“The Martian” af Andy Weir


“The Martian” af Andy Weir, fra forlaget DreamLitt, udgivet i 2015 (org. udgivet i 2011). Læst på dansk — originalsproget er amerikansk. Anmeldereksemplar fra forlaget.

Den amerikanske astronaut, Mark Watney, som er botanist og maskiningeniør, er en del af NASAs bemandede rumprogram der flyver til Mars. Efter turbulente omstændigheder på Mars, efterlader den resterende besætning Mark tilbage på den golde, røde planet i den tro at han er død, men Mark er ikke død, og mere end nogensinde er han parat til at kæmpe for sit liv på en luftsløs planet. Den næste besætning er allerede på vej til Mars, men deres ankomst er først om flere år, så Mark forsøger at få en midlertidig tilværelse op at stå indtil da, men maden er sparsom, selvom han rationerer, og det bliver en konstant kamp mod tiden for at holde sig i live — særligt fordi NASA endnu ikke ved, at han lever i bedste velgående omstændighederne taget i betragtning.

Der er ingen tvivl om, at Andy Weir har lagt et enormt stort researcharbejde i at skrive “The Martian”. Dens videnskabelige termer overvældede mig hurtigt og gav mig næsten åndenød. Der forelægger et ambitiøst arbejde bag romanen, og jeg var forundret over hvor fint han evner at formidle de tekniske elementer. Min hjerne kortslutter ret hurtigt, når det gælder matematik, kemiske formler og videnskabelige termer, men Weir tager sig god tid til at forklare tingende, og ordlisten bagerst i bogen er også behjælpelig. Bogens protagonist, Mark Watney, beretter om sin tid på Mars igennem elektroniske logbogsoptegnelser, hvori han fortæller om sin hverdag i rummet og de forhindringer, som ham møder. Det er en kaotisk tid, hvor selv de mest basale ting bliver daglige udfordringer, der kan betyde liv eller død for den efterladte astronaut.

“Alle tror, jeg er død. Jeg befinder mig i et Hab designet til at holde i enogtredive dage. “Hvis oxygenatoren bryder sammen, bliver jeg kvalt. Hvis vandindvinderen går i stykker, dør jeg af tørst. Hvis Hab’et revner, vil jeg ligesom bare eksplodere. Hvis ingen af disse ting sker, vil jeg på et tidspunkt løbe tør for fødevarer og sulte ihjel. Så ja, jeg er på skideren.””

“The Martian” er ikke kun en bog om en mands næsten umulige kamp for overlevelse i rummet, hvor ingen ved, at han er, men det er i lige så høj grad en fortælling om troen på det bedste i mennesket og dets evige stændighed for overlvelse. Mark er en stærk fortæller, der nægter at tage den lette udvej. Han er stædig og griber om humoren som gjaldt det hans liv; Mark er optimistisk af sind, en mulighedernes mand, der griber den minimale chance for overlevelse med en visheden om, at det højst sandsyngeligt vil mislykkes, men han griber den stadig. Weir ligger stor vægt på at skabe en realistisk fortælling om en mands kamp for overlevelse i rummet, og af samme grund mangler jeg et modstykke til hans gåpåmod; døden ånder ham konstant i nakken, og alligevel mister han aldrig håbet. End ikke et splitsekund, og bogen mangler derfor introspektion, for overhovedet at kunne skrive en realistisk roman om en moderne Robinson Crusoes overlevelse i ydre rummet.

Marks dagligdag dokumenteres i logbogsfrom med et talesprog som gør, at læseren komme mere ind på livet af ham, og det er det eneste tidspunkt, hvor omstændigheder bliver bare en smule mærkbare hos ham, selvom hans bekymringer forsvinder lige så hurtigt som dug for solen. Fordi bogen kredser om marks overlevelse, bliver glider bogen langsomt over i en manuallignende fortælling om, hvordan man overlever det umulige rent praktisk. Jeg nød dog at følge Marks kaotiske dagligdag på den lille rumstationen, hvor han forsøger at opdyrke kartofler, for at forbedre sine overlevelsesmuligheder. Det var dog ret åbenlyst, hvor Weir gerne ville hen med sin historie, og af samme grund var jeg ikke i tvivl om dens slutning, der forekom mig en kende flad, forventelig og forudsigelig. Jeg sad derfor aldrig på helt ude kanten, gribende om bogen.

“Hab’et er min eneste flig af civilisation, og at se det forsvinde på min vej væk, gjorde mig mere utilpas, end hvad jeg har lyst til at indrømme.”

Hvor absurd det end lyder, bogens handling taget i betragtning, så er “The Martian” virkelig en morsom bog. Selvom jeg ofte himlede med øjnene over Marks platte indfald i et forsøg på at være sjov, tog jeg ofte mig selv i at falde for hans skøre humor, ved at grinte højlydt og ryste smilende på hovedet. Særligt hans langt ude argument om, at han på grund af visse love faktisk kan betegnes som en rumpirat, fik mig til at grine. “The Martian” er en udemærket science-fiktion roman med fejl og mangler, men det er også en bog med helt grundlæggende tematikker som menneskets vedholdende og stædige håb, men den ligger også vægt på noget langt større, som strækker sig ud over det enkelte menneske, og som forener menneskeheden og viser den fra sin bedste side. Det er det, som jeg tænker på, når mit blik strejfer bogen i bogreolen midte.

6 thoughts on ““The Martian” af Andy Weir

  1. Jeg har virkelig længe overvejet, om dette er en bog, som jeg vil læse. Jeg så filmen her den anden dag, og kom endnu engang i tvivl – men efter at have læst din anmeldelse, så tror jeg, at jeg må læse den en dag! :D

    1. Hvad synes du om filmen? Den er jeg nemlig selv lidt tøvende omkring. Hvis man har lyst til en underholdende science fiktion roman, så er “The Martian” helt sikkert et bud på en bog. Jeg nød den, selvom jeg også så dens mange fejl og mangler.

      1. Jeg synes den var rigtig god! Normalt er jeg ikke så fan af sci-fi film, men den var både sjov, spændende og så fangende! :)

      2. Science-fiktion er også en genre i det hele taget, som jeg gerne vil stifte mere bekendtskab med. Jeg synes, at det er en noget så spændende genre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.