“A Christmas Carol and Other Christmas Writings” af Charles Dickens


“A Christmas Carol and Other Christmas Writings” af Charles Dickens, fra forlaget Penguin Classics, udgivet i 2010 (org. udgivet i 1843)

Den gnavne rigmand Ebenezer Scrooge er en gerrig mand, der ikke har noget til overs for julen. I stedet tilbringer han tilværelsen alene sparsommeligt med sin store formue, men en nat forandres alt, da han får besøg af tre af julens ånder. “A Christmas Carol” er en af de få historier, der fuldstændig overflødiggør en længere introduktion. Dickens’ fortælling om Scrooges møde med tre juleånder er fuldstændig ikonisk, og for mange er historien endda blevet en tradition. Desuden indeholder denne bog også små essays, historier og tydeligt forarbejde til “A Christmas Carol”.

Jeg kendte historien, før jeg overhovedet anede, at det var en bog. Hvert år ved juletid fik jeg historien overlevet til mig i fjernsynet med Disney-figurer og Muppets-dukkerne, og med årene kendte jeg historien både forfra og bagfra. Først mange år senere begyndte jeg at sammenkæde Dickens med juleeventyret om en mands omvendelse og vigtigheden af næstekærlighed. Jul er nærmest blevet synonymt med Dickens, og hans indflydelse på vores forståelse af julen og fejring af den strækker sig længere, end øjet rækker. Det siges endda at Dickens opfandt julen. “A Christmas Carol” er blevet til en selvfølgelig del af julen sammen med dens værdier, morale og budskab. Den er klassisk, og den er tidsløs. Af samme grund finder jeg den frem i de mest langsommelige dage af julen og genlæser den troligt og uden tøven, på samme måde, som jeg genser filmatisering af den. Det er blevet en tradition, som jeg hverken kan eller vil undvære.

“There seems a magic in the very name of Christmas.”

“A Christmas Carol” er hovedsaligt en historie om karakterudvikling; den gnavne og gerrige Scrooges forvandling fra at være selvoptaget til næstekærlig over for sine medmennesker ses som det overordnede tema, der bærer bogen frem til dens endelige konklusion. Historien kulminerer ved dens afslutning i et billede af den perfekt idealiserede jul, hvor familier samles, mad spise og glæde spredes. Det er et sandt eventyr i perfekt overenstemmelse med den danske titel “Et juleeventyr”, og et eventyr er præcis, hvad man vil finde, når man åbner den lille fortælling. End ikke den følelseskolde Ebenezer Scrooge kan modstå Dickens tryllerier, når han får sneen til at falde og magien til at brede sig. Det er et eventyr med en socialrealistisk karakter, sådan som Dickens gør det bedst, sammen med elementer af sorg, uhygge og død; men mest af alt er “A Christmas Carol” et lille eventyr med alverdens magi, kærlighed og julestemning.

Denne udgave indeholder også små essays og længere historier fra Dickens’ arbejde som journalist og redaktør. De varierer fra en slags kedsommelige, ensformige eksperimenter, der senere formede sig i retning til “A Christmas Carol”, som vi kender den. Fælles for de mange tekststykker er deres komprimeret julestemning, som fylder bogens sider med en helt særlig varme. Mit hjerte frydedes over “Christmas Festivities”, et essay på blot seks sider, hvor Dickens beskriver den mest vidunderlige julestemning. Ligeledes frembragte “A Christmas Tree” alverdens smil på mine læber med sine fine og detaljerede beskrivelser af et juletræ, og de mange forestillinger det kan danne i små barnesind, og som fylder os år efter år med en tilbagevendende glæde og nostalgi, når juletræet tages ind og pyntes.

He was consious of a thousand odours floating in the air, each one connected with a thousand thoughts, and hopes, and joys, and cares, long, long, forgotten.”

Julen er hos Dickens tæt forbundet med at mindes, og det ses tydeligt i “What Christmas is as We Grow Older”, som er en lille beretning udgjort af refleksioner og tankestrømme om de tomme stole rundt om middagsbordet, der opstår med årene. Ikke alene betragter han julen som noget fuldkomment magisk, der kan få selv den mest koldhjertet til at glædes, men han betragter den også på realistisk vis; tiden er ikke til at bremse, og den vil altid frarøve os dem, som vi holder mest af. Julen bliver derfor også en tid, hvor det er værd at mindes. Selvom han er optaget af disse forandringer, er hans også accepterende og fremadseende. Naturligvis blegner de små historier i forhold til den udødelige “A Christmas Carol”, selvom de hver især frembringer smil og glæde, samtidig med at de danner dog alligevel et mere nuanceret billede af julen. Små glimt af hjertevarme, julestemning og barnlig nostalgi flyder gennem denne bog, og kulminerer på storslået vis i den mest ikoniske julefortælling af dem alle. Mest af alt giver denne bog mig vished om, at jeg intet sted i verden finder så meget julestemning som hos Dickens.

4 thoughts on ““A Christmas Carol and Other Christmas Writings” af Charles Dickens

    1. Agreed. I watch the animated film with Jim Carry every year with my dad. It’s such a nice tradition. And re-read it of course!

    1. I lige måde! Glæd dig til at læse den. Det er en sand klassiker, der hører julen til.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.