“The Monk” af Matthew Gregory Lewis


“The Monk” af Matthew Gregory Lewis, fra forlaget Penguin Classics, udgivet i 2012 (org. udgivet i 1795)

Da Matthew Lewis som nittenårig og på bare 10 uger skrev “The Monk”, udløste dens udgivelse forargelse i det 18. århundrede, og det var nøjagtigt bogens formål i langt højere grad end at moralisere. Dens udgivelse var omgivet af den popularitet, der som regel medfølger en skandale, og lige siden er bogen blevet læst og husket. Historien fortæller om den fromme munk, Ambrosio, der lever et gudfrygtigt liv. En dag opdager han, at hans vigtigste elev i virkeligheden er en kvinde i forklædning som en mand. Han drages af den smukke Matilda, og da hun tilbyder at blive hans skjulte elskerinde, kan Ambrosio ikke længere stå imod. Efter et stykke tid trættes han dog af hende, og i stedet falder hans blik på den unge og uskyldige Antonia, som Matilda vil hjælpe ham til at forføre ved brugen af sort magi og mørke gerninger.

“The Monk” er en roman, der er bygget op om vældige handlingsmæssige krumspring, som gør, at læseren fastholder sit blik på dens ord. Ikke én sætning er uden spænding, og ikke så meget som en eneste side går forbi uden en ny skandale indfinder sig. Lige så underholdende, som det kan være, lige så trættende er det også, når karakterne gennemgår alverdens tænkelige uheld og synder. Matthew Lewis’ roman er skrevet i en næsten overraskende simpel og letlæselig skrivestil, og uden de store refleksioner undervejs. I stedet er handlingen plotdrevet, selvom dens handlingsforløb næsten er en umulighed i sig selv, uden nogen egentlig rød tråd eller endegyldig morale.

“An author, whether good or bad, or between both, is an animal whom every body is privileged to attack: for though all are not able to write books, all conceive themselves able to judge them.”

Romanens struktur er flygtig i den forstand, at den delvist er konstrueret som en rammefortælling, med et væld af sideløbende og sammenvævede historier indeni historien. Dette ses i den sideløbende historie om en ung mand ved navn Don Lorenzo, der forelsker sig i Antonia, imens historien om Antonias håbløse magtkamp mod Ambrosia fortælles som et sidestykke til denne, og samtidig følger man Don Lorenzos forsøg på at opspore sin søster og vriste hende ud af klosterets fangenskab. Samtidig brydes strukturen også med hele kapitler, der er struktureret som mundtlige fortællinger om Don Lorenzos søster, Agnes, i stedet for at fokusere på det egentlige handlingsforløb om Antonia og den faldne munk, Ambrosio. Romanens struktur er derfor flygtig og omskiftelig. Det er en smule forvirrende og flagrende i romanens forherligende forsøg på at berør enhver handlingstråd, og resultatet er en smule overdramatisk.

Bogen er meget omhyggeligt konstrueret, og der er mange lag af dobbeltebetydninger, som fortjener en omhyggelig læsning, men samtidig er det også en roman, der er uhyre svær at tage seriøst; gang på gang leder forfatterens sine marionetter ud på kanten af, hvad der anses for anstændigt, hvorefter han atter skubber den nådesløst ud over kanten. Jeg indrømmer gerne, at “The Monk” fandt vej til mine hænder, fordi “The Monk” også fandt vej til Jane Austens hænder; fordi ønskede en større forståelse af konteksten til Austens første roman, “Northanger Abbey”, som refererer til Lewis’ gotiske roman.

“But who for a moment can deceive the eyes of love?”

Karaktererne er letgenkendelige stereotyper, og de er alle skåret efter en tydelig skabelon, som marionetter i forfatterens mørke dukkespil af djævelske gerninger og dyster magi; alle lystrer de hans usædelige befalinger om det utænkelige. Deres handlinger er ofte melodramatiske, og det er lige så tåbeligt som det er underholdende. “The Monk” er ikke nogen storslået roman, men det er en god bog, der formår at gøre lige netop det, som den er tiltænkt at gøre. Den underholder. Jeg lod mig drive af min egen lyst til at vide, hvad karakterne næste gang ville komme ud for, og hvor langt forfatteren ville tage dem i et behændigt forsøg på at underholde. Og det lykkes.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.