“Hard Times” af Charles Dickens


“Hard Times” af Charles Dickens, fra forlaget Wordsworth Classics, udgivet i 1995 (org. udgivet i 1854)

“Hard Times” er ikke kun atypisk, fordi det er den af Charles Dickens’ værker, der er kortest, men også for hans romaner typisk foregår i Londons midte, hvor handlingen her udspiller sig i den fiktive by Coketown med dens mørke fabrikker, nedslidte arbejdere og forurenede miljø. Det virker som en følelseskold og forladt by, men den menneskelige glæde er stadig at finde. Takket været et omrejsende cirkus, finder glæden atter tilbage til folkets hjerter. Handlingen følger en forældreløse pige, der blev forladt af sin far, en skandaløs bror, der udnytter sin dedikerede og hårdtarbejdende søster, en affære, et bankrøveri og en uskyldig mistænkt, der peges fingre ad, noget der kulminerer i storstormende følelser.

Dickens er en mester i at skildre samfundets mange lag, og samtidig påpege den ulighed, som prægede victoria-tiden, og selvom “Hard Times” udspiller sig i en fiktiv by, så er den ingen undtagelse. Det er med stor overbevisning, at Dickens skildrer sine karakterer, og han gør det på en måde, som får læseren lyst til at række ud og røre dem, kun for at blive mødt af papiret med dets påtrykte ord. Dickens er kendt for at have skrevet store og lange romaner, men med “Hard Times” viser han, at han også evner at fatte sig i korthed og stadig fortælle en omfattende historie på niveau med sine andre romaner. Handlingen greb mig omgående, selvom det ikke er første gang jeg læser romanen. Lige ås hurtigt, som jeg påbegyndte den, forsvandt den mellem mine hænder; rummet omkring mig forvandlede sig til den dystre by, og jeg vandrede uden tøvende gennem dens gader, ledt af Dickens’ ord, om lod jeg mig lede af et gammelt bekendtskab.

“There is a wisdom of the head, and… there is a wisdom of the heart.”

Selvom jeg holder meget af Dickens, er det ikke ubetinget. Ofte er hans romaner for lange med deres overflod af ord. Ofte er hans kvindelige karakterer englelignende størrelser, og omfanget af persongalleriet er ofte lige så svimlende som romanernes længde. De følger typisk et væld af protagonister på en og samme tid, og sommetider spredt ud over det geografiske landskab, noget der gør det særligt vanskeligt at holde styr på handlingen. Det kan være svært at bære over mig. Han er en forfatter, som jeg både beundre og frygter, men denne roman gør det svært ikke at beundre Dickens. Hans sarkasme og kritik farver siderne, sproget er kortfattet og præcist, og historien er et spejl af samfundet.

Thomas Gradgrind er en mand, der sværger til statestikker, tal og fakta. Han er så orienteret mod fakta, at det gør ham så snæversynet, at han falder over sin egne fødder. På trods af sin kærlighed til tal og fakta, er han sådan en absurd uvidende karakterer, og uden tvivl en af Dickens’ bedste. Hvor Thomas Gradgrind ledes af sin hjerne, ledes hans modstykke Cecilia Jupe af sit hjerte. At læse om dem var turbulent, og det var ganske enkelt vidunderligt. Selvom flere af Dickens mere traditionelle karakterer er at finde i handlingen (Louisa Gradgrind som den dydige heltinde, Josiah Bounderby som den hjerteløse fabriksejer, og Stephen Blackpool som den nedslidte arbejder), så er “Hard Times” også fyldt med interessante karakterer i et bredt omfang, der dog er mere håndgribelig end Dickens andre romaner.

“Stephen looked older, but he has had a hard life. It is said that every life has its roses and thorns; there seemed, however, to have been a misadventure or mistake in Stephen’s case, whereby somebody else had become possessed of his roses, and he had become possessed of the same somebody else’s thorns in addition to his own.”

Den fiktive by fungerer som et gråt kanvas, som han farvelægger med sine brogede karakterer, og vækker ikke blot et billede til live, men et helt lokalsamfund, som er til at række ud og føle på. Der er ingen helt som Dickens, når det kommer til at skabe livagtige og mindeværdige karakterer, der alle er rige på detaljer, selv de klassiske gengangere som den dydige heltinde. Samtidig er han en mester i at fortælle lange og omfattende historier, hans romaner vejer oftest tungt i hænderne og fylder godt i tasken på farten. Bort set fra det omfattende sidetal, så er “Hard Times” det samme. Det er en solid historie, der skildrer samfundet, omend den udspiller sig i en fiktiv by. Det er ikke første gang, at jeg læser “Hard Times”, og ved denne genlæsning fik jeg igen bekræftede, hvorfor jeg holder af Dickens.

Reklamer

2 thoughts on ““Hard Times” af Charles Dickens

  1. Resh Susan @ The Book Satchel

    Great review. I like Dickens too. I cannot recall much of Hard Times or any of his other works (except stories of A tale of two cities, Curiosity shop and David Copperfield) because I read them so long ago. i have to re read them.

  2. Noelia Alonso

    I haven’t read Dickens yet although it is as if I’ve done so. The thing is, his books are huge and somewhat intimidating. I will have to study him this semester and Great Expectations is optional reading but I feel like now it’s the time to pick him up.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.