“A Robot In The Garden” af Deborah Install


“A Robot In The Garden” af Deborah Install fra Black Swan, udgivet i 2016 (org. udgivet i 2015).

Ben Chambers befinder sig på en skille vej i livet; hverdagen hænger over forholdet til kæresten Amy som en tung sky, og det trækker op til storm. Samtidig tynges han af sorgen over tabet af sine forældre, som ikke gør forholdet til Amy lettere. Amy er allerede på vej ud af Bens liv, fordi han hverken har et job eller ønsker familieforøgelse, men en dag vågner han op til et rusten objekt i sin have, der viser sig at være en talende robot, der ikke kan huske, hvor den kommer fra. Ben ved, at han burde skille sig af med den, men i stedet tager han den med hjem, og det bliver starten på en forunderlig rejse ud i verden og et besynderligt venskab på tværs af mennesker og teknologi.

Deborah Installs “A Robot In The Garden” er en mærkværdig fortælling om en mand og en robot, der rejser ud i verden for at finde robottens ophav, fordi den har brug for nogle helt særlige reparationer. Bogen er på mange måder en utraditionel feel-good-roman, mest fordi Deborah Install ikke spiller på det emotionelle, men i stedet fortæller en forholdsvis stilfærdig fortælling om hvordan et stykke teknologi formår at binde to mennesker sammen. Amy og Bens forhold er ikke det eneste, der trænger til at blive repareret, og selvom Ben går af omveje med sin nye robots behov for reparation, før han indser dette, så er det på den måde at han indser, hvad der virkelig betyder noget i livet. Ben, der er tilbageholdende i livet, ser pludselig dens storhed som en grænseløs verden, der åbner sig for hans fødder.

“It was half past seven in the morning when the robot entered our lives.”

Bogens temporalitet er jeg endnu ikke helt afklaret omkring, fordi jeg til at begynde med troede, at den var forholdsvis nutidig, men som i stedet viste sig at være futuristisk på grund af den store population af robotter og androids i verden, hvor der også har været en mangeårig kamp mellem disse to. Det er en blanding af nutid og fremtid, som mest af alt forekom mig mærkelig, fordi indikationerne er så små, men som alligevel ikke til at overse, og det forvirrede mere end det gavnede. Dertil kommer handlingen, som til at begynde med er meget simpel, men som pludselig tager en unødvendig drejning på en sådan måde, som ellers kun er noget jeg forbinder med stereotypiske actionsfilm.

Fordi narrativet følger Ben, farves hans beskrivelser også af hans negative sind, hvilket gjorde Amy svær at holde af, men selvom hans verdenssyn er fyldt med sorte og hvide nuancer, erstattes disse langsomt af en langt større farvepallet, efter robotten kommer ind i hans liv og peger ham i retning af en mening, der hele tiden var der, men som han formåede at overse i forbindelse med tabet af sine forældre. Sorgen bliver ikke mindre, men den bliver mere udholdelig. “A Robot In The Garden” er som en moderne fabel om venskab, sorg, kærlighed og livet. Det er forfatterens debutroman, og den er en fin, livsbekræftende fortælling i en spøjs indpakning, der dog ikke er uden fejl. På trods af at bogen også handler om livets mørkere side, er det en list for sød fortælling, og det påvirkede også min læseoplevelse.

“Now, I have to admit that the idea of traveling across the desert in a Dodge Charger with a retro robot and a radioactive sausage dog is not something I would have imagined myself doing. But life takes us in peculiar directions sometimes, and on those occasions the only thing to do is give it a high-five and roll with it.”

Robottener uden tvivl romanens bærende element og også det, som binder historiens dele sammen. Den minder mest af alt om et barn, der både er uartig, irriterende og elskværdig. Dens forståelse af den menneskelige verden er ganske særlig, og dens vise ord ramte mig hårdt i hjertet hen med bogens slutning. Robotten Tang formåede at smelte Bens hjerte såvel som mit, og i takt med at den ændrede hans liv til det bedre, fandt jeg også glæde i dette, men selvom bogen er underholdende, så er det også en af den slags bøger, der forsvinder med den sidste side. Det er ikke en bog, som blev hængende i mine tanker, men som dog får mig til at smile, når jeg en sjælden gang tænker på den.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.