Min læse-krukke


Den står som en trofast del af min bogreol, midt i vrimlen af titler, tynde og tykke bøger, stråler den i al sin ambivalens; en farvestrålende lille krukke af ulæste bøger og litteræreeventyr, som endnu venter på at blive oplevet bryder de sirlige bogrygge i min reol, men selvom krukken er farvestrålende, ligger der også et fint lag støv på dens låg, og det smil, som den første fremkaldte hos mig, fortrækker sig nu i en kedelig grimasse. Jeg får nemlig ikke brugt min læsekrukke eller TBR-jar om man vil.

Tilbage i midten af 2013 nedskrev jeg slavisk enhver ulæst titel på linjeret papir, som jeg foldede på midten og lod falde ned i krukken i håb om, at jeg fra tid til anden vil benytte mig af den, når min læsning gled over i en tørkeperiode, men det skete aldrig mere end én gang. Selvom mine ulæste bøger nu alle var at finde i den lille krukke, opdaterede jeg den ikke med de nyindkøbte og ulæste skatte, som jeg tilføjede til mine hylder, og jeg benyttede mig heller ikke at dens funktion. I går opdaterede jeg den så, og det kedelige sammenfoldede papir blev udskiftet med pastelfarver, som jeg rullede sammen og forseglede med et klistermærke før de kom i glasset.

Jeg fik et ubegrundet behov for at opdatere min lille krukke i går, og anledningen kunne ikke have været bedre, for sidst på aftenen vedblev jeg at tage bog efter bog ned, læse dens første kapitel for så at stille den tilbage på sin vante plads. Derfor trak jeg en seddel fra glasset af ren og skær morskab, med et spinkelt håb om en ulæst titel, jeg oprigtigt havde lyst til at læse. Jeg trak i stedet en læst titel, som havde forvildet sig ned i glasset ved en fejl, men en pludselig lyst til at genlæse bogen blomstrede i mig, og jeg fandt den derfor frem. Allerede på første side kluklo jeg, og selvom mine forventninger for fremtidigt brug af mit TBR-jar er små, giver det mig en sikker forvished at have glasset stående. Selv med et let lag støv på låget.

Har I også et TBR-jar med alle jeres ulæste bøger nedskrevet i? Er I ligesom jeg dårligt til at få det brugt, eller når jeres dårligt at samle støv, før I har trukket en ny seddel?

13 thoughts on “Min læse-krukke

 1. Uh nej, sådan en krukke har jeg ikke anskaffet mig – måske fordi der ikke står så pokkers mange bøger på min reol endnu. Jeg har ikke det store problem (endnu), med at skulle vælge blandt de ulæste bøger på reolen. Men måske det kommer en dag? :D

  1. Om ikke andet er det virkelig hyggeligt at lave. Men skønt at dine hylder endnu ikke er så overfyldte!

 2. Det ville slet ikke være noget for mig med sådan en krukke, jeg elsker at sidde og kigge på mine ulæste bøger og tænke over hvad jeg er i humør til.

  1. Det plejer jeg også selv at gøre. Jeg synes bare sådan en krukke er fin at have stående – selv når den ikke bruges eller opdateres.

 3. Sikke en fin lille krukke. :)
  Jeg har også sådan et glas med alle mine ulæste bøger, men jeg bruger til gengæld min flittigt. Ikke fordi jeg aldrig ved hvad jeg skal læse, og heller ikke fordi jeg ikke læser andre bøger end den, jeg nu en gang trækker. Men fordi jeg også var lidt bange for, at jeg aldrig ville få den brugt. Så jeg trækker en ny lap papir hver uge. Det fungerer egentligt rigtig godt, for jeg synes ikke altid, at jeg lige har et overblik over mine ulæste bøger. Det giver også lidt plads til noget hyggelæsning midt i et ellers ret læsetungt semester. :D

  1. Ih, mange tak!
   Det er nu så fin en ting at have stående – selv hvis man ikke bruger den. Jeg kan godt lide, at du læser en bog om ugen fra den. Det burde jeg måske selv gøre?

 4. En sådan krukke har jeg ikke, min liste er ikke længere end at den sagtens kan være i mit hoved. Jeg vælger næste bog ud fra hvor meget tid jeg kan afsætte til at læse i den kommende periode, lettere bøger i løbet af semesterne med enkelte undtagelser, og så tunge bøger i sommerferien. I løbet af i år skal den gerne tømmes for ulæste bøger (måske kan nogle af eventyr samlinger og samlinger af små fortællinger få lov at stå).

  1. Det lyder ganske overskueligt. Jeg synes nu selv, at jeg har et ret godt billede af mine ulæste bøger, men jeg synes samtidig at idéen om sådan et glas er sjovt nok til at lave et. Jeg holder i hvert fald meget af at kigge på de farvestrålende små stykker papir.
   God taktik med lettere bøger i løbet af semestrene og de tungere bøger i ferierne i øvrigt!

 5. Jeg har ikke sådan et, men det kunne da være sjovt. Jeg har ikke mange bøger endnu, men det kommer helt sikkert :D Jeg har dog en lang to-read liste alligevel – bare inde på goodreads :D

  1. Alle bogsamlinger skal jo starte et sted. Enhver bogsamling grundlægges med bare én bog, og enhver tilføjelse er en byggesten i projektet. Om ikke andet er det rigtigt sjovt at lave sådan et glas – selvom man bruger Goodreads.

   1. Ja det kan jeg godt forestille mig 😀 jeg elsker den slags 😀

 6. Min lille krukke står også bare og samler støv.. Men det kan da være, at jeg skal gøre ligesom dig og peppe den lidt op med nogle farverige papirstykker! Det må jeg overveje :D

  1. Det er næsten som en ulykke historie, ikke sand? Jeg nød i hvert fald at fylde min med farver og klistermærker, og måske kan det indbyde til at jeg bil bruge den fra tid til anden. Om ikke andet er det virkelig hyggeligt at sidde og lave.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.