“Bleak House” af Charles Dickens


“Bleak House” af Charles Dickens, fra forlaget Penguin Classics, udgivet i 2011 (org. udgivet i 1853).

Sir Leicester Dedlock lever en stilfærdig tilværelse som den velanset aristokrat han er sammen med sin kone Lady Dedlock, men Lady Dedlock bærer på en frygtelig hemmelighed, der ville kunne ødelægge hendes omdømme; som ung fødte hun sin elskers barn. Hvad hun ikke ved, er at det barn endnu er i live, og hvad værre er, er at nogen tæt på hende kender til sandheden. Det uægte barn, Esther Summerson, søger sin biologiske arv, og det bringer hende til Bleak House, hvor skyggerne tvinges ud i lyset.

“Bleak House” er fyldt med subplots, og handlingen bevæger sig således ned af nogle af Englands mest skyggefulde gader og stræder, kun svagt oplyst af vage gadeløgter. Med stor sikkerhed skriver Charles Dickens en mesterlig roman om, hvordan fortiden spøgelser uundgåeligt hjemsøger nutiden. Esther Summerson, der også er romanens hovedperson og delvise fortæller, afbilledes som den ultimative viktorianske kvinde med de dertilhørende idealer og traditioner, og derfor bliver hun på mange punkter et modstykke til romanens resterende persongalleri, der alle har mørke gemt i deres sind. Selvom jeg nød at følge hendes skyggefulde færd til Bleak House, så var det særligt Lady Dedlock, der vandt mit hjerte. Hun er en falden kvinde, der forsøger at holde denne del af sig selv skjult fra omverdenen, og hun forsøger virkelig at være en god kvinde og hustru til sin mand. Dog er der noget mørkt og pinagtigt over hendes karakter, som fangede min opmærksomhed, og som gjorde, at jeg nød at høre om hende.

“If the world go wrong, it was, in some off-hand manner, never meant to go right.”

Meget kan man sige om Dickens; han er en ambitiøs mand med mange historier på sinde, og et hav af ord til at fortælle dem, men han er også en af de mest bredtfavnende forfattere, når det kommer til persongallerier. Hvor handlingen til tider kan trække i langdrag, eller Dickens svælger i dybsindige beskrivelser af atmosfærer eller omgivelser, opvejer han for i skabelsen af sine personligheder. Personerne er ofte mange, men de er også overraskende genkendelig. Hver karakter drives af eget motiv, og det sætter sit tydelige præg på handlingen, som netop får den til at forgrene sig ud i underhandlinger, der styrker den overordnet fortælling. Karaktererne er alvorlige, fjollede og relaterebare, og det er altid det element, som jeg husker Dickens’ romaner for snarere end deres handling, noget jeg finder meget sigende om hans forfatterskab.

Dickens er dermedsagt ikke en dårlig historiefortæller, for de egenskaber, som det kræver at skabe så levende karakterer, som han formår, afspejler sig også i hans fortællinger. “Bleak House” har meget på hjertet og består ikke kun af en masse subplots, men er også sammensat af en mørk leg med genrer. Med stor overbevisning skaber Dickens en historie, der tager afsæt i mysterier og mørke, der fører over i noget, der med lethed kunne forveksles med krimigenren, men samtidig formår han også at skrive sin dystre fortælling med stor humor og overskud, og jeg bøjer mig i støvet for hans skriveegenskaber.

“I only ask to be free. The butterflies are free. Mankind will surely not deny to Harold Skimpole what it concedes to the butterflies.”

“Bleak House” er på mange måder en typisk Dickens-roman; den er et klart indblik i forskellige samfundsklasser, og de intrigere, der binder dem nødvendigt sammen. Dickens sætter vaneligt min tålmodighed på prøve, på grund af hans gennemgående tendens til at dvæle ved detaljernes detalje, og han er derfor en forfatter, der kræver noget særlig af sin læser. Samtidig bringer han alt til live og giver det en sjæl. Romanens begyndelse handler om en tyk og uigennemtrængelig tåge, der lægger sig over byen. Det er en levende bog, og efterlod sig et let men sikkert aftryk i mit hjerte.

2 thoughts on ““Bleak House” af Charles Dickens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.