“Speak Easy” af Catherynne M. Valente


“Speak Easy” af Catherynne M. Valente, fra forlaget Subterranean Press, udgivet i 2015.

“Speak Easy” udspiller sig på Hotel Artemisia i en tid, der minder om 1920’ernes New York, og selvom det er en farverig tid med fester i skæret fra lysekroner og med bobler i glassene, så er intet nogensinde så simpelthen og ligetil i Catherynne M. Valentes verden. Hotel Artemisia er snarer et indkapslet univers end et egentligt hotel. På de mange etager bevæger en række smukke og helt umulige karakterer sig graciøst rundt mellem hinanden. Hver karakterer er genstand for mange beundrende blikke, men disse falme i sammenligning med Zelda Fair, som alle hotellets mænd følger med øjnene. Selvom Zelda har planer om at feste til de tidlige morgentimer, vikles hun hurtigt in i andres planer, og mod den berygtede Al nede i hotellets kælder. Langsomt, ganske langsomt, svinder håbet om at undslippe hotellets evige fest …

Catherynne M. Valente er en forfatter med et ganske særligt talent for at fortælle historier. Med et trylleslag fra sin pen, forvandler hun sin bog til en jazzlignende fortælling, der tager afsæt i Zelda Fitzgerald og eventyret om de tolv dansende prinsesser. Blide jazztoner fylder hotellet, champagnepropperne popper, og den sød alkohol gør synet sløret og sanserne klarere, hemmelige gange og døre der dukker op, når man mindst venter det og fører en til ens inderligste drømmeforestillinger, men Hotel Artemisia er lige så meget en drøm, som det er et mareridt. Selv på det graciøse hotel er tilværelsen dobbeltsidig og består således af lys såvel som mørke. Hvert kapitel finder sted på en af hotellets mange etager, hvor en fest foregår, men festen i kælderen overgår dem anden ved at være et prægtigt overflødighedshorn af upassende drømme.

“You look at a painting and it fills you up. You read a book and sometimes it’s so good you feel like you could live on it.”

Siderne i “Speak Easy” flyder over med liv, lyd og lys, og jeg følte mig næsten svimmel af de mange champagnebobler, den altoverdøvende jazzmusik og de mange charleston kjoler. Min verden druknede i glitter og palietter og lydende af klirrende glas. Det er også det, som gør “Speak Easy” til en larmende og kaotisk roman, og da den sidste side i bogen blev vendt, sad jeg tilbage som forpustet spørgsmålstegn, fordi jeg ikke var sikker på, hvad jeg lige havde læst. Var det overhovedet en bog eller snarer en stemningsbeskrivelse? Forsøger Valente at gengive festlighederne fra 20’ernes natteliv eller var der mere mellem linjerne? Jeg er stadig ikke sikker. Valente skriver så smukt, at det til tider overdøver handlingen, og hendes fortælling er en feberhed og virkelighedsfjern fantasy, der både er historisk rablende og et sandt eventyr. Den er svær at forstår, og helt umuligt at genfortælle. Mest af alt føltes det at læse “Speak Easy” som at betragte verdenen igennem et kalejdoskop af lys, lyd og farver.

Zelda Fair er i bogen, hvad Zelda Fitzgerald var i virkeligheden; en smuk kvinde med endeløse beundrere, en kvinde, der skrev og drømte om et liv med mere end fysisk skønhed, og så er der Frankie, hotellets piccolo, der deler ligheder med F. Scott Fitzgerald, da han lever i fattigdom og drømmer om at skrive, men mest af alt drømmer om Zelda. Ligesom Zelda drømmer han om at skrive, og Zelda bliver således genstand for mere end blot Frankies kødelige fantasi. Han søger febrilsk gennem hotellet efter den mest eftertragtede kvinde, men det er samtidig en kvinde, han dårligt kender. “Speak Easy” bliver et spejl til virkelighedens Fitzgerald-par, hvor F. Scott Fitzgerald skrev flere af sine værker ved at kopier hele passager fra sin kones dagbøger og breve uden hendes sammentykke. Det var ham der slog igennem, og ham der bliver husket, imens Zelda for evigt må leve i hans skygge. “Speak Easy” er derfor også en fortælling om Zelda Fitzgeralds nederlag, og dette forædderi omskriver Valente med en lyrisk og surrealistisk prosa, som er med til at gøre romanen svimlende.

“She’s got a man’s nightshirt on and stockings with holes in them. Somebody else’s tie, a gold and green chevroned number, hangs around her neck and just at this moment it looks like a king’s mantle draped over her shoulders. Her hair’s all loose, her lipstick and eyeliner gone a-roving. She’s got a cigar in one hand and a jar full of gin in the other, and she’s laughing, laughing like for once that damned chicken crossed the road for something really good.”

Selvom slutningen var forhastet, og selvom læsningen gav mig åndenød, er “Speak Easy” en bemærkelsesværdig bog fra en lige så bemærkelsesværidg forfatter, som jeg virkelig beundrer. Jeg er endnu ikke sikker på, hvad jeg helt synes om bogen, men jeg er sikker på, hvad jeg synes om Valtenes endeløse fantasi; den fortjener samme beundringsværdige blikke, som Zelda Fair er genstand for i bogen. Gang på gang forbløffedes jeg over hendes evne til at fortælle historier og samtid gøre dem så livagtige, at de næsten er til at føle på. “Speak Easy” er skrevet med 1920’ernes jargon, som fremkalder den helt rigtige stemning og i overenstemmelse med forsiden, skriver Valente på en måde, som kun tillader et smugkig ind i en verden af bobler og brus; det er derfor en roman, der enten kunne have været halvt så kort eller dobbelt så lang. Jeg mistede som sagt pusten undervejs, så jeg tror, at jeg snart vil læse den igen og passe bedre på, at ordene ikke smutter fra mig undervejs.

2 thoughts on ““Speak Easy” af Catherynne M. Valente

 1. Noelia Alonso

  I’ve never read anything by Valente before despite owning a couple of her books. But I do want to because I’ve heard nothing but good things. It’s just that I have so many books to read and I never seem to find the time to pick them up

  1. Anne Nikoline

   “So many book so little time” right?
   I can highly recommend Valente’s Fairyland-series. It’s epic and the writing is beyond beautiful.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s