“Doctor Who: Time Lord Fairy Tales” af Justin Richards


“Doctor Who: Time Lord Fairy Tales” af Justin Richards, fra forlaget BBC Childrens Books, udgivet i 2015.

Ligesom jordens børn fik fortalt eventyr, fik unge Time Lords det også. “Doctor Who: Time Lord Fairy Tales” indeholder femten fortællinger fra det ydrerums fjerneste galakser fulde med farefulde mysterier, storslået helte og heltinder, om ormehuller i stedet for bønnestager, der vokser sig ind i andre verdener, og et honningkagerumskib i stedet for et kagehus. Disse tidsrejsende historier ligner en række af Brødrene Grimms eventyr, som vi kender dem på jorden. Historierne er fyldt med alverdens væsner lige fra Zygons, Sontarans og Cybermen, mørke skove, hongingkagehuse og storslåede biblioteker på mørke slotte. Disse eventyr er en solid blanding mellem klassiske eventyr og science fiction.

“Cinderella and the Magic Box” fortæller historien om Askepot, der vokser op i skyggerne af sin egen ulykke; efter tabet af sine forældre, overlades hun til de huslige pligter under sin stedmors skarpe blik. Da stedmoren og hendes to døtre drager mod slottet for at deltage i det årlige bal i deres smukkeste kjoler, tror Askepot, at hun må blive tilbage i huset med sine gøremål, og da dukker en blå telefonboks op midt i køkkenet med en fremmed mand, der insisterer på, at hun skal med til ballet. I “Jak and the Wormhole” kommer drengen Jak i besiddelse af en mytisk genstand, som han begraver i sin baghave, og dagen efter er der vokset et sort hul frem, som åbner for en verden i kaos. Nimons har overtaget denne verden, og Jak må redde prinsessen fra hendes undergang og lukke for hullet før de hornet skabninger træder igennem det. Begge historier vandt omgående mit hjerte med deres kreative genfortællingsmåder, der gav nyt liv til den klassiske historie om Askepot og Hans og Bønnestagen, som jeg i forvejen holder så meget af.

“Despite being one of the prettiest girls in the kingdom, Cinderella wa also one of the unluckiest.”

Ubesværet forenes klassiske eventyr med science fiction elementer på en overbevisende måde, så det er svært at tro, at de nogensinde har været foruden dem. Samtidig værnes der med stor omhyggelighed om eventyrenes kerne. Askepot får besøg af sin fegudmor, som hjælper hende med at komme til ballet på slottet. I “Cinderella and the Magic Box” får hun også hjælp, men i form af Doctoren og hans telefonboks. Igennem eventyrene er der adskillige referencer til lokationer og væsner, som beskrives udemærket i fortællingerne for de, der ikke er bekendt med tv-serien Doctor Who. The Weeping Angels i bogens første novelle “The Garden of Statues” er uhyggelige, og alvorligheden af The Wirrn i “Frozen Beauty” er stjerneklar, men det er en anden fryd som for enhver whovian, når disse referencer dukker op.

Det er ligeledes en fornøjelse, at læse eventyrene og genkende hvilket eventyr, de tager afsæt i. Det er ikke altid hele eventyr, der ligger til grund for fortællingerne, men også små brudstykker. I bedste Snehvide-stil vækkes en sovende kaptajn til live i “Frozen Beauty”, imens Snehvide-eventyret fortælles som en selvstændig historie i “Snow White and the Seven Keys to Doomsday”. Hvert eventyr indeholder også en illustration, der ligner en blanding mellem et yndigt papirklip og en klassisk silhuet. Alle er rige på detaljer og en fryd for øjet. På samme måden er bogen smukt udformet fra inderst til yderst med referencer til forskellige elementer fra Doctor Who-universet. Disse femten fortællinger er alle velskrevne og velfortalte, holdt i samme simple tone, som er klassisk for eventyrgenren.

“Heroes can be found in the most unlikely of places. Perhaps we all have it within us to do great things, but may simply lack the circumstances or the reason to be heroic.”

Doctoren er ikke tilstede i alle eventyrene, men når han er, er det et gladeligt gensyn. “I The Grief Collector” tjener han som det overbevisende ledemotiv, som heltinden har brug for, for at genfinde sin store kærlighed, der blev taget fra hende på deres bryllupsdag, imens han i “Little Rose Riding Hood” er helten i historien, der redder bedstemoren og Rødhætte fra en Zygons i forklædning som jægeren. Historierne vandt en efter en mit hjerte. De fik mig til at sukke efter mere, og jeg ville have elsket at se flere væsner fra universet i eventyrene, som ville have været oplagte at inkluderer i et eventyr. Jeg ville have elsket at se et eventyr med Darleks. På samme måde som mange andre eventyr, indeholder disse en morale, en livslektion om at være modig, og om at tage kampen op for det, som man tror på. Med hjælp fra Doctoren vil modet altid være at finde, selvom alle mennesker bærer dette i hjertet. Historierne forsvandt mellem hænderne på mig, og det samme gjorde tiden, sådan som gode historier bedst gør det.

Reklamer

10 thoughts on ““Doctor Who: Time Lord Fairy Tales” af Justin Richards

  1. Anne Nikoline

   Er du Doctor Who-fan, Iben? :D I så fald kan det kun gå for langsomt med at få fingrene i den. Den er skøn, siger jeg dig!

 1. Michelle H. Lindberg

  Ej, den bog har jeg også haft et øje til i et godt stykke tid efterhånden og jeg tror nok snart jeg må tage mig sammen til at købe den, for ikke nok med den er noget så smuk, så lyder den også helt formidabel underholdende!

  1. Anne Nikoline

   Den er rigtig fin. Dog noget skrøbelig, så der skal ikke mere til end en simpel forsendelse før bogen får tydelig slitage i omslaget. Det er lidt synd, men derfor er det nu stadig en utrolig smuk bog fyldt med fantastiske fortællinger for enhver whovian.

 2. Noelia Alonso

  Oh my goodness! Why didn’t I know this book existed?? I need it in my life! Besides looking gorgeous, it’s both fairy tales and the Doctor. It can’t get better than that :)

  1. Anne Nikoline

   You better! :D It is a very lovely read. You can never go wrong with the Doctor and fairy tales, right?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.