“The Book of Strange New Things” af Michel Faber


“The Book of Strange New Things” af Michel Faber, fra forlaget Canongate Books, udgivet i 2015 (org. udgivet i 2014).

Den engelske præst Peter Leigh er bestemt til at blive sendt ud i rummet til en fjern planet kaldet Oasis, for at missionerer der. Planeten er nemlig befolket med bemærkelsesværdige væsner, hvis hjerter banker for de bibelske skrifter. Men at rejse bort fra jorden og sit liv der, er ingen let opgave for Peter. I det øjeblik han forlader jordens atmosfære, begynder hans tilbageværende liv på jorden at falde fra hinanden; verden eksploderer og slår revner i hans forhold til sin kone, der fortvivlet forsøger at holde modet oppe, og langsomt, ganske langsomt, glider Peter ud af hendes favntag og over i armene på det fremmede på planeten Oasis.

Michel Faber er en forfatters, som jeg længe gerne har ville stifte bekendtskab med, og min begyndelse med ham skete med hans seneste bog, “The Book of Strange New Things”, der var alt det, som jeg havde håbet på, men så alligevel ikke. Hvor jeg have ventet mig en gribende fortælling om en mands mission om at missionerer i det ydre rum, viste historien at være så meget mere. Bogens protagonist Peter er stærkt troende, fordi kristendommen reddede ham fra en tilværelse i rendesten, men han er ikke så troede, at han ikke er rationel. Han bortforklarer ikke alt med religiøse udsagn, og fralægger sig den evolutionære tankegang, selvom religionen er en grundlæggende byggesten i hans person. Peter bruger derimod sin religion til at tro på det bedste i menneskeheden — inklusivt de, der ikke nødvendigvis stammer fra jorden. Forfatteren tager ikke selv noget religiøst standpunkt, men gør i stedet Peter til en alsidig mand, som hverken er stødende over for de, der har religionen i hjertet, eller de, som har fundet svar andetsteds, og det er en vanskelig men mestret balancegang.

“The world changes too fast. You take your eyes off something that’s always been there, and the next minute it’s just a memory.”

Ikke alene vandt Faber mig med sin flydende prosa og gribende fortælling om livet i det ydre rum — både for jordmennesket, men også for rumvæsnerne, men det var i særdeleshed den splittende spænding mellem Peters ønske om at brede kendskabet til den kristne Gud på andre planeter, og som samtidig gjorde, at han forlod sin egen verden, der i allerhøjeste grad behøvede det kendskab mere end nogensinde. Da Peter forlader jorden, bevæger den sig gradvist over i en skyggeverden, der slår revner i menneskeheden: bomber falder fra himlen, og mørket griber fat i menneskene. Hver dag er en kamp for overlevelse. Som tidligere nævnt, så stoler Peter blindt på det gode i mennesket, og det gør han i sådan en grad, at han ikke straks pakker sine ting på rumstationen, da hans kone, Beatrice, skriver om de mange forfærdelige hændelser på jorden. Han stoler på Gud, men mister langsomt troen i takt med at tingenes tilstand forværres, og det åbner op for en helt ny fortælling i historien.

“The Book of Strange New Things” er et stjerneklart bevis på, hvor vellykket genre, der ellers synes at være galakser fra hinanden, kan kan kombineres. Faber trækker på science fiction-geren, men inddrager også den apokalyptiske samt den religiøse. Samme udgør de en harmonisk helhed, der strækker sig fra den ene ende af verdensrummet til den anden, dog uden at ethvert fænomen forklares, hvordan skulle det kunne lade sig gøre på blot 585 sider? Rumvæsnernes natur på planeten Oasis afdækkes aldrig helt, fordi de i sig selv udgøre et helt studie, som Peter og den udvidende læser langsomt lærer at kende ved at træde ind i deres dagligdag, men samtidig afdækkes konflikterne på jorden heller ikke fuldkomment, fordi de Peter kun har din Beatrices ord på situationen, og selvom hun befinder sig midt i en sønderrevet verden, er hun stadig meget uvidende om, hvad det hele skyldes.

“Of course, everybody on earth had the power to reshape reality. It was one of the things Peter and Beatrice talked about a lot. The challenge of getting people to grasp that life was only as grim and confining as you perceived it to be. The challenge of getting people to see that all the immutable facts of existence were not so immutable after all.”

Jeg er ikke selv særligt troende, men jeg fandt megen glæde i Peter og Beatrices mange diskussioner om menneskeheden og religionen, men i tilsvarende grad også om menneskelige engeskaber som åbenhed, næstekærlighed og tillid. “The Book of Strange New Things” er en meget sårbar fortælling om en mand, der langsomt mister troen på alt det, som han har bygget sit liv på, og fordi de mest forstående væsner i hele den store evighed ikke er menneskene på jorden, men derimod fremmede i det ydre rum. Faber skriver med stor integritet, på så overbevisende en måde, at han fik mig til at løfte blikket fra bogen og rette det mod stjernerne på nattehimlen og undres…

Reklamer

2 thoughts on ““The Book of Strange New Things” af Michel Faber

  1. Noelia Alonso

    I’m really intrigued to see how Faber combines religion and science fiction. A lot of people agree about how fantastic this novel is and you seem to be no exception.

    1. Anne Nikoline

      I truly believe it is a good book, and I very much want to read his ‘Petal and the White’ soon — hopefully!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s