Dewey’s Read-a-Thon: et læsedøgn


Det er det samme hver gang; måneder forinden sætter jeg et stort kryds i min kalender, og tæller dagene utålmodigt. Jeg planlægger en stor stak bøger taktisk og efter lyst, og jeg udser mig det helt rigtige stemningsfyldte krus til at drikke te af. På lørdag løber Dewey’s Read-a-Thon atter af stablen, en litterære beginvehed, som finder sted to gange om året bestående af 24 timer dedikeret til læsningen. Selvom jeg holder meget af tanken om at vælge efter spontan lyst, holdes jeg sammen af forbredelse, listeskrivning og planlægning, og for at undgå panik har jeg nøje udvalgt en stak bøger, som vil danne rammerne for mit læsedøgn. Min stak er fem bøger høj og varierer i længde såvel som genre. I de sidste to år, har den kære Rikke i traditionens tro startet læsemarathonsdøgnet ud med den samme bog, og denne gang er ingen undtagelse. Valget er faldet på “Mariana” af Monica Dickens; en overset klassiker om en piges liv i Paris og de medfølgende kærlighedskvaler. Det er så fin en bog, at jeg har haft svært ved ikke bare at læse den, da jeg modtog den med posten.

Dernæst vil jeg læse “A Tale For the Time Being”, som var blandt finale titlerne til 2013 Man Booker Price. Det er en romanen der spænder bredt over tid og generationer, om en piges vision om at nedfælde sin bedstemors livshistorie før hun tager sit eget liv, og hvordan denne historie skyller op på stranden til en forfatter. Når bogen er læst og teen drukket, forventer jeg, at ørket er faldet på. Jeg vil derfor læste “The Five Children and It” af E Nesbitt, en himmelfin fortælling om fem børn, der møder en sandde, som indhylder deres hverdag i magi og eventyr. Børneklassikere er for mig altid et sikkert hit på grund af deres sødme og rolige tempo, og det samme forventer jeg mig af denne. Når øjnene bliver trætte og søvnen begynder at melde sig, vil jeg læse Daphne du Mauriers “The Doll: Short Stories” som skulle være fulde af mørke skygger, som forhåbentlig kan holde mig vågen det meste af natten. Sidst i min læsestak har jeg “The Pearl” af John Steinbeck, hvis handling jeg ikke er bekendt med, men historien er så kort, at jeg selv vil lade den røbe sig for mig, når tid er. Som altid planlægger jeg også en backup-bog i det tilfælde, at jeg skulle nå i bund med min læsning. Jeg har gjort mig nogle overvejelser om bogen, men jeg tror, at jeg vil udvælge bogen på baggrund af døgnets resterende timer, så jeg bedst muligt kan nå at læse den færdig.

Jeg håber dog, at kunne nå i bund med alle bøgerne, men eftersom at jeg skal i GO’ Morgen Danmark søndag morgen for at tale litterært, vil jeg blive frarøvet er par timers læsning, men kun for at tale om en helt særlig læseglæde, men mere om det senere. Det er dog ikke kun de mange bøger, som jeg glæder mig til, men også den sprudlende glæde, der er ved at dedikere et helt døgn til læsningen med så mange andre på verdensplan. Jeg vil dele mine læseglæder under hashtagget #readathon, samt på min Twitter, Instagram, Goodreads og blog med løbende stemningsbilleder, og jeg vil også glæde mig til at heppe på andre læsere af hjertets lyst, når læsningen er lang og øjenlågene tunge. Dewey’s Read-a-Thon er magisk, fordi det forener læsere på kryds og tværs af internettet; og på den måde deler ordenes magi.

Hvad med jer? Skal I også læse natten bort? I så fald, hvordan ser jeres bogstak ud? Ligger der en bestemt strategi bag jeres valg af bøger? Hvordan forbereder I jer? Og hvor kan jeg følge jeres læsedøgn? Jeg håber, at vi læses ved!

17 thoughts on “Dewey’s Read-a-Thon: et læsedøgn

 1. Jeg skal deltage for første og gang og glæder mig SÅ meget! Jeg skal dog sove om natten – kan ikke det der med at holde mig vågen (med mindre der er cocktails og et dansegulv …) Jeg skal udelukkende læse Jane Austen og har købt nogle særligt fine udgaver til lejligheden.

  Jeg glæder mig til at følge dit læse-døgn!

  Du kan følge mig her:
  Blog: http://bookwormscloset.com/
  Twitter: https://twitter.com/BookwormsCloset
  Goodreads: https://www.goodreads.com/user/show/2963923-gitte
  Instagram: https://instagram.com/bookwormscloset/

  1. Hvor er det bare godt! Jeg håber virkelig, at dit døgn bliver lige så magisk, som mine efterhånden mange alle har været det. Readathon er sådan et skønt initiativt, og hver gang er der flere og flere, som tilmelder sig. Åh, et helt døgn kun dedikeret til Austen? Det lyder som ren magi! Hvilken af hendes bøger regner du med at starte ud med? Læser du dem kronologisk efter udgivelse, lyst eller måske noget helt tredje?

   Jeg glæder også mig meget til at følge dit læsedøgn!

 2. Jeg glæder mig sådan til at deltage, og følge med i dit læsedøgn! :D
  Jeg er endnu ved at gennemtænke stakken, men de fleste snacks osv. er blevet købt, så det meste er på plads dér!
  Det bliver spændende at se dig i TV! ;)

  1. I lige måde, Rikke! Det er altid så fornøjeligt at følge andres lægedøgn. Jeg er i særdeleshed spændt på dine udvalgte bøger.

   Åh ja, særligt efter et døgn uden eller med meget lidt søvn. Jeg håber de kan fikse det med makeup inden jeg skal på. :D

  1. Hvor er det godt at høre! Jeg glæder mig simpelthen også sådan til at læse den. Den lyder intet mindre end gribende.

 3. Det er lige før, jeg mistænker dig for at have farvekoordineret din bogstak – den er meget smukt sammensat :-)

  Jeg glæder mig særligt til at høre, hvad du synes om ‘The Doll: Short Stories’. Jeg var meget begejstret for ‘Rebecca’ af samme forfatter, men har desværre ikke læst så meget andet af hende (noget jeg snart bør gøre noget ved… )

  God fornøjelse på lørdag og held og lykke med optagelsen søndag :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  1. Tro mig, jeg bed også pludselig mærke i det. Jeg skrev sågar et tweet om det på Twitter – det er lidt skægt, men pænt ser det da ud.

   “Rebecca” er intet mindre end en vidunderlig bog og blandt mine absolutte yndlingsbøger. Du bør helt sikkert læse mere af hende. Jeg kunne godt lide “Frenchman’s Creek” som ikke er særlig gotisk, men en eventyrlig kærlighedshistorie og eksistentielle problemstillinger – og sørøvere! Det er sådan en god historie.

   Tak! Jeg glæder mig sådan – til begge dele! Du deltager måske ikke selv på lørdag?

   1. Undskyld, men… skrev du sørøvere? Jeg SKAL læse den bog så :D

    Jo, jeg deltager – men kun om lørdagen. Kan desværre ikke deltage om søndagen, så jeg er kun med halvdelen af tiden. Jeg må tage revanche til efteråret :-)

    Mvh.
    Den lille Bogblog

   2. Det gjorde jeg nemlig – den er virkelig skøn!

    Lørdagen er også fuld af mange timer, så jeg vil glæde mig til at følge dit halve læsedøgn.

 4. Jeg glæder mig rigtig meget til at deltage for første gang, og går nu bare stille og venter på, at det skal blive lørdag. Det er med en spirende glæde jeg kigger på mine udvalgte bøger, og kan næsten ikke vente til at begive mig ud på eventyrne.
  Sikke en fin fin bunke du har udvalgt! Jeg glæder mig til at følge din læsning, og til at høre din mening om “The five children and, it”.

  1. Readathon er uden tvivl en af årets bedste litterære begivenheder, hvis du spørger mig. Det er virkelig svært, som du selv skriver, at holde sig tilbage fra de udvalgte bøger, og ikke bare give sig i kast med dem omgående. Særligt “Mariana” glæder jeg mig til at læse, og heldigvis er det min første bog i stakken, så ventetiden er ikke så lang igen.

 5. Sikke en fin stak du har samlet dig – sjovt hvordan farverne passer sammen. :)
  Jeg har også “The Pearl” i min læsestak og ser meget frem til at læse den.
  Hvor spændende at du skal i TV – det glæder jeg mig til at se! :D

  1. Jeg var også selv lidt overrasket over, hvor fine i farvesammensætningen de er – uden at det er planlagt. Af grunde giver det mig også ro i sjælen, at de passer så fint sammen. Jeg ved ikke hvorfor, giver det mening? :p

   Jeg glæder mig sådan til at se, hvad du synes om “The Pearl”. Hvornår regner du med at læse den? Er det noget, som du har planlagt og bestemt?

   Det bliver lidt vildt at skulle i fjernsynet. Særligt når jeg næppe når at få sovet ret meget. Jeg håber de kan fikse det i makuppen inden. :D Og hvad bedre er, er at jeg får lov at tale om litteratur, og så gør det ikke spor, at det er midt i readathon.

 6. Tror ikke jeg skal være med denne gang. I hvert fald ikke i alle 24 timer. Hvis ikke jeg skal noget den dag, så kan det da godt være jeg læser med alligevel 😋

  1. En håndfuld timer er vel også helt okay? Jeg gjorde det en gang sådan, at jeg startede klokken otte lørdag, fordi jeg havde aftaler tidligt søndag morgen, og jeg alligevel gerne ville have 24 timer til læsningen. Den mulighed er der også. Sjovt var det i hvert fald.

   1. Ja det er rigtig nok. Læser nok lidt med. Kan se at jeg ikke skal noget før søndag klokken 12 😃 og jeg elsker at have en undskyldning for at læse 😇

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.