“Christmas Stories” af Diana Secker Tesdell


“Christmas Stories” af Diana Secker Tesdell m.fl. fra forlaget Everyman, udgivet i 2007.

Med klassiske julefortællinger lige fra Chekhov, Tolstoj, Trollope og til Dickens mest ikoniske, som en julestjerne på toppen af et prægtigt og pyntet træ, har Diana Secker Tesdell nænsomt udvalgt en række beundringsværdige historier, som på bedstevis indfanger julens sande ånd. Udvalget af noveller er bredt og samler flere århundreder med deres fortolkning af julen og dens væsentlige budskaber.

Novellerne er mange forskellige af komposition og indhold, men de har alle julen og vintermåneden tilfælles. Imens nogle fortælling finder sted i det snedækkede Rusland med hekse og djævle, finder andre sted i New York, hvor hverdagen tynger, så selv julen ikke formår at lette de tyngende bekymringer. I “Christmas is a Sad Season for the Poor” af John Cheever fortælles en næsten moderne og realistisk gengivelse af Charles Dickens ikoniske “A Christmas Carol”, hvor andres hengivenhed formørker en mands sind indtil virkeligheden rammer ham og effekten af sine løgne begynder at melde sig i maven som en knude af dårlig samvittighed.

“And as the chimes rang joyfully outside and sleep pressed heavily upon his eyelids, he wondered dimly if the Author of this sad little riddle of ours were not able to solve it after all, and if the Potter would not finally mete out his all comprehensive justice, such as none but he could have, to his Things of Clay, which are made in his own patterns, weak or strong, for his own ends; and if some day we will not awaken and find that all evil is a dream, a mental distortion that will pass when the dawn shall break.” Willa Cather

Jeg elsker den store adspredelse, der er at finde i de mange historier. Ingen fortælling er helt ens, selvom de alle fortolker julen på baggrund af tidens tradition. Anton Chekhovs “Vanka” handler om en niårig dreng, der juleaften er uden forældre. I lyset fra et nedbrændt sterinlys skriver han en julehilsen til sin bedstefar. Anthony Trollops “Christmas at Thompson Hall” var morsom, og fik adskillige grin til at undslippe mine læber. Historien handler om Mr. og Mrs. Brown, der opholder sig i Paris på Le Grand Hotel i december. Mr. Brown er syg, sengeliggende og bekymret for, om hans tilstand vil nå at forbedres inden jul, imens Mrs. Brown er fast besluttet på at nå tilbage til England, hvilket fører til en række komiske situationer.

Hvor nogle af novellerne er stærkt moraliserende er andre langt mere gengivende af et simpelt juleminde fra barndommens dage. I “Where Love Is, God Is” af Lev Tolstoj mister en gammel skomager sin eneste søn, og hans liv formørkes af uretfærdighed. Ved hjælp af biblen lærer han om næstekærlighed og accepten af livets gang, og selvom den fortælles med en løftet pegefinger, så nød jeg dens russiske kulde og indtrængende varme. Det er igennem det at glæde andre, at skomageren ender med at glæde sig selv. Trueman Capotes autobiografiske novelle er et tilbageblik på en forgangende jul fra barndommen. Den handler om venskabet mellem en syvårig dreng og hans bedsteven og kusine, der flyver med drage sammen; den handler om at give og modtage i lyset fra julen, om ensomhed og tab som er en uundgåelig del af livet. Det er et skrøbeligt minde, som Capote deler med sin læser, et minde der fik mit hjerte til at briste, selvom jeg ikke fandt den store julestemning i historien.

“The whole world changed. The blizzard died down, the ground lit up like a silvery desert, and even the cold seemed warmer. Bands of girls and boys carrying sacks with treats poured into the streets, and Christmas carols filled the air. What a gorgeous night!” Nikolaj Gogol

“Christmas Stories” af Diana Secker Tesdell er en lang indsamling af nogle af de bedste julenoveller, som formår at fremkalde en juleglæde helt inde fra hjertet, og som breder sig til resten af kroppen og sætter sig på smilebåndet. Hun har indsamlet et væld af forskellige noveller, der til sammen får en fortællestemme af en uigennemskuelig genreblanding med eventyr, realisme og satire. Dens længde var en smule tungende i længden, men jeg nød i stor stil at fordybe mig i kendte fortællinger, og lade mig fortrylle og forundre af nye og uudforskede titler.

Reklamer

2 thoughts on ““Christmas Stories” af Diana Secker Tesdell

 1. Piskeriset

  Den må jeg overveje at indlemme i næste års julebøger! Den lyder interessant :-)

  Rigtig glædelig jul. Jeg håber, du får en dejlig aften – og at der vanker lidt bøger under træet ;-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  1. Anne Nikoline

   Der er i hvert fald rigtig mange læseværdige noveller i den. Jeg nød langt de fleste af dem, selvom de mange sider kan virke overvældende i denne hektiske juletid.

   Du ønskes også en rigtig glædelig jul – må du blive beriget med alskens bogpakker i morgenaften!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.