“The Ladies of Grace Adieu and Other Stories” af Susanna Clarke


“The Ladies of Grace Adieu and Other Stories” af Susanna Clarke, fra forlaget Bloomsbury, udgivet i 2006.>

Den lettest måde at beskrive handlingen i Susanna Clarkes novellesamling, “The Ladies of Grace Adieu and Other Stories”, er ved at gengive de selvsamme ord, som Neil Gaiman brugte om bogen:”It was terrifying from my point of view to read this first short story that had so much assurance. It was like watching someone sit down to play the piano for the first time and she plays a sonata.” Clarke genfortæller eventyr og skaber sine egne, hvor mennesker forvilder sig fejlagtigt ind i skyggeverdener af mørk magi, feer med skjulte motiver og glemte myter om gamle kongeriger. Drømme bliver til virkelighed, men det samme gør mareridt, og der er ingen måde at undslippe, når elverkongen byder op til dans.

Susanna Clarke skriver som en drøm; hun fremmaner amosfærer, der lægger sig over historierne som en tyk og uigennemtrængelig tåge. At læse hendes noveller er som at have fundet en tidskapsel, for hendes historier skrevet som fra svunden tid, et andet århundrede. Hun væver virkelighed og fantasi sammen og lader dem mødes i grænselandet imellem de to verdener, hvor mennesker og mørke feers veje krydse. Når Clarke fortæller historier, trækker hun på lange traditioner af genkendelige historier og deres skikkelser, som med eventyret om Rumleskaft i “On Lickerish Hill”, eller “Mr Simonelli, or the Fairy Widower”, hvor de fem Bennet-søstre fra Jane Austens “Pride and Prejudice” optræder.

“Magic, madam, is like wine and, if you are not used to it, it will make you drunk.”

Selvom flere af historierne tager afsæt i noget allerede eksisterende så som et børneeventyr eller et poetisk sagn, så er Clarkes noveller noget ganske særligt og særegen. Hun blotlægger sin endeløse grænser som bredtfavnende. Hendes kreativitet kender egen grænser, og det ses i “The Duke of Wellington Misplaces His Horse”, der en finurlig fortællinger, der udspiller sig i Neil Gaimans eventyrlige “Stardust”, hvor en mand ved en fejlagtigt træder over muren og ind i den magiske verden. Her ser han et vægtæppe, hvori hans fremtid viser sig. Frustreret over at kende til denne, laver han billederne i tæppet om, sådan at synes bedre om dem. Det er en komplet fjollet og munter fortælling, der fik mig til at fnise, men samtidig er der også en kærlighed til Gaimans stjernestøvs univers, som novellen tager afsæt i, og jeg i forvejen elsker så højt.

Af de mange noveller, gjorde “Mrs Mabb” et særligt indtryk på mig. Den unge Venetia Moore forlades af sin forlovet til fordel for den mystiske Mrs. Mabb, og langsomt syner Venetia hen i vanvid — det er i hvert fald hvad de andre beborer i Kissingland mener, fordi Venetia er overbevidst om at Mrs. Mabb i virkeligheden er en fedronning, der snor mænd om sin lillefinger. Clarke udforsker den tidligere fordømmelse af kvinden og hendes stempling som hysterisk, og som læser drages man hele tiden i tvivl om Venetias sindstilstand. Er det, som hun oplever virkelighed eller en beskyttende forestilling, der skal holde sandheden på afstand for at skåne sit hjertes skrøbelighed? Intet kan siges med sikkerhed andet end, at det er en fabelagtig fortælling, og at jeg elsker den.

“She had been a comet; and her blazing descent through dark skies had been plain for all to see.”

Clarke er ikke kun en mester i at give en stemme til det allerede kendte, for hun er også en mester i at skabe sit helt eget, selvom hendes genfortællinger er så særpræget, at de bliver helt hendes egne. Flere af novellerne relaterer sig også til hendes hovedværk, “Jonathan Strange & Mr Norrell”, hvor flere karakterer optræder. I “The Ladies of Grace Adieu” handler om venskabet mellem tre kvinder og deres trolddom. Mænd jages af ugler i lyset fra månen, og dagen efter hoster de tre kvinder knogler op i deres lommetørklæder. Jonathan Strange optræder heri, og det var et gladeligt gensyn med den unge magiker. “The Ladies of Grace Adieu and Other Stories” af Susanna Clarke er en magisk fortælling om trolddom og magi; om kvinder der tager verdenen i egen hånd, om mænd der forsøger at ændrer på deres skæbne, og mørke fevæsner, der konstant infiltrer deres liv med lunefulde skygger og mørke tanker.

2 thoughts on ““The Ladies of Grace Adieu and Other Stories” af Susanna Clarke

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.