“Simpel Living: kamp og kunst fra en campingvogn” af Nadia Plesner


“Simpel Living: kamp og kunst fra en campingvogn” af Nadia Plesner, fra forlaget Lindhardt og Ringhof, udgivet i 2013.

Nadia Plesners liv er en forudsigelig sti af ufrivillige tilrettelæggelser og andres planer, og hun kvæles langsomt. Hun drømmer om at mærke luften under sine vinger, og river hun sig løs af sin uddannelse og sin kærestes favn, for at prøve kræfter på et velanset kunstakademi i Holland. Med hjertet fuld af forventninger, udforsker hun byen, sit hjerte og sin kreativitets grænser. Hun forelsker sig hovedkluns i en hollandsk mand, der langsomt indfanger hende i et spind af løgne, og nætterne forsvinder i et virvar af farver og sanseindtryk. Inden Nadia får set sig om, befinder hun sig i en utæt campingvogn, hvor hun skaber et mesterværk, der skal sætte fokus på konflikten i Darfur, men som sender hende ud i en årelang kamp med en af verdens største modehuse, Louis Vuitton, for retten kunstnerisk ytringsfrihed. Alt hvad der skulle være en drøm; studiet, manden og tilværelsen, forandrede sig til et komplet mareridt.

Jeg må have levet under en sten, for da “Simpel Living” ænsede jeg den dårligt nok. Jeg så den kort i medierne, og kendte godt til de ikoniske forsidebillede af en afrikanske dreng, der bærer på en chihuahua og en designertakse, men jeg vidste ganske enkelt ikke, hvad der lå bag, og ikke i min vildeste fantasi, kunne jeg have forestillet mig den historie, som Nadia Plesner har at fortælle. Det er sjældent, at jeg læser biografiske værker, men når jeg gør, så holder jeg af, når de fortælles som Plesner fortæller sin historie. Det er ikke fordi “Simpel Living” ikke føles virkelig, for det er den, men Plesner formår at fortælle sin historie, sådan som historier fortælles bedst. Hun fortæller med hjertet; bag hendes ord er virkelige begivenheder, mennesker og følelser, og det er tydeligt at mærke.

“Det er sekundært, hvilken form for cencur vi hver især har oplevet — det, som binder os sammen, er kampen for at få lov til at udtrykke vores kunst.”

“Simpel living” er dog ikke kun en bog, der handler om den lange retsag med modehuset, Louis Vuitton, for selvom dette er bogens afgørende del, som gør den til det, den i første omgang er, så er det kun en del af historie. Plesner viger sin histories begyndelse for dens egentlige begyndelse. Hun ved at historien om retsagen med Louis Vuitton er en omfattende historie, og derfor tager hun sig den nødvendige tid til at fortælle dem alle. Der er ikke en af de mange mellemregninger, som er overflødige, fordi kampen mod modehuset også er en historie om forfatteren selv. Hun fortæller både sin personlige historie før, under og efter kampen med modegiganten, men hun sætter også fokus på de barske realiteter i udlandet og drømmerealisering, uden at påråbe sig medlidenhed, selvom et emotionelle tillægges en stor værdi i fortællestilen. Det er heller ikke fordi “Simple living” er et litterært mesterværk, men det er heller ikke pointen. I stedet handler den om at have blik for det vigtige i livet, og det har forfatteren.

Bag bogens mange ord, banker forfatterens hjerte oprigtigt for den sag, som hun kæmper for. At gøre en forskel i Darfur og at ytre sig i kunsten er hele hendes verden, og det bliver hendes kamp at realisere. Det er meget inspirerende og tankevækkende, og jeg sad ofte med en klump i halsen, over hendes dybfølte kærlighed og kamp for retfærdighed. Ideen til sin kampagne, der skal stille medierne til ansvar over for deres foresømmende formidling af vigtig information til fordel for ligegyldig og intetsigende reality-indslag, opstår, da hun læser en hollandsk avis, hvor folkemordet i Darfur kun er dækket med en kort notits, imens Paris Hilton og hendes hund får to fulde siders opmærksomhed. Plesners had er rødglødende som hendes bankende hjerte i brystet, for hun tror virkelig på sin sag og med rette, og det er derfor ikke svært at sympatisere med hendes situation og forstå hendes synspunkter.

“Jeg tror, at traumatiske oplevelser, der kan virke meningsløse, kan få os til at tænke over, hvad der virkelig giver mening i tilværelsen.”

Hvor banalt det end lyder, så handler “Simpel Living: kamp og kunst fra en campingvogn” om at kæmpe for det, som man tror på, og det er en af den slags vigtige budskaber, som aldrig bliver overflødige. Plesner kunne med lethed have indgået forlig med modehuset, skabt sig et navn i kunstbranchen og dermed endt sine økonomiske kvaler, men det var ikke dét, som kampagnede handlede om. Det handler den stadig ikke om. Krigen raser stadig i Darfur. I stedet satte hun sig på tværs, fordi det ville censurer hende, de mange ofre i Dafur og utallige kunstneres udtryks måde.

“Simpel Living” er skrevet i simpel og jordnært sprog, som gør, at den rytmisk flyder rent fortællemæssigt, som var det en skønlitterær bog, og selvom store dele af handlingen med lethed kunne have været fiktive, så fortæller Plesner med stor åbenhed om sin kamp for en smule retfærdighed i verden. Hendes kamp er inspirerende og så menneskelig, og det er denne menneskelighed, som er så vigtig for bogen og dens hjertebankende budskab. Den er menneskelig, fordi den ikke altid er rationel eller gennemtænkt, fordi den netop baserer sig på storstormende følelser og foragt for den regerende verdensorden, men det er også det som gør, at bogen forbliver i hjertet længe efter den sidste side er vendt som en beundringsværdig påmindelse om at kæmpe for ret og retfærdighed.

2 thoughts on ““Simpel Living: kamp og kunst fra en campingvogn” af Nadia Plesner

  1. Det er virkelig sådan en god bog! Jeg var/er også meget vild med, at man tydeligt kan mærke, hvor meget Plesner brænder for sin sag – og samtidig er det så sejt, at hun valgte at kæmpe for det, som hun troede på. Det ville jo netop have været “let” bare at indgå et forlig. Og derfor synes jeg virkelig, hun er så inspirerende! :)

    1. Du har så evigt ret – Plesner brænder virkelig for sin sag, og det er tydeligt at mærke. Det gør også læsningen skøn. Det er på mange måder en inspirerende bog.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.