“Forbandede yngel” af Anne-Cathrine Riebnitzsky


“Forbandede yngel” af Anne-Cathrine Riebnitzsky fra Politikens forlag, udgivet i 2013.

I 2013 vandt Anne-Cathrine Riebnitzsky De Gyldne Laurbær-prisen og Politikens romankonkurrence samme år for bogen “Forbandede yngel”, der fortæller en hjerteskærende historie, om en ung kvindes svære opvækst og de mange følelser forbundet med den, som på et fly fra Afghanistan til Danmark pludselig spilder over, og hun fortæller sin historie til manden ved siden af sig. En mand hun slet ikke kender. Hendes opvækst er fyldt med mørke skygger, der strækker sig langt ind i nutiden, og som har kaldt hende hjem fra sin militærtjeneste, da søsterens liv hænger i en tynd tråd. “Forbanede yngel” er en historie om de fire søskende Ivan, Lisa, Marie og Peter, og hvordan de bindes unægteligt sammen af livet på godt og ondt, når faren tordner gennem hjemmet, og da forløsningen endelig melder sig som regn efter en lang periode med tørke, hvor livet har slået revner, som omsider kan begynde at hele.

Jeg er ofte tøvende, når det kommer til at læse nutidig dansk litteratur, og jeg er ikke sikker på hvorfor, for hvad end årsagen er, formåede Anne-Cathrine Riebnitzsky at bringe denne til skamme med “Forbandede yngel”. Allerede få sider inde i romanen var jeg dybt betaget af hendes formuleringsevne og skrivestil, der ramte mig hårdt i hjertet og fik det til at slå hurtigere. Jeg kunne med lethed citere størstedelen af bogen, fordi sproget er så kort og præcist, samtidig med at det giver lyrisk genklang, der rammer hårdt. Alene prologen er så atmosfærisk og lyrisk skrevet, at jeg, da jeg havde læst den, startede forfra for at smage på ordene endnu engang, høre deres klang og lade mig opsluge af deres lyd. Riebnitzsky er dygtig til at indfange følsomme små øjeblikke, også af den svære slags, som hun holder op for læseren som en sommerfugl siddende på sin hånd, så stille at man dårligt tør røre sig i frygt for at den flyver sin vej.

“Jeg ville fortælle om følelsen af frihed, når jeg kastede mig ned over de stejle skrænter langs halvøens sydvendte kystlinje. Fornemmelsen af at lade fødderne vælge selv, vel vidende at man ikke kan stoppe undervejs, at man er nødt til at forsætte med at løbe nedad med gruset sprøjtende om benene, i tillid til at skrænten ikke brister i en lavine, i tillid til at man klare den.”

Romanens struktur er fragmentarisk og blander fortid og nutid sammen. Det kan være lidt svært at holde disse to tider adskilt, men sådan er det med minder. De vil ikke altid fortælles kronologisk. Fra samtalen i flyet med den fremmede mand, som fortælleren adresserer med et du, rejser Lisa tilbage i tiden til sin traumefyldte barndom, til en far, der taler med sine hænder, og til en mor, der er lammet af livet. Selvom de mørke minder hober sig op, er der i misrøgten en uomtvistelig kærlighed mellem de fire søskende, som en gentagende påmindelse om, at det hele nok skal gå. Deres historie er langt hen ad vejen fælles. De er kun adskilt af deres forskellige reaktioner i voksenlivet, hvor Ivan fortrænger opvæksten, Lisa forsøger at komme overens med den, og Marie kvæles af den. Den dysfunktionelle familie er et klaustrofobisk vakuum, der fik hårene til at rejse sig i nakken på mig, og selvom historien var så barsk og så hård, kunne jeg ikke slippe den. Jeg var som en sommerfugl i dens net, og jeg hverken kunne eller ville ikke undslippe dens favntag.

Riebnitzsky blander hverdagstragedier med krigskatastrofer, og viderefører barndomstraumer til senere livsvalg. De fire søskende bindes sammen af deres afstumpede barndom, der igennem samtaler med hinanden, psykiatere og læseren åbner op for deres person og en potentiel løsrivelse af fortidens lænker. “Forbandede yngel” fangede mig ikke kun med sit sprog, men også med sin historie, der bærer præg af en realisme, de fleste helst ville fortie. Elendigheden gror i generationerne, og Lisas moder er selv mærket af livet længere før sit forhold til faren med en glansløs barndom, med en smerte der optager hende og gør hende handlingsmæssigt magtesløs. Nogen vil måske kalde slutningen for sentimental, men jeg så kun den lyserød aftenhimmel og en klar horisont i vente. Der er håb forude, og der er endnu skønhed at finde i livet. Den er ikke kun præget af optimisme, men en generel tro på livet. Riebnitzskys roman er en sart historie om en familietragedie, men også hvor meget mennesket kan stå imod og overkomme.

“Vi er alene på molen, alene i verden. Vores far kan ikke nå os, og jeg tør næsten ikke trække vejret af frygt for at ødelægge øjeblikket. Ingen af os siger noget.”

Romanens krydsklipning tillader læseren en høj grad af forståelse for, hvorfor Lisa handler, som hun gør, og på trods af bogens fragmentariske fortællerform oparbejdes en indsigtsfuld helhedsfornemmelse. Fortællingen er næsten næsten ubærligt brutal med sine mange sorte huller af usikkerhed og frygt, og den konsekvens der medfølger. Riebnitzsky fortæller den med så stor overbevisning, at jeg holdte vejret sammen med Lisa, da hun begav sig ned af mindernes sti til en nær fortid fyldt med dagligsrædsler, hun helst vil fortie, men som hun ikke længere er i stand til at holde på, hvis hun skal holde sammen på sig selv. Det er en roman fyldt med krigszoner mellem barndommen og voksenlivet, på den internationale og den familiære landjord, der trækker tråde mellem det konkrete og det psykologiske. “Forbandede yngel” er en forbandet hård bog, men det er også en forbandet god bog.

Reklamer

6 thoughts on ““Forbandede yngel” af Anne-Cathrine Riebnitzsky

    1. Jeg tror vi begge har det på samme måde i forold til at blive skuffet over dansk litteratur. Derfor er det forfriskende at læse en bog som “Forbandet yngel” – den er virkelig, virkelig god og sproget er fantastisk.

  1. Bogen er SÅ grum og forfærdelig – men på den helt rigtige måde. Jeg havde svært ved ikke at få tårer i øjnene, da jeg læste den for et par år siden. Virkelig fin anmeldelse, du har skrevet! :)

    1. Mange tak! Jeg kunne ikke have saft det bedre selv. Det er sådan en forfærdelig bog, men den er også helt fantastisk.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.