“First Rider’s Call” af Kristen Britain (Green Rider #2)


“First Rider’s Call” af Kristen Britain, fra forlaget Gollancz, udgivet i 2011 (org. udgivet i 2003).

Karigan G’ladheon er indtrådt som en fast rytter blandt konges garde i kongeriget Sacoridia. Hendes dagligdag er fyldt med træning, da fjerne, ildevarslende og udefrakommende begynder at trænge ind på kongeriget, og på den mur, som omgiver det. Muren slår revner, og da tager Karigans endnu en gang fart. Med sin trofaste følgesvend og ganger, drager hun ud for at besejre disse truende fjender, da fortiden giver ekko i hendes erindringer, og en profeti efterlader hende tvivlrådig og uden svar. Mørket trækker sig sammen om kongerigets beskyttende mure, og får det til at slå revner, og det samme gør Karigans fortid, den slår revner som truer med sammenbrud.

Hvor den første bog i serien gang på gang efterlader mig overvældet med sin historie, var det med tøvende hænder, at jeg endnu en gang satte mig for at læse “First Rider’s Call”. Hvor “Green Rider” var lang med med en vis overskuelighed på grund af sin introduktion og gradvise uddybning af det univers, som Kristen Britain har skabt, virker “First Rider’s Call” langt mere rodet og uredigeret. Handlingen kunne med lethed være adskillige hundrede sider kortere og stadig følge historiens mange gæve karakterer på kryds og tværs af tider, men i stedet trækker roman i langdrag med adskellige sekvenser som på sin vis birdrager med en smule dybde af livet i inden for Sacoridias murer, men stadig tjener de intet større formål, og kunne af samme grund være undladt helt.

“Only a coward stays cloaked in invisibility.”

Jeg beundrer Kristen Britain for hendes evne til at skrive klart og tydeligt, og samtidig skabe et feudalt univers bestående af magiske elementer fulde af dybde og indsigt. Det er altid med stor glæde, at jeg ser tilbage på “Green Rider”, et smil som dog blegner en smule, når tankerne falder på denne roman. Jeg har aldrig været særlig begejstret for romaner med skiftende fortælleperspektiv, og “First Rider’s Call” sætter gang på gang min tålmodighed på prøve. Ikke alene er de fortællenede synspunkter mange, men de springer også i tid og sted, og fordi kapitlerne ofte er lange, forekom det mig ofte vanskeligt at holde tungen lige i munden hvad angår handlingens forløb.

Det sagt så udvider “First Rider’s Call” også handlingens horisont rent historisk. Med dagbogsoptegnelser fortælles mørke beretninger fra fjerne tider, som hjemsøger i historiens nutid. At følge Karigan G’ladheons bedrifter som ridder er altid fornøjelige, do afbrydes hendes historie ofte er intetsigende passager med en skiftende synspunkter, hvis bidrag er minimal er slet intet. Flere karakterer optager hele og halve sider, hvor handlingen fortælles fra en anden vinkel end Karigans, og det potentiale som ligger i denne strukturelle teknik bliver sjældent udnyttet til fulde, og det er på trods af at den har været undervejs i fem år siden den første bogs udgivelse.

Lil touched her own brooch, which was clasped to the green and blue plaid she wore draped across her shoulder, and drew comfort and strength from it. It had helped her come this far between the layers of the world. Its resonance sang through her and the girl’s brooch seemed to sparkle in response.”

“First Rider’s Call” en vag forsættelse, og bekræfter fordommen om den svære toer. Selve grundidéen for bogen er udmærket uden at være revolutionerende, og jeg tror af hjertet på, at Britain kunne have leveret en langt mere sikker på, hvis den havde været adskillige hundrede sider kortere og langt mere ordnet i handling og struktur, så ordene ikke løber sammen som blæk mellem læserens hænder. Det gjorde, at min læsning træk ud og føltes lige så uoverskuelig som handlingen selv, men min læsning var ikke ubetinget regnfuld; midt i kaosset fandt jeg også enkelte solstråler, der i et kort øjeblik jog de regnvåde skygger bort med min latter. Med “First Rider’s Call” fremsætter forfatteren også en vigtig pointe om, at ingen af os er helte, men at vi gør det bedste vi kan med hvad vi har, og det opsamler på mange måder bogens lange, lange handling.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.