“The Summer Without Men” af Siri Hustvedt


“The Summer Without Men” af Siri Hustvedt, fra forlaget Sceptre, udgivet i 2011 (org. udgivet i 2006).

Mia Fredrickson befinder sig på en skillevej i sit liv; efter 30 års ægteskab, ønsker hendes mand at de skal holde en pause fra hinanden, og Mia tvinges til at revurdere sin tilværelse. Denne pludselige udmeldning sender hende på psykiatrisk afdeling, hvor hun efter sin udskrivelse derfra rejser tilbage til sin barndomsby, hvor hendes mor bor på et plejehjem. Alene og ensom begræder Mia sin triste skæbne, imens livet omkring ind åbner sig i form af de ældre kvinder på plejehjemme og de unge piger, som hun underviser i poesi. En verden åbner sig, og Mia må forsøge at finde fodfæste på ny.

Siri Hustvedt har en udsædvanlig evne til at blande videnskab og poesi, og det er særlig beundringsværdigt. Hustvedt beskæftiger sig i høj grad med videnskablige tilgange med henblik på det neurologiske, men det er aldrig noget som tynger teksten, fordi hun formidler den på lyrisk vis. Hvert et ord er en essentiel bestanddel i en harmonisk melodi. “The Summer Without Men” er ingen undtagelse, og den bærer også Hustvedts typiske feministiske tilgang, som også kendetegner resten af hendes forfatterskab. Hendes videnshorisont synes endeløs, men hun er meget beskeden omkring det, og det gør det til en evig fornøjelse at læse hendes bøger.

“A book is a collaboration between the one who reads and what is read and, at its best, that coming together is a love story like any other.”

“The Summer Wihtout Men” er anderledes fra det, som jeg tidligere har læst af Hustvedt. Bogens struktur er drømmende brudstykker af pludselige indskydelser og dvælende øjeblikke. Hustvedt er ingen nem forfatter, men hun er alt besværet værd; “The Summer Wihtout Men” er ingen uproblematisk historie. Den har sine fejl, men den har også forfatterens forførende charme som hviler i ordenes struktur. Samtidig er historien kerne meget basal. Den følger Mias rejse, hvor hun endnu en gang må forsøge at fine sig til rette i tilværelsen, men den handler også om de forandringer som medfølger ved denne proces. Denne simpelthed fortælles gennem flere lag, som gør den langt mere kompleks.

Handlingen fortælles igennem Mia i nutiden, men den er også fyldt med tilbageblik, der omhandler hendes liv før sit ægteskab, og de mennesker, som hun var tæt med. Den fortælles også igennem en emailkorrespondancer og telefonsamtaler med Mias terapeut. Der er også direkte henvendelser til læseren selv, og på grund af den fragmentariske skrivestil, bliver “The Summer Without Men” en helt særlig oplevelse, der kræver noget af sin læser; der er talrige referencer til blandt andet Freud, Plato og Aristotles, og Hustvedt formår også at inkorporere brudstykker af lyriske mesterværker. På trods af bogens titel og ledende forside, er bogen ikke fjerlet og sommerlig, men derimod kompleks og nuanceret i både sprog og komposition.

There are tragedies and there are comedies, aren’t there? And they are often more the same than different, rather like men and women, if you ask me. A comedy depends on stopping the story at exactly the right moment.”

Siri Hustvedt benytter sig af en velkendt og simpel handlingstråd, og gør den til noget eksklusivt og enestående alene på grund af formidlingen af den. Historiens udgang er uvis, fordi, som Hustvedt skriver, så er forskellen på en tragedie og en komedie at stoppe historien på det helt rigtige øjeblik, og det er en tanke, som gennemsyrer “The Summer Without Men”. Meget undlades eller formidles dobbelttydig igennem poesien, og det gør det både til en fascinerende såvel som en frusterende bog at læse. Hustvedt har modet til at indarbejde feministiske elementer, erkendelsesteori og neurovidenskab, samtidig med at hun henviser til europæisk litteratur og filosofi, som hun formidler poetisk, og selvom det samlet set kræver, at man som læser holder tungen lige i munden, så er det også en særskilt fortælling om det at være menneske.

2 thoughts on ““The Summer Without Men” af Siri Hustvedt

    1. Hustvedt er fantastisk, men jeg var heller ikke vildt begejstret for ‘The Summer Without Men’.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.