“Læserne i Broken Wheel anbefaler” af Katarina Bivald


“Læserne i Broken Wheel anbefaler” (org. titel “Läsarna i Broken Wheel rekommenderar”) af Katarina Bivald, fra forlaget Lindhardt og Ringhof, udgivet i 2014 (org. udgivet i 2013). Læst på dansk – originalsproget er svensk. Anmeldereksemplar fra Lindhardt og Ringhof.

Igennem en årrække har 28-årige Sara fra Sverige skrevet breve med den 75-årige Amy fra Iowa, USA. Deres korrespondance har afspejlet deres fælles interesse for litteratur og læsning, og efter længere tids brevudveksling invitere Amy Sara til sit hjem i den lille by Broken Wheel for at tilbringe sommeren. Da Sara ankommer til byen, viser det sig, at Amy er gået bort imellemtiden. Modvilligt installerer hun sig mellem hendes mange bøger, berørt af hende, læst af hende, og forsøger at finde sig til rette. I et forsøg på at udrette noget i Broken Wheel i Amys minde, forsøger Sara at gennemtvinge hendes kærlighed til bøger i den lille flække, noget der både bliver mødt af spænding og skepsis, og ganske langsomt forenes byen med Sara på grund af litteraturen. Da hendes turistvisum er ved at løbe ud, og venskabets bånd er budnet, sættes byens sammenhold på sin ultimative prøve…

Mit forhold til chick-lit genren er anstrengt. På trods af dens ofte feel-good stemning, er det sjældent, at det er det, som bøgerne efterlader mig med, men da bogen er et sammensurium af blandede læsere og med mange litterærereferencer udgør “Læserne i Broken Wheel anbefaler” af Katarina Bivald et godt udgangspunkt for selv de mest kritiske chick-lit læsere. Bivalds debutroman handler om bøger og de mennesker, der læser dem; en mand forsøger at overvinde sin alkoholisme, imens en religiøs kvinde søger kærlighed, og en ung mand forsøger at finde sig selv. Og i midten af det hele er Amy; byens hjerte, reinkarneret i Saras bogbutik. Bogens struktur og sprog er efter dens genre; det flyder lige så let som det er simpelt, men efterlod ikke noget større indtryk på mig. Kunen vag håndfuld beskrivelser og nære observationer vedblev hos mig som en fjern erindring, hvis stemning fremstår klart, og jeg klyngede mig desperat til dem.

“Bøgerne havde været en beskyttende mur, ja, men ikke kun det. De havde skærmet hende fra omverenen, men også forvandlet omverdenen til en slags sløret kulisse for de virkelige eventyr i hendes liv.”

Katarina Bivald forsøger at indfange den sammenhørighed, som litteratur kan skabe, og modstiller den til det at læse alene, for sig selv og i sin egen verden. Hvor det at dele bøger med andre i hendes optik er hele essensen af det at læse, bliver det at være læselysten på egen vilkår noget isoleret, fastsat og ensomt, og jeg brød mig ikke om den vinkel. Jeg tror på, at det er vigtigt at dele litterære oplevelser med andre og skabe en følelse af noget fælles og gensidigt, men det gør ikke den enkeltes læsning uden dette til dens modsætning. Bivard opstiller skarpe distinktioner og modsætningspar i roman, et sy jeg fandt forenklet og ufuldendt, verdenen er mere kompleks end det. Min spinkle forhåbning om en prisværdig chick-lit bog førte til en længsel efter bogens slutning.

Min irritation forstærkedes af de fiktive karakterers irrationelle tankegang og handling. Da Saras turistvisum nærmer sig sin udløbsdato, er indbyggerne i Broken Wheel kommet til at holde så meget af hende, at de ønsker at hun skal blive. Derfor fremsætter de det, der skal være et ubetydeligt bryllup, som skal muliggøre hendes ophold. Brylluppet skal dog ske mellem Sara og den mand, som hun nære følelser for, men som har svært ved at gengælde hendes følelser på grund af tanken om et langdistanceforhold. Han er en mand, der den ene dag nægter at kaste så meget som et blik i hendes retning, og den næste erklære han sin fulde kærlighed til hende. Uden at røbe bogens slutning, kan jeg sige, at det er det mest fjollede scenarium jeg længe har set, og jeg lukkede derfor heller ikke bogen med den fell-good følelse, som bogens genre forbindes med. I stedet blev det med rullende øjne og en rynken på næsen.

“Kan du mærke det? Duften af nye bøger. Ulæste eventyr. Venner man endnu ikke har lært at kende, timer af magisk virkelighedsflugt, der venter.”

Forfatteren forsøgte at skabe en historie om menneske liv og menneskers læsning, men jeg følte aldrig, at hun for alvor dykkede ned i sin egen historie; hendes karakterer forblev typer, der kun berøres ganske knap, og som ikke efterlod noget indtryk hos mig. I stedet vedblev hun ved dens overflade, hvor hun gradvist begyndte at træde vande. Hvor historien starter ud med bøger, ender den med klichéfyldte slutninger og handlingsmæssige sving, der fik mig til at krumme fødder. Det er en bog, der opsøger sin egen genres problemer og falder i dem med et brag, og det som skulle have været en let læsning om litteratur blev pludselig et sammensurium af fjollerier, som jeg ikke kunne tage alvorligt, fordi bogen ikke tager sig selv alvorligt.

2 thoughts on ““Læserne i Broken Wheel anbefaler” af Katarina Bivald

 1. Rigtig god anmeldelse :-)

  Jeg havde det lidt på samme måde som dig, da jeg læste bogen. Historien tog desværre en “plat” drejning, som virkede ufærdig og useriøs. Jeg synes også, karaktererne var for nemme at gennemskue.

  Dog kunne jeg godt lide de litterære referencer, og det var da også hyggeligt at læse en bog om bøger.

  Men der stopper min begejstring altså også :-)

  1. Tak skal du have, Louise! Jeg er også helt enig med dig i, at karaktererne var for simple og for lette at gennemskue, og der må da også være grænser for den slags inden for chick-lit genren!

   Referencerne var sjove, men jeg føler måske også, at de skulle opveje bogen for dens mangler og fejl, og det kan de bare ikke i mine øjne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.