“The Life and Adventures of Santa Claus” af L. Frank Baum


“The Life and Adventures of Santa Claus” af L. Frank Baum fra forlaget Signet Classic, udgivet i 2011 (org. udgivet i 1902).

De fleste børn, som fejre jul, har før eller siden tænkt på, hvor julemanden kommer fra, og hvordan han blev til. Hvad var monstro det første stykke legetøj han lavede, og hvordan formår han at rejse verden rundt på bare én nat? Lignende spørgsmål har L. Frank Baum stillet sig selv, og med hjælp fra sin grænseløse fantasi, forsøger han at fortælle julemandens oprindelseshistorie, hvor NeClaus, der sidenhen blev kendt som julemanden, voksede op blandt feer, og som voksen fandt glæden ved at give til andre. “The Life and Adventures of Santa Claus” er et forsøg på at opfinde et svar på et ældgammelt spørgsmål, der ligger de fleste børn på sinde.

“The Life and Adventures of Santa Claus” er en sød fortælling om julemandens tilblivelse, der starter langt fra sne og kulde i det kolde nord. I stedet finder den sted mellem grønne græsmarker, blomstklynger og magiske feer, som tager et forældreløst spædbarn til sig og navngiver ham NeClaus. NeClaus vokser op i en tilværelse af magiske og overnaturlige rammer, som placerer ham langt fra hverdagens virkelighed og realisme, men som han alligevel føler sig draget imod. Historien samler sig mod og begynder ud i et nænsomt tempo, der aldrig forstærkes eller svækkes. Historiens tone er munter, men historien en smule monotom; selvom Baum gladeligt beretter om julemandens opkomst, sker der aldrig en opstand i fortælling, en pludselig drejning eller et handlingsmæssigt tiltag. Historien forbliver simpel, kort og en smule ensformig.

“In all this world there is nothing so beautiful as a happy child,” says good old Santa Claus; and if he had his way the children would all be beautiful, for all would be happy.”

Baum trækker nemlig på Julemandens egentlige oprindelse og beskriver ham som en mytisk figur, en skovånd, en skikkelse skabt af overtro og som sidenhen har overlevet på en barnlig nostalgi. Den fortælling, som Baum leverer er både hjertevarmende og original. Handlingen er bygget op om små søde scenarier, om hvordan NeClaus snitter små trkatte og maler dem i farver, som han får leveret af blomsterfeer, hvordan han beder Jack the Frost, som er søn af Kong Frost, om ikke at nive småbørn i næserne, så de bliver syge, samt hvordan han med tiden lader sig dumpe ned af skorstene for at levere pakker til børn i nød, plaget af vanrøgt og ensomhed, lige såvel som til de børn, der tror, håber og ønsker, som lader juleånden strømme igennem sig.

Jeg holder af tanken om, at julemanden selv har været et efterladt barn i nød, og at han sidenhen blev til julemanden, fordi han kunne sætte sig i børns sted, og ønskede at lette for deres forældres eller tilværelsens dårskab. Jeg holder af mange af de idéer som skaber rammerne for denne vintervarme historie, hvis sider jeg hurtigt vendte, men jeg finder den også mangelfuld på flere områder uden at jeg helt præcist kan sætte en finger på det manglende. Under alle omstændigheder tilføjes der en eventyrlig stemning til den ellers klassiske børnehistorie, en historie som varmede mit hjerte, uden at få det til at banke hurtigere. Tempoet selv er så beroligende og tidstagende, og af samme grund var det ikke en bog, hvis sparsomme sider jeg formåede at vende hurtigt.

“And that is how our Claus became Santa Claus. It is possible for any man, by good deeds, to enshrine himself as a Saint in the hearts of the people.”

“The Life and Adventures of Santa Claus” er sød fortælling, som jeg ville ønske, at jeg havde fået læst højt som barn; det er ikke en fejlfri historie, faktisk har den adskillige mangler, som mit voksne læserøje har svært ved at se igennem fingre med, men samtidig elsker barnet i mig den simple historie om den mystiske og langskægget mand, som rejser verden rundt på én nat med gaver til store som små. Jeg mangler tempo, et tiltag til noget større, men måske er myten om selve julen den største fortælling af alle for enhver, der har troet på ham og forsat gør det, og Baums fortolkning af julemanden, hans opkomst og tilblivelse er magisk, men det er netop også den magi, som Baum påpeger forsvinder med årene i takt med at børn bliver voksne, og måske var det derfor bogen ikke efterlod et større indtryk på mig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.