“The Road” af Cormac McCarthy


“The Road” af Cormac McCarthy, fra forlaget Picador, udgivet i 2009 (org. udgivet i 2006).

I en gold verden, hvor aske falder fra himlen, og verden ståri brand, vandrer en far og hans søn igennem det døde land. De lever fra dag til dag med kurs fra det kolde nord til sydens varme favntag. De har kun hinanden, og det er dem mod resten af den tilbageværende verden, en verden, der langt fra genkendelig; de resterende mennesker vender sig mod hinanden i desperation for at overleve, og ethvert glimt af medmenneskelighed forsvinder med den gamle verden. Det er en verden uden håb og tro på tilværelsen, og alligevel klynger faren og sønnen sig uhjælpeligt til hinanden uden garanti for overlevelse.

Cormac McCarthys “The Road” har længe været en bog, som jeg har været i vildrede med. Jeg kunne af uforklarlige grunde ikke bestemme mig for, om det var en bog, jeg ville læse eller ej, men da jeg fik bogen i hænderne og lejligheden bød sig, lod jeg mig forsvinde ind i en postapokalyptisk verden uden håb og drømme, og alt omkring mig forsvandt. Sammen med faren og sønnen, der kun omtales som faren og sønnen eller manden og drengen, sluttede jeg mig til deres rejse igennem et mareridtsagtigt land. Hvordan verden er blevet som den er, forklares ikke, og det er heller ikke nødvendigt. Situationen er uforanderlig, og det er kun de, der holder sig i bevægelse, der kan håbe på morgendagens kommen, og jeg fulgte håbefuldt med, selvom håbet langsomt svandt ind.

“You forget what you want to remember, and you remember what you want to forget.”

I takt med at jeg vendte bogens sider, kom jeg til at holde meget af den, uden at jeg helt er klar over hvorfor. Måske skyldes det, at manden og drengen kunne være hvem som helst, og den askegrå verden kunne være i morgen, eller forfatterens alarmerende portrættering, der bærer på et ildevarslende potentiale, eller måske er det den simple skrivestil, der hverken er iøjefaldende eller deltaljeret, men som netop er så passende for bogens præmis, at jeg fandt smukke linjer under de askedækkede ord. I virkeligheden tror jeg, at det er sammenspillet mellem disse, som gør, at bogen vandt indpas hos mig. McCarthy skriver med en distanceret nærhed, som jeg fandt særlig beundringsværdig, og samtidig skriver han med en håbløshed, som kun understreger romanen.

McCarthy forsøger ikke, som så mange andre før sig, at skrive om en faretruende og mulig fremtid. Han skriver derimod om den på en overgivende måde, som vidner om, at den unægteligt vil komme, og at mennesket vil forsøge at overleve den. Han skriver ikke om den gradvise overgang fra verdenen, som vi kender den, til dens komplette formørkelse, men derimod indfører han sin læser direkte i tingenes midte efter verden er blevet et skyggefuldt landskab. Han skriver ikke advarende om, at menneskeheden må rette ind, før det er for sent, men derimod om menneskets forsøg på overlevelse; manden og drengen holder sig i gang, fordi de har hinanden. Uden drengen ville mandens liv være meningsløst, og drengen ville have svært ved at overleve, hvis ikke han havde sin far. De uddør en todelt helhed, som forfatteren forsøger at sønderrive.

“People were always getting ready for tomorrow. I didn’t believe in that. Tomorrow wasn’t getting ready for them. It didn’t even know they were there.”

Mine mange gisninger om romanens udkom efterlod mig med kuldegysninger, for selvom handlingen er forholds flad og lineær, så er forfatterens intentioner ikke til at overse. McCarthy overlader det helt og aldeles til læseren at sætte det sidste punktum, men han gør det ikke typisk passivt. Han udlægger små ledetråde og motiver, som er så dobbelttydige, at det er svært at nå frem en endelig konklusion. Selv nu, hvor jeg afrunder min læsning med disse ord, veksler jeg forsat mellem de to udfald, som bogen kan have, og jeg er stadig ikke sikker. Derimod ved jeg med sikkerhed, at jeg glad for, at jeg endelig læste bogen, og jeg kan kun ærgre mig over, at jeg ikke læste den noget før.

7 thoughts on ““The Road” af Cormac McCarthy

 1. Jeg kan ikke være mere enig! Elsker den bog – den simple skrivestil forbundet med beskrivelsen af den golde, kolde verden er helt perfekt og efterlader virkelig et stort indtryk. Godt du kom igang med at læse den ;)

  1. Det kom virkelig bag på mig, hvor godt han skriver. Særligt i dette tilfælde, hvor bogen jo handler om noget meget lidt smukt, og alligevel formår han at skrive smukke sætninger. Har du læst andre af hans værker?

   1. Lige præcis! Det kom også meget bag på mig, men er egentlig ret vild med kombinationen af det smukke med det meget dystre – minder mig lidt om digte, der beskriver fx en krig. Nej, jeg kender faktisk ikke til andre af hans værker. Jeg kan godt være bange for, at de kommer til at skuffe én, nu hvor man er så vild med den her… Men engang, så skal de da også tjekkes ud ;)

 2. Bogen har jeg længe ville læse, men af en eller anden grund, er det aldrig den, jeg hiver ud fra reolen.
  Snart bliver det dog denne bogs tur – især din anmeldelse, har gjort mig ekstra nysgerrig.

  1. Hvis ikke du allerede ejer den, mener jeg, at jeg fandt den til 40 kroner i Arnold Busck, godt nok i København, men måske de også har den i Odense? Det er en god bog. Sikkert ikke en bog for alle, men den gjorde bare et eller andet overraskende ved mig.

 3. Den bog er så enkel og samtidig så brutal og nådesløs, at det nærmest gør ondt at læse den! Jeg var meget begejstret for den, men var også lidt farvet af at have set filmen (hvilket selvfølgelig hjalp med at danne nogle af billederne undervejs – jeg ved ikke, om jeg havde holdt lige så meget af bogen uden at have set filmen først, men det er jo lige meget nu).

  Jeg kan dog sagtens forstå dem, som ikke kan lide bogen, for fortællestilen er speciel, og ind imellem er den så tindrende simpel, at det næsten er provokerende. Men meget virkningsfuldt.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  1. Du har så evigt ret, og jeg kunne ikke have sagt det bedre selv, selvom jeg endnu har filmen til gode.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.