men det tror jeg nu heller ikke en bog skal være, for at være god. Den var bare helt rigtig for mig i tidsrummet jeg læste den.

   1. Nej. Jeg elsker også hurtige bøger som bare river en med. For mig handlede den ud om det blev bygget en masse op som ikke blev brugt fordi sex var i centrum og det var plottet ikke stærkt nok til. og så har dne jo været i de danske bogmedier hvor den er blevet godt hyldet. Tror måske jeg blev lidt skuffet også. Haha. Men jeg læste da det hele. Det med katten var virkeligt mine yndlingsøjeblikke og fik også mig til at grine 😃

   2. Det er helt sikkert også en bog, der har fået meget omtale både nationalt og internationalt. Jeg tror dog bare også, at det er en bog, som man netop ikke må have for høje forventninger til, fordi den handler om sex og kærlighed for en ung kvinde.
    Det med katten er noget af det sjoveste, jeg længe har læst. Jeg skreg af grin.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.