Filmåret 2016 i bøger

2016 bliver et stort filmår. Jeg har allerede nu nedskrevet samtlige præmieredage i min kalender på en række film, som jeg bare ikke må gå glip af i årets løb. Mange af dem er film, der relaterer sig til Marvel-universet som “Dr. Strange” og DC Comics’ “Suicide Squad”, men i forhold til de bøger, som finder vej fra papir til lærred, bliver dette år også noget særligt, for filmatiseringerne er mange. Jeg glæder mig allerede til at indfinde mig i biografsalens mørke for at se filmene. Neden for har jeg samlet en liste over de bog-filmatiseringer, som jeg venter utålmodigt på.

The Revenant. Det var først, da min Emil pointerede over for mig, at “The Revanant” er baseret på en bog, at jeg blev klar over det. Jeg kender ikke historien, men den er skrevet af Michael Punke, og handler om en gruppe mænd, der arbejder ved Rocky Mountains, da den ene af mændene efterlades, med den formodning om at han er død. Med et ønske om hævn, rejser han sig fra de døde og begiver sig igennem bjerglandskabet, blændet af hævn. Filmen er blevet rost til skyerne, og den ser virkelig flot ud. Filmen havde dansk præmiere d. 21 januar.

Pride and Prejudice and Zombies. Seth Grahame-Smiths postapokalyptiske fortolkning af Jane Austens højtelskede “Pirde and Prejudice” er en bog, som jeg længe har overvejet at læse, uden at det nogensinde er blevet til mere end en spekulativ tanke. Jeg vil gerne læse den, fordi jeg ikke kan få nok af Austen, og fordi hendes efterliv oprigtigt interesserer mig. Om ikke andet spiller Matt Smith Cousin Collins, og det er næsten grund nok til at se filmen, selvom jeg har det lidt blandet med hele filmens koncept. Filmen har dansk premiere d. 17. marts.

The Jungle Book. Rudyard Kiplings mesterværk har atter fået nyt liv på det store lærred, og selvom jeg er en smule nervøs omkring resultatet, så er det helt sikker også en film, som jeg bare må og skal se i år. Jeg holder meget af historien om jungledrengen, der vokser op blandt ulve fjernt fra enhver civilisation, og som forvilder sig dybt ind i junglen, der lukker sig om ham med sine mange farer. Det er også en perfekt anledning til at få bogen genlæst inden da. Filmen har dansk premiere d. 15. april.

Alice Through the Looking Glass. Dette er uden tvivl den bogfilmatisering, som jeg glæder mig allermest til i år. Lige siden Tim Burtons første fortolkning af Lewis Carolls mesterlige fortælling om en piges fald ned gennem et kaninhul og ind i et forundrende land, har jeg sukket efter at vende tilbage. Selvom jeg har læst bøgerne om Alice utallige gange, skal jeg selvfølgelig genlæse dem igen inden jeg forsvinder ind i Tim Burtons mageløse univers. Det er en bog, jeg aldrig bliver træt af at læse, og jeg kan næsten ikke vente! Filmen har dansk biograf præmiere den 26. maj.

The Legend of Tarzan. Jeg har faktisk aldrig fået læst Edgar Rice Burroughs’ “Tarzan of the Apes”, men med en kommende film i vente, har tiden aldrig været bedre. Jeg voksede op med historien om abernes konge, men jeg har aldrig selv læst den. Rollerne er besat af store skuespiller som Samuel L. Jackson, Christoph Waltz, John Hurt og selvfølgelig Alexander Skarsgård. Filmen har dansk premiere d. 14. juli.

Fantastic Beasts and Where to Find Them. Da nyheden først kom ud, rynkede jeg på næsen, men lige siden har jeg langsomt åbnet op for tanken om en filmatisering i det nostalgiske magikerunivers, som Harry Potter er forbundet med. Eddie Redmayne er en skuespiller, som jeg har beundret i årevis, og jeg glæder mig meget til at se ham gribe Newton Scamander an. Mest af alt glæder jeg mig til at se forvandlingen af en fiktiv bog, der skal forestille at være non-fiktion, og så forvandle den til en helt selvstændig historie. Rowling har desuden skrevet manuskriptet, så det kan næsten kun blive magisk. Filmen har dansk premiere d. 17. november.

Me Before You. Jojo Moyes gjorde noget særligt ved mig, da jeg læste “Me Before You”. Den ramte noget i mit hjerte, og gjorde, at jeg ikke kunne tilbageholde tårerne ved bogens slutning. Jeg havde knyttet bånd til karaktererne, og Moyes rev dem nådesløs over. Jeg glæder mig til filmen og castet, hvor både Emilia Clarke, Sam Claflin og Matthew Lewis er at finde, får mit hjerte til at banke en anelse hurtigere bare ved tanken. Trailer giver mig ondt i maven og tårer i øjnene, fordi jeg ved, hvad der venter. Filmen forventes at have premiere d. 3. juni i USA.

Hvilke bog-filmatiseringer glæder I jer til i år? Hvis der går en film i biograferne, der er baseret på en bog, læser I dem så konsekvent inden i serien filmen, eller læner i jer bare tilbage og nyder filmen for sig selv?

14 thoughts on “Filmåret 2016 i bøger

 1. Glæder mig rigtig meget til at se Me before you og Alice through the looking glass :) Har dog aldrig læst nogle af Alice bøgerne, men kender historien og elskede Tim Burtons første Alice film :) Men Me before you, tudbrølede jeg til da jeg læste den, så er spændt på om filmen kan vække de samme følelser :)

  1. Alice bøgerne kan jeg varmt anbefale. Der er også kun to historier, og de er ret korte, men helt igennem vidunderlige. En sand leg med sanser, sprog og indtryk. Det bliver spændende med Me Before You. Hvad synes du om castet?

   1. Har også godt overvejet at læse Alice bøgerne, der findes jo så mange smukke udgaver af de bøger :)
    Jeg synes egentlig Emilia Clarke, udseendemæssigt passer meget godt til min forestilling om Louisa, men ved ikke rigtig hvad jeg synes om Sam Claflin som Will og Matthew Lewis som Patrick, men kan jo være de overrasker :) er i hvert fald meget spændt på den :) hvad tænker du om castet?

   2. Der er nemlig et hav af smukke Alice-bøger, og jeg kunne med lethed købe dem alle sammen, selvom jeg kender historien fra ende til anden. Jeg kan kun anbefale dig dem.
    Jeg havde virkelig heller ikke forestillet mig Lewis som Patrick, og heller ikke Clafin som Will, men det skal nok blive spændende at se, hvordan de bringer de roller til live. Ligesom dig kan jeg meget godt lide Clarke som Louisa.

  1. Hvilke glæder du dig ellers til? Det gav mig også hjertestik at se trailer til Alice. Åh, den kære Alan.

  1. Det bliver det mest fjollede længe, men jeg glæder mig nu til at se den. Vi skulle næsten tage ind og se den samme, hvis ikke du allerede har andre planer?

 2. There are some titles I’m so eager to watch, especially P&P and Zombies (the trailer looks so great!) and Fantastic Beats because I love everything about the Wizarding world. The Jungle Book also looks quite impressive and of course I will watch Through the Looking Glass ^^

  1. I must admit (though I’m very specific for the film itself) that the trailer for P&P and Zombies looks great. 2016 is going to be an amazing film year.

 3. Jeg er ret spændt på Skarsgård i rollen som Tarzan og ‘Alice through the looking-glass’!
  Det bliver endnu et godt filmår. <3

  1. Han er ikke umiddelbart den første jeg tænker på, når jeg tænker på Tarzan, men det skal nok blive blive spændende. Det bliver et fantastisk filmår!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.