“The Invisible Man” af H.G. Wells


“The Invisible Man” af H.G. Wells, fra forlaget Penguin Book, udgivet i 2012 (org. udgivet i 1897).

En sen november aften, hvor sneen ligger som et tykt tabet over landskabet, ankommer en mystisk fremmed til den nærliggende kro, The Coach and Horses, for at gøre ophold for natten og søge ly for vejret. Den fremmed er på mange måder i øjefaldende; han er ikke videre socialt anlagt, og opholder sig mest for sig selv, og så er hans ansigt også gemvæk under en tung bandage. Hvad de ansatte på kroen antager for at være en tilskadekommet og tilbageholdende ung mand viser sig gradvist at være noget helt andet. Da bandagerne falder, er der ikke noget ansigt bag, heller ikke den resterende krop, og den unge mands ophold i den lille by og på kroen bliver fatal. Men for hvem?

Med en sikker forventning om en vant science fiktion fortælling om teknologiens sprængning af normer og etik, sådan som H.G. Wells skriver dem bedst, viste tonen sig i romanen at være langt mere gotisk, og dens genre langt mere plausibel i sin udformning. Det kom aldeles bag på mig, og jeg nød det. Ikke alene mestre forfatteren den fremtidsorienterede genre med sit teknologiske særpræg, han formår også at beherske den gotiske genre med sit hjemsøgende mørke. Med “The Invisible Man” tog mit kendstab til Wells’ forfatterskab fart og min beundring ligeså.

“All men, however highly educated, retain some superstitious inklings.”

Den korte roman er ikke alene fyldt til bristepunktet med en spændingsfyldt handling, men også med et væld af bemærkelsesværdige og iøjefaldende karakterne, der alle er drevet af indre overbevisninger i forholdelsen til den usynlige mand, Griffin, på kroen. Hvor nogen er langt mere åbne og imødekommende på trods af forskrækkelsen over den manglende mands omrids, er andre lammet af selv samme frygt og tidslige fordomme,som vanskeliggør mandens væren i verden. Griffins situation har en metaforisk betydning med så stor gennemslagskraft, at den selvom den er gemt i sin usynlige vært, så skinner den klart igennem fra første side.

Den usynlige mand er en kompleks karakter og et eneste billede i sig selv; til at begynde med smeltede mit hjerte i sympati for den stakkels mand, der blot ønskede at finde en kur mod sin forsvinden. Langsomt vender han sig til tanken om at kunne blive usynlig, og han begynder at se potentialet ved netop at kunne forsvinde. Det er en en svær balancegang, som Griffin ikke mestre, og den leder ham i fordærv ved, at han lader sig opsluge af mulighederne, som usynligheden giver ham. Min sympati blev derfor gradvist erstattet med forargelse over hans forrykt handlinger og snoede tankegang, der leder fra oprigtigt at blive helbredt ned af mørke og skyggefulde gange.

“Alone — it is wonderful how little a man can do alone! To rob a little, to hurt a little, and there is the end.”

“The Invisible Man” af H.G. Wells er på mange måder et vindue til et svunden tid i det engelske; den giver et indblik i en tid præget af tradition, men som også på mange måder var underlagt en tiltagende forandring, og det er netop, hvad Wells’ roman besynger med sin simple konstruktion og handling. En af forfatterens sirlige egenskaber, er hans evne til at rette opmørksomhed mod det enkelte, mod deltajen i det store billede uden at det trækker i langdrag eller overdramatiseres. Det gør ham i høj grad håndgribelig som forfatter og evigt fornøjelig at spendere tid med.

2 thoughts on ““The Invisible Man” af H.G. Wells

  1. Jeg glæder mig til at læse den. Jeg har for nylig købt en samling med nogle af Wells’ historier, hvor denne er en af dem :)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.